HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Perlátor stojí pár korun, ale ušetřit s ním můžete i tisíce korun za rok

Lidé složitě přemýšlí, na čem by se dalo ušetřit, ale ta snadná a lehce dostupná řešení často zcela opomíjí. A to i když je mají přímo pod nosem. Jedním z těchto snadných řešení je i takzvaný perlátor. Geniální, ale přitom velmi jednoduché zařízení, se kterým domácnost bez větší námahy ušetří i tisíce korun ročně.


Perlátor vám pomůže ušetřit tisíce korun ročně
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pixabay (CC0)

Co to vlastně je ten perlátor?

Nemáte podle názvu ani nejmenší tušení, o co by se mohlo jednat? Je snad řeč o zařízení na výrobu sodovky nebo to má něco společného s vířivkami? Samá voda. A to doslova. Perlátor je ve skutečnosti velmi jednoduché a běžné zařízení, které připevníte na závit běžné vodovodní baterie. Hlavní úkol perlátoru zní jasně: omezit průtok vody a zároveň zachovat výsledné mytí i jiné činnosti beze změny. Typickým příkladem je čištění zubů, kdy často zbytečně protéká voda. Díky perlátoru neproteče tolik vody zbytečně, čištění to však vůbec neovlivní. To stejné platí u mytí nádobí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Úspora až 50 %

Největší předností perlátoru neboli provzdušňovače je pochopitelně úspora. Někteří výrobci uvádí úsporu vody až 70 %. Držme se ale raději při zemi. Počítat můžeme spíše s 50% úsporou. Ale i tak. Proteče vám o polovinu méně vody, aniž by vás to nějak ovlivnilo nebo jste se museli více snažit. Perlátor je samozřejmě možné pořídit jak do koupelny, tak do kuchyně. V obou místnostech se vám bude hodit. Funguje na principu smíšení vody se vzduchem. Voda vytékající z kohoutku tak vypadá takřka totožně jako bez perlátoru.

Toto zařízení navíc nešetří pouze vaši peněženku, ale také planetu. Jen pro představu, pouze 0,007 % vody na naší planetě je pitné. Proto není čas ani prostor s ní zbytečně plýtvat.

Nový systém, který šetří náklady na vodu. Nesplachujte peníze zbytečně do záchodu

Ročně to dělá tisíce

Abychom mohli vypočítat, kolik s perlátorem ušetříme, musíme znát naši denní spotřebu vody. Průměrný Čech má denní spotřebu vody cca 100 litrů. Zdá se vám to mnoho? Jen pro srovnání, průměrná denní spotřeba v USA nebo ve Velké Británii je okolo 300 litrů na osobu.

Budeme-li vycházet z toho, že perlátor dokáže ušetřit 50 % vody, dostaneme se najednou na spotřebu 50 litrů na osobu za den. Musíme však počítat s tím, že u některých věcí, kde používáme vodu, perlátor využít nelze. Typickým příkladem je praní či úklid. Denní úspora tak nebude 50 litrů, ale cca 35 litrů na osobu.

Momentální cena vody se v průměru pohybuje okolo 125 Kč za kubík. Za jeden litr tak zaplatíme 0,125 Kč a za 35 litrů 4,38 Kč. Denní spotřeba tak s perlátorem nebude 12,5 Kč, ale 8,12 Kč.

Pokud tedy máme díky perlátoru denní úsporu 4,38 Kč, za měsíc to bude 131,4 Kč a za rok 1 598,7 Kč. Úspora pochopitelně každým rokem roste. Pokud budete mít perlátor 5 let, ušetříte téměř 8 tisíc, a to bez jakékoli větší námahy. Navíc se tady bavíme pouze o jedné osobě. V jedné domácnosti jich však zpravidla žije více. Ve čtyřčlenné domácnosti ušetříte za rok 6 395 Kč. Na to, jak se bude zvětšovat úspora v závislosti na počtu lidí v domácnosti, se můžete podívat v galerii.

Ceny perlátorů se pochopitelně liší, nicméně je možné jej bez problémů pořídit za několik desítek až stovek korun. Návratnost je zde tedy velmi rychlá.

Je toho mnohem víc

Samozřejmě jsou zde i další možnosti, které vám mohou pomoci snížit vaši spotřebu vody. Většinu z nich pravděpodobně dobře znáte, ale jen pro připomenutí. Místo vany volte raději sprchu a při umývání nádobí si napusťte dřez, nenechávejte vodu protékat. Stejně tak u čištění zubů nenechávejte vodu zbytečně volně téct. Dále můžete opravit protékající záchod či kapající kohoutek. U praček či myček používejte úsporné mycí programy a pouštějte je jen tehdy, když jsou spotřebiče opravdu plné. Máte další tipy, jak šetřit vodou? Napište nám o nich do komentářů.

P.S. Vybavujete interiér ve Vašem domě či bytě? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
08.08.2024

Photocredit: Pixabay (CC0)

1

Problém s energiemi pomáhají bezplatně řešit odborníci na internetu
Již počtvrté proběhne největší online akce ve stavebnictví na digitální platformě Veleton.cz. Na co se můžou návštěvníci těšit a co se od odborníků dozví?

Češi se snaží ušetřit na energiích. Jednoduchou úsporu 15 % přitom opomíjí
Domácnosti se snaží najít nejrůznější cesty, jak ušetřit na vytápění. Na jednoduchý detail, který představuje 15% úsporu, ale zapomínají.

Větrání okny stojí české domácnosti desítky tisíc ročně. Řešení přitom existuje
Klasické větrání okny stojí desítky tisíc korun ročně, ale bez něj se obejdeme jen těžko. Existuje však alternativní způsob větrání, díky kterému lze ušetřit.

Nový systém, který šetří náklady na vodu. Nesplachujte peníze zbytečně do záchodu
Pitná voda je pro nás lehce dostupná, zároveň je však nesmírně vzácná. Využívat ji na zalévání či splachování WC je zbytečným luxusem. Čím se dá nahradit?

Ceny energií pomáhá domácnostem řešit topný systém vyvinutý ve Skandinávii
Rostoucí ceny energií, se kterými se potýkáme od počátku energetické krize, udělaly průvan nejen v peněženkách spotřebitelů, ale i na trhu topných systémů.

Vypínat vodu v zimě není potřeba. Správný kohout funguje i v mrazech
Za málo peněz hodně muziky. To platí i pro speciální ventil, díky kterému je možné využívat vodu na zahradě i v mrazech.

Mnoho Čechů zbytečně přeplácí na zálohách za energie. Zkontrolujte si své platby
Vyznat se v nastavení záloh na energie nemusí být zrovna jednoduché. Přinášíme proto návod, podle kterého si můžete zkontrolovat zálohy na energie, krok za krokem.

Úsporu za vytápění v řádu tisíců ročně přinesla výměna prosklení. Získali jsme překvapivá data
Nevěříte, že by pouhý správný výběr skla mohl představovat úspory na vytápění v řádech tisíců? Přinášíme příklad na konkrétním domě.