HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Vyzkoušejte si malometrážní bydlení na vlastní kůži. V čem je natolik unikátní?

Trendů v oblasti bydlení je velká řada. Dělí se na oblast barev, povrchů a dekorů, na technologický vývoj materiálů a jejich původ, ale i na celkový koncept bydlení, kam patří například oblíbené propojení kuchyně s obývacím prostorem nebo řešení koupelen ve stylu wellness. Do této kategorie lze zařadit i stále více skloňované malometrážní bydlení, které má mnoho podob. Přijďte si ho zažít na vlastní kůži. Jak získat vstupenku zdarma?


Vyzkoušejte si malometrážní bydlení na vlastní kůži. V čem je natolik unikátní?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří Hloušek; Stavební veletrh Brno

Co spadá pod malometrážní bydlení?

Může se jednat o mobilní bytové jednotky (tzv. mobilhouse), garsonky, ale i byty s více pokoji, které jsou plochou velmi skromné. Všechny zmíněné mají benefity v menších pořizovacích i provozních nákladech a snadnějším úklidu. Nepůsobí sice tak pompézně jako velké interiéry, nejde v nich tolik „křečkovat“ různé věci (často nepotřebné), ale dávají velkou finanční svobodu, což řada lidí vítá.

Tento trend, kdy investice do bydlení a její provoz nebere tolik financí z rodinného rozpočtu a zůstává i na jiné aktivity, je v zahraničí oblíbený a začíná se prosazovat i u nás.

Jak tedy zařizovat malometrážní bydlení?

Klíčové je využití každého centimetru. U úložného nábytku je to nejčastěji o zakázkové výrobě, díky které je možné mít například šatní skříně až do stropu, kam se ukládají sezónní potřeby. Nezbytné je hledět více na ergonomii, protože v menším prostoru je riziko drobného úrazu o nábytek větší. Vhodné jsou tedy zaoblené rohy, hrany, ale také i úchytky a další detaily. Tyto bezpečnostní prvky lze samozřejmě aplikovat i do klasických interiérů, kde mají také své opodstatnění.

Zajímavostí navíc je, že oblé tvary jsou navíc velmi trendy. V neposlední řadě se hodí vybavovat takovéto interiéry multifunkčním, mobilním nebo i stohovatelným nábytkem. Vhodné jsou například výsuvy s aretací sloužící jako příležitostné domácí pracoviště, pojízdný konferenční stolek nebo jednoduše rozložitelný jídelní stůl. Zmínit je třeba i barevnost, která by měla být spíše o světlých a pastelových odstínech než o tmavých barvách, které odráží méně světla. To platí nejen o stěnách, ale také o podlahové krytině. U podlahy je navíc vhodné, aby byla v celém prostoru jednotná, což opticky zvětšuje prostor.

Chcete vědět o malometrážním bydlení a jeho možnostech ještě víc?

Chcete si vyzkoušet, do jak velkého/malého bytu byste se mohli přestěhovat, aby se vám dobře žilo? V tom případě se přijďte podívat na projekt Malometrážní bydlení na veletrh MOBITEX do Brna, kde si vše můžete vyzkoušet na vlastní kůži.

Veletrh MOBITEX se společně se Stavebním veletrhem Brno, veletrhem Dřevo a stavby, Festivalem architektury a výstavou Tiny Houses na brněnském výstavišti uskuteční od 2. do 4. března 2023. Získejte VSTUPENKU ZDARMA.

Vyzkoušejte si malometrážní bydlení na vlastní kůži

K dispozici budou návštěvníkům nejen mobilní domky, ale najdete zde i čtyři ukázkově zařízené interiéry v malometrážním provedení. K vidění tu bude byt pro mladou dámu, která ráda vaří zdravé pokrmy a její kuchyně nemůže být tedy zcela minimalistická vybavené pouhou mikrovlnnou troubou. Prohlédnout si můžete i byt pro manažera, který je obýván jen ve všední dny. Zde najdete speciální rozkládací kuchyni. Inspirovat se bude moct i mladá rodina s jednou ratolestí, kde kromě zvýšeného patra a domácího home-office bude v bytě i malý dětský pokoj.

Zajímavý bude jistě i byt pro starší pár, kde pohodlí a kvalita materiálů hraje hlavní roli. K tomuto bytu pak patří i malá terasa, kde se dá v malém měřítku zahradničit i relaxovat.

Vstupenka zdarma na Stavební veletrh Brno, veletrh Dřevo a stavby a Mobitex

Dřevostavitel.cz jako hlavní mediální partner nabízí vstupenky zdarma na souběh Stavebního veletrhu Brno, veletrhu Dřevo a stavby a Mobitexu 2023. Stáhněte si vstupenku zdarma zde.

Vydáno dne:
14.02.2023

Photocredit: Jiří Hloušek; Stavební veletrh Brno

0

Nemohl si dovolit bydlení v nájmu. Kvůli vysokým cenám se mladík (29) přestěhoval do kontejneru na odpad
Odjel na dlouhou dobu do zahraničí a když se vrátil, ceny bytových nájmů byly mnohonásobně vyšší. Nedokázal se s touto novou ekonomickou situací sžít, a tak se rozhodl protestovat.