HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Během horkých dní lze mít příjemně i v podkroví. Osvědčené řešení se přesto opomíjí

Čeho je moc, toho je příliš. Ačkoliv se na léto těšíme prakticky celou zimu, několik za sebou jdoucích horkých dní nám může dát pěkně zabrat. A pokud máme byt nebo pokoj v podkroví, platí to dvojnásob. Nemusíte však s příchodem tepla z podkroví prchat ani celou sezónu protrpět. Existuje pár snadných a levných opatření, díky kterým vám bude v podkroví příjemně i během letních veder.


Jak zmírnit přehřívání podkroví v horkých letních dnech?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan P. (se souhlasem) a © Dřevostavitel.cz

Raději rychle pryč

Podkroví je Achillovou patou domu, a to zejména v létě, kdy do střechy paří ostré slunce. V podkroví poté začne být tak nesnesitelně, že se řada lidí raději stěhuje do nižších pater své nemovitosti, a horní patro tak zůstane v létě nevyužité. Ještě horší to mají obyvatelé podkrovních bytů, kteří tuto možnost přesunu nemají. Pro ty se může život v podkroví změnit ve zlý sen, kdy se i deset minut zdá nekonečných.

Na to, jak moc se podkroví přehřívá, má vliv řada faktorů, kterými je například výběr vhodné izolace, její tloušťka, orientace střechy vůči světovým stranám, ale také výběr střešních oken. Právě střešní okna má řada lidí spojena s přehříváním interiéru, jelikož se zpravidla nachází v podkroví, kde jsou největší vedra. Nicméně je to přesně naopak. Pokud se vyberou správně a k tomu se dobře zvolí stínění, mohou být ideálním pomocníkem, který brání v přehřívání místnosti.

Střešní okna tak nemají význam pouze v zimě, kdy díky nim můžeme dosáhnout výrazných tepelných zisků, ale také v létě, kdy se správnou manipulací s nimi dá udržet příjemné klima v interiéru.

Levnější a jednodušší než klimatizace

Pochopitelně záleží už na samotném výběru střešního okna, přesněji řečeno jeho prosklení. Termoizolační vlastnosti jednotlivých skel se totiž mohou značně lišit. Je tedy žádoucí vybrat moderní skla, která dobře izolují a v letních měsících omezují množství tepla, které se do interiéru dostane.

Kromě skel hraje důležitou roli také stínicí technika, která nejenže v zimě pomáhá udržet teplo uvnitř, ale v létě přes ni neprojde teplo do místnosti, a nedochází tak k nesnesitelnému přehřívání. Na výběr je stínění vnitřní a vnější. Právě vnější stínění bývá v poslední době voleno mnohem častěji. Samozřejmě si můžete pořídit i vnitřní stínicí techniku, jako jsou nejrůznější rolety, žaluzie, závěsy a podobně. Je však třeba mít na paměti, že vnitřní stínění nikdy nezabrání přehřívání interiéru tolik jako to venkovní. Venkovní stínění totiž sluneční paprsky vůbec nepropustí dovnitř.

U venkovního stínění můžete sáhnout například po předokenních roletách, pomocí kterých se dá snadno regulovat množství světla, a místnost tak lze dokonale zatemnit. To z nich dělá dobrou volbu například do podkrovních ložnic. Další možností, která se zde nabízí, je venkovní markýza. Ta se umístí nad okno a zastíní ho před slunečními paprsky.

Pracnějším a dražším řešením je klimatizace. Na její ceny se pro srovnání můžete podívat zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Nejdůležitější je správné načasování

Základním pravidlem pro příjemnější klima v místnosti během horkých dní je naučit se správně větrat. To znamená vyvětrat přes noc, když je venku příjemnější vzduch, a hned ráno okna zavřít, aby vám do interiéru nevnikly tropické teploty. Když v místnosti totiž otevřete okno, zhruba do 20 minut se její teplota vyrovná s tou venkovní. Stejně tak jako otvírání oken by měla také správně probíhat manipulace s předokenními roletami u střešních oken. Pokud se otvírají a zavírají ve správný čas, dá se tímto způsobem místnost dobře chladit.

Moderní střešní okna vyvrací zažité mýty. Hodí se i do pasivních domů

Kdo říká, že se to samo neudělá?

U venkovního stínění, jako jsou předokenní rolety, se nabízí otázka, jakým způsobem je ovládat. Pokud na okno dosáhnete, samozřejmě je zde možnost manipulovat s roletami manuálně. Manuální ovládání vyžaduje ručně potáhnout za lanko nebo otočit klikou.

Často jsou však okna umístěna buď příliš vysoko nebo na místě, kde je obtížný přístup. V takovém případě musíme zvolit elektronické ovládání předokenních rolet. V poslední době se můžeme u ovládání setkat také se solárním pohonem, díky kterému není potřeba dodatečného zdroje napájení. V dnešní době je také možné chod rolet zautomatizovat. Můžete si například nastavit čas, kdy chcete rolety zavírat a otevírat. Některé systémy jsou už natolik inteligentní, že pokud je teplota příliš vysoká, roleta se automaticky zatáhne, aby se interiér nepřehříval.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
18.07.2024

Photocredit: Jan P. (se souhlasem) a © Dřevostavitel.cz

1

Střešní okna, to nejsou jenom Veluxy
Jaké typy střešních oken se v Čechách prodávají a kolik stojí?

Plastová okna do dřevostavby: Jaké mají výhody a nevýhody?
Jaká je cena plastových oken, jak je vybrat a jak probíhá jejich montáž?

Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?
Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?

Proměna rozpadlé jihotyrolské stodoly v úžasný penzion s duší
Prohlédněte si dokonalou proměnu staré zničené venkovské stodoly na stylové apartmány v jihotyrolské vesnici Nals. Zasloužila se o ni mladičká a usměvavá Judith, dcera majitele zdejší farmy.

Tady je svět ještě v pořádku. Na moravské vsi otec se synem společnými silami rekonstruují dům
Otec se synem se pustili do společné rekonstrukce podkroví. Pan Martin se s námi podělil o postřehy z instalace střešních oken.

Klimatizaci zavrhl. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ pochvaluje si stavař z Brna
Stavař Jakub z Brna trpěl v přehřátém podkrovním bytě. Zvolil jednoduché a levné řešení.

Moderní střešní okna vyvrací zažité mýty. Hodí se i do pasivních domů
Střešních oken se mnozí majitelé pasivních domů obávají. Pokud si však dají při výběru pozor, mohou jim střešní okna přinášet i jisté výhody.

Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby
Instalace střešních oken svépomocí přináší řadu výhod, ale také větší riziko možných chyb. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?

Bungalov 4kk s otevřeným krovem je novinkou roku 2024. Cena na klíč příjemně překvapila již mnoho rodin
Uvnitř domu jsou navržené tři ložnice, prosvětlený obývací pokoj a moderní kuchyně do L s výhledy do zahrady skrze prosklený štít dřevostavby. Nemluvě o úžasné atmosféře, kterou dokáže vykouzlit otevřený krov v obýváku.