HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Otrava oxidem uhelnatým přichází nečekaně. O blížícím se průšvihu lidé často ani neví

Přijít domů a najít tam své blízké ležet, v tom lepším případě v bezvědomí, asi není situace, kterou by chtěl kdokoli z nás zažít. Přesto mnozí, aniž by si to uvědomovali, jdou podobné tragédii docela dobře naproti. Lidé často oprávněně kritizují přehnaně přísné normy, které nařizují všemožné kontroly a revize zařízení. V některých případech se ale ukazuje, že není dobré situaci brát na lehkou váhu.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Otrava proběhne v tichosti

Oxid uhelnatý je velice zákeřný plyn, který není cítit a způsobuje zdravotní potíže plíživým a velmi neznatelným způsobem. Obvykle se jako úvodní projevy udává bolest hlavy, nevolnost či dušnost. Pak ale již může dojít ke ztrátě vědomí, která, pokud nedojde k rychlému zásahu, může skončit dokonce i smrtí jedince. V případě, že dojde ke zvýšení koncentrace oxidu uhelnatého v noci, když spíme, může být průběh ještě o to dramatičtější. Odkud se ale vůbec oxid uhelnatý bere?

Neznalost neomlouvá, ani v reálném životě

Instalace topného zařízení se v domě nebo bytě provádí obvykle někdy na začátku jeho užívání. Mezi nejčastěji využívané systémy v česku pak patří i díky nízké ceně oblíbené plynové kotle. Jakmile je instalace kotle provedena, majitel je poučen a je zajištěno okolí tak, aby vyhovovalo pravidlům. Rok se s rokem sejde, majitel zapomene, jak že to všechno bylo a doma dělá úpravy své domácnosti. Při úpravách nevědomky začne porušovat bezpečnostní pravidla. A vytvářet postupně ze svého domova poměrně dosti nebezpečné místo. Aniž by si to vůbec uvědomoval.

Ty nové dveře jsou úžasné a skvěle odhlučněné

Takovou běžnou klasikou je například pořízení nových moderních dveří a jejich instalace v místech, která se nachází na cestě větrání plynového kotle. Tedy takových, jež byla do té doby záměrně provětrávána. Někdy se do dveří dokonce prořezávají otvory, aby nemohlo docházet ke koncentraci nebezpečného plynu na jednom místě a aby mohl unikat ven. Kdo by ale chtěl mít doma ve dveřích vyvrtané díry, že? Proto vše pomalu vezme čas a ráz domácnosti se zásadním způsobem promění. Bez ohledu na nutné bezpečnostní prvky.

Kontrola tu byla nedávno

Čas plyne docela rychle a interval povinných revizí kotle je nastaven tak, aby mohlo být bezpečně předejito potenciálnímu problému. Lidé ale na to často zapomínají a ani si neuvědomí, že už termín pro povinnou revizi dávno překročili. Nějaké kontroly obvykle nechodí, takže to nemá lidem ani moc kdo připomenout. Ovšem samozřejmě jen do chvíle, než se stane nějaké neštěstí. Pak je ale už pozdě. Revizi kotle také často lidé považují za zbytečnou povinnost, která tu je jen proto, aby lidem tahala peníze z kapes. Jak však ukazuje zkušenost, není tomu tak.

Špatné spalování jako cesta do průšvihu

Nejčastějším důvodem pro otravu oxidem uhelnatým je jeho nadměrný únik z kotle způsobený špatným spalováním. K němu dochází tím, že kotel není dostatečně kvalitně vyčištěný, což obvykle jeho majitel ani neví. Důležitá je také zejména průchodnost spalinové cesty, to znamená i komín v takovém stavu, aby měl dostatečný tah. Ruku na srdce, napadlo vás někdy tuto věc sami kontrolovat?

Jak nastavit plynový kotel před zimou? Topenář upozorňuje na zbytečné přeplácení za vytápění

Situaci jde i poměrně chytře přecházet

Nepodceňovat údržbu topného systému je základem pro prevenci před možným hromaděním oxidu uhelnatého. Přesto však si mnozí instalují také jednoduché hlásiče, které dovedou na zvýšenou koncentraci plynu docela znatelným způsobem upozornit. Takový hlásič může v některých situacích být i záchranou života pro obyvatele daného domu nebo bytu. Pokud tedy využíváte k vytápění domácnosti plynový kotel a nejste si zcela jisti s jeho technickým stavem, pořízení této jednotky není zas až tak vysokou investicí a může vám i vašim blízkým zachránit život.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
19.10.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

1

Zájem o plynové kotle značně vzrostl na úkor tepelných čerpadel
Zatímco před rokem si Česi do novostaveb instalovali zejména tepelná čerpadla, situace se významným způsobem otočila.

Cena plynu klesla. Stojí už míň než před 10 lety
Ačkoli jsme si prošli poměrně bouřlivým vývojem v posledních několika letech, vypadá to, že situace se stabilizovala.

Po prvním vyúčtování se manželé vrátili k plynovému kotli. „Vyhodili jsme peníze z okna,“ stěžují si
Psal se rok 2022 a cena energií se doslova zbláznila. Mnoho lidí tou dobou řešilo, jak na situaci reagovat. Někteří měli dlouhodobé fixace, jiní nikoli.