HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nesolidní dodavatelé energií našli nový způsob, jak se vyhnout vracení přeplatků. Víme, jak se bránit

Je potřeba být pořád ve střehu. To se potvrzuje i nyní, kdy Energetický regulační úřad varuje před novou praktikou, se kterou se vytasili někteří méně solidní dodavatelé energií. Jedná se o způsob, jakým se snaží vyhnout své povinnosti vracet domácnostem přeplatky na energiích. A jak se ukazuje, celkem se jim to daří. Vysvětlíme si proto, na cosi dát pozor i jak se lze účinně bránit.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Přehazování horkého bramboru

Prvním varovným signálem by pro zákazníka měla být informace, kterou obdrží například dopisem, která oznamuje, že jeho dodavatel přešel pod jinou společnost. Tedy že již neodebírá od původního dodavatele, ale od jiné společnosti. To se na trhu samozřejmě běžně děje a není na tom nic špatného. Je to však situace, kterou někteří méně solidní dodavatelé začali zneužívat a vyhíbat se v této chvíli plnění svých povinností. Využívají čistě neznalosti zákazníků. A od toho je zde Energetický regulační úřad, aby zákazníky o této praxi informoval a poradil, jak s ní naložit.

Dodavatel odmítá vrátit přeplatek

Nový dodavatel v některých případech (a nutno podotknout, že se nejedná o praxi všech dodavatelů, nýbrž pouze některých méně solidních) sdělí svému zákazníkovi, že přeplatky, které vznikly s původním dodavatelem, u kterého byl předtím, nemůže on plnit a musí je zákazník požadovat právě po původním dodavateli. Jenže, jak už i logika napovídá, co je zákazníkovi po tom, že někdo prodal své závazky někomu jinému a že došlo automaticky bez zákazníkova přičinění ke změně dodavatele? Ano, odhadujete správně. Zákazníkovi do toho nic není. A jak dodávají i experti ERU, v tuto chvíli přechází na nového dodavatele nejen všechny práva ale také povinnosti a závazky. Co to znamená? Přeplatky vám musí vrátit nový, tedy váš aktuální dodavatel. Brání se? Nedejte se.

Kličkování a mlžení

Jsou zaznamenány případy, kdy nový dodavatel se zdráhá přeplatky vracet a snaží se zákazníkovi namluvit, že je musí vrátit původní dodavatel. Dokonce někteří dodavatelé jdou až tak daleko, že nabízí spolupráci ve vymáhání přeplatku od původního dodavatele. Jedná se však o naprostou habaďůru. Přeplatky opravdu musí vyplatit nový dodavatel, ten, který vám aktuálně energie dodává. Na tomto místě je nutné si neplést dvě situace. Tedy situaci, kdy zákazník sám dobrovolně přešel k jinému dodavateli a situaci, kdy ke změně došlo automaticky tím, že se původní dodavatel přejmenoval nebo byl prodán nebo koupen jiným dodavatelem. V tom prvním případě samozřejmě jsou závazky na původním dodavateli. V tom případě, o kterém hovoříme dnes, však jsou závazky plně přeneseny na dodavatele nového. Jak se tedy bránit?

Bránit se lze poměrně snadno

Máte už datovou schránku? Pokud ne, tak si ji zřiďte a kontaktujte vašeho dodavatele oficiáním dopisem pomocí datové schránky. Tak máte zajištěno, že vaše komunikace bude evidována a nebude ji moci dodavatel popřít. Energetický regulační úřad pak také doporučuje v těchto krajních případech převzít iniciativu do vlastních rukou a o nevrácený přeplatek ponížit své aktuální placení záloh. Tedy provést jakési započtení závazků navzájem. Jinými slovy, vyřešit situaci za dodavatele. V tomto případě, máte li v rukách doklad, že dodavatel vám dluží na přeplatcích, jste z obliga a na zálohách skutečně můžete platit méně. Pokud se situaci ani tak nepovede uklidnit a vyřešit, můžete úřad přímo kontaktovat a požádat o pomoc.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
24.09.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)
Zdroj: ERÚ

3

Český vědec světového významu našel způsob, jak jednoduše ušetřit na energiích
Plzeňský rodák Václav Smil upozorňuje na stále přehlíženou možnost úspory, která se obejde bez větších vstupních investic či pořizování nových náročných systémů.

Cena energií bude spíše klesat. Zafixovat cenu se vůbec nemusí vyplatit
Některá seriózní česká média již rozkryla karty a na rovinu s odstupem přiznávají, že informace o blížícím se růstu cen energií, se nezakládaly na pravdě.