HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Honza a Standa se jednoho dne vzbudili a postavili si dům na kolech. Sjíždí se na něj dívat celé Česko

Navzdory předsudkům se rozhodli postavit moderní dům na kolech (mobilheim) v srdci Vysočiny. Díky Honzovým chytrým vychytávkám a Standovu konstrukčnímu řešení se na jejich objekt u vody sjíždí podívat lidé z celé republiky. Ložnice s nekonečným výhledem, otočným krb, kuchyňský kout, koupelna s toaletou a sprchou, dvě malé terasy – obytný kontejner s vnějšími rozměry 2,6 × 7 metrů zahrnuje vše, co k životu potřebujete. Domek navrhli a postavili chlapi s kapkou luxusu a vy se na něj můžete podívat ve fotogalerii.


tiny house
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Honza B. (se souhlasem)

Dali hlavy dohromady a stvořili ráj na zemi

Honza má cit pro detail, estetické smýšlení a velkou zásobu kreativních nápadů. Standa je naopak praktik, který je manuálně zručný a vidí v projektech potenciál, jaký jiní nevidí. Ptáte-li se, co se stane, když se tihle dva chlapíci potkají a dají hlavy dohromady, odpověď najdete tady. Společně vytvořili unikátní místo na Vysočině, které stojí za chvilku vaší pozornosti. A protože mysleli na všechno, pokládáme jejich projekt za velmi úspěšný, a tak jsme se rozhodli povědět vám o něm více. Třeba to, že se vrhli do pronajímání onoho objektu, na který se sjíždí podívat Češi z celé republiky.

Jsou odříznutí. Dům na kolech vyniká soběstačným (off-grid) řešením

S odkazem právě na udržitelné bydlení se majitelé rozhodli mobilheim připravit na princip off-grid, tedy tak, aby byl energeticky soběstačný, bez potřeby připojení na inženýrské sítě.

Na střeše kontejneru jsou fotovoltaické panely, díky kterým kabina čerpá energii výhradně ze slunce a ukládá ji do baterie. Ukazatel jejího stavu se pak nachází na boku šatní skříně. Energie z fotovoltaických panelů bohatě vystačí na osvětlení, chod lednice i ohřev vody. Kontejner je zateplený, takže v zimě neuniká teplo ven a v létě se interiér nepřehřívá.

Uvažujete o koupi fotovoltaických panelů, ale nemáte peníze na rozhazování? Na levnější varianty se můžete podívat například zde.

Uvnitř topí nejlevnějším způsobem vytápění

K vytápění v zimních měsících slouží majitelům otočná krbová kamna na dřevo, jejichž výběr byl velmi dobrým rozhodnutím. Patrně nejstarší, avšak stále populární způsob vytápění je totiž topení dřevem. Účinnost dnešních moderních krbových kamen (i vložek) většinou převyšuje 80 %. Pokud vás zajímá právě toto téma více, navštivte náš související článek níže. Aktuální ceny velmi oblíbených otočných krbových kamen na dřevo naleznete např. zde.

Nemluvě o velmi praktickém umístění samotného dřeva pod mobilheimem i venkovní terasou. Povídejte se na další chytré vychytávky ve fotogalerii článku.

Kolik zaplatíte za 1kWh tepla v 2024? Srovnali jsme uhlí, plyn, dřevo a elektřinu

I vy si můžete opticky zvětšit prostor. Praktikovali jednoduchou vychytávku

Nakoukneme na chvíli do interiéru mobilheimu. Celý interiér se nese ve znamení březové překližky, která svým světlým odstínem a klidnou texturou dřevodekoru působivě kontrastuje s vnějším tmavým obkladem. Majitelé zvolili překližku do interiéru jednak proto, že přírodní dýha ve světlém odstínu opticky zvětšuje celý prostor, a zároveň také pro její vlastnosti – je to nedoceněný materiál, co se týče svojí pevnosti a odolnosti.

Přirozené osvětlení koupelny zařídili bez námahy, jen s chytrým nápadem

Součástí interiéru je kuchyňský kout s lednicí i dvěma plotýnkami na plyn a také samostatná koupelna s teplou sprchou a chemickou separační toaletou. Od zbytku interiéru je oddělená dveřmi z překližky. Stejně tak koupelna disponuje dostatkem přirozeného denního světla, a to díky střešnímu světlíku. Ten se stává čím dál více oblíbenou volbou také u rodinných domů, např. k dodání přirozeného světla v chodbách.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Co chcete vidět po probuzení jako první?

Z čelní strany je mobilheim vybavený panoramatickým oknem, které poskytuje nekonečný výhled na rozlehlý rybník přímo z prostorného dvoulůžka. Díky tomu se jako první pohled po probuzení nabízí uchvacující sluneční třpyt odrážející se na hladině vody. Toto centrální okno je ale pro maximalizaci soukromí možné zakrýt otočnými okenicemi zvenčí.

Kabina zvenčí zaujme tmavě mořeným modřínovým obkladem

Díky modřínovému obkladu kontejner přirozeně zapadá do okolní přírody. Celému kontejneru pak dominují velkoformátové prosklené plochy, které mají za úkol vizuálně propojit exteriér s interiérem. Vstupy do kontejneru tvoří boční protilehlá okna, které jsou zcela výsuvná do strany.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
22.06.2024

Photocredit: Honza B. (se souhlasem)

0

Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 1: Od myšlenky k maketě
Postavte si vlastní tiny house na kolečkách. V prvním díle našeho seriálu vás provedeme krok za krokem počáteční fází stavby.

Mladé rodině se daří v okouzlujícím bílém domečku na kolečkách
Prodali velký dům a navrhli si malý domek na kolečkách. Každý člen rodiny má své místo a všichni se cítí spokojenější.

50+ tiny house domečků nejrůznějších stylů a tvarů – inspirujte se tím nejlepším
Top výběr těch nejlepších i nejbizarnějších miniaturních domečků z celého světa: na kolečkách, na kuřích nožkách i na vodě. Prohlédněte si pestrou galerii.

Tiny house, do kterého se pohodlně vejde čtyřčlenná rodina
Napadlo vás, že tiny house může být i vhodným rodinným bydlením? Prohlédněte si tento house pro velkou rodinu. Jeho prostornost vás překvapí.

Elegantní tiny house pro 4 osoby – moderní kuchyně, velká koupelna a obrovské okno s výhledem
Spaní pro čtyři osoby, kuchyňský kout, skříně, koupelna, a přitom všem dostatek elegance a jednoduchosti. To vše v jednom tiny housu!

Nikol a Martin postavili levný modulový tiny house za necelé tři měsíce
Fandíte minimalismu a k životu nepotřebujete spoustu prostoru? Pořiďte si modulový tiny house jako Nikol a Martin. Je levný a za tři měsíce bydlíte.

Tiny house na Vysočině s rustikální fasádou z modřínových fošen postavil kompletně svépomocí
Úžasný tiny house s koupacím sudem na Vysočině je téměř hotový, chybí už jen ohrada s alpakami. Podívejte se na fotky z výstavby tiny housu i úžasný finální výsledek.

Mladá rodina postavila tiny house za minimální náklady, nyní jim sám vydělává peníze
Mladý pár se vrhnul do investice a postavil si malý rekreační tiny house, který nyní pronajímá. Cestou jsme naráželi na samé překážky, tvrdí majitelka.

Tiny houses jako rychlá a cenově dostupná cesta k bydlení
Modulární malometrážní bydlení je pro Čechy velmi aktuální téma. Nový stavební zákon počítá se zvýšením maximální výměry drobné stavby ze současných 25 m2 až na 40 m2 zastavěné plochy.