HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Již za 14 dnů začne platit zákaz starých kotlů. Pokutě se však lze vyhnout

Ačkoli je informací o nutné výměně kotlů první a druhé emisní třídy v mediích mnoho, velké množství lidí si starý kotel stále ponechává. Někteří sází na to, že se výměna nebude kontrolovat, jiní se domnívají, že je na ně stát krátký. Vzhledem k tomu, že času na výměnu starého kotle bylo víc než dost a navíc byl o dva roky odložen, lze jen velmi těžko hledat legitimní výmluvu. Přesto existuje způsob, jak se i v případě, že jsme ještě starý kotel nevyměnili, pokutě vyhnout.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Počkám si až jak to všechno dopadne

Spousta lidí vsadila na vyčkávací taktiku. Podle oficiálních dat zatím nevyměnilo staré kotle za nový topný systém přibližně 150 tisíc domácností. To není málo. A navíc lze předpokládat, že reálné číslo bude ještě o něco vyšší. Hrubé odhady hovoří o až čtvrt milionu starých kotlů první a druhé emisní třídy, které čekají na výměnu. Tyto kotle přestanou od 1. září splňovat emisní normy a přestane být legální je používat. Za jejich využívání bude od té chvíle hrozit pokuta 50 tisíc korun. Jak to ale bude s pokutou doopravdy? Bude ji stát skutečně vymáhat? Vypadá to, že vzhledem k času, který byl na výměnu, bude pokuta skutečně vymáhána. Přesto se jí dá vyhnout a to i v situaci, že si starý kotel ještě vyměnit nestihneme.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Topím starým kotlem a pokutu mi nikdo nedá

Podle vyjádření ministerstva bude postup proti majitelům starých kotlů postaven na určité míře tolerance. Jako konkrétní případ, kdy bude možno se pokutě vyhnout byla uvedena jakási projevená snaha dané domácnosti si výměnu kotle zajistit. Co se pod tím skrývá? V podstatě jde o to, že se domácnost prokáže například smlouvou uzavřenou s dodavatelem nového kotle, případně s topenářem, který bude instalaci nového kotle zajišťovat. Fakt, že kotel ještě není dodán bude, dle těchto informací, ignorován, pokud se občan prokáže dokumentem prokazujícím, že již podnikl konkrétní kroky pro pořízení nového kotle. Samozřejmě do jaké míry bude takové prokazování akceptováno, je otázkou. Přesné informace v tomto směru se nám nepodařilo získat.

Starý kotel bude sloužit ještě dlouho

Je faktem, že kotel první a druhé emisní třídy, který mají mnohé domácnosti instalován, by mohl ještě nějaký ten rok sloužit. Jedná se obvykle o poměrně velmi bytelné a trvanlivé kotle a tak jejich výměna z důvodu opotřebení, nedává smysl. Vzhledem k tomu, že nesplňují emise, se však výměně tak jako tak nevyhneme. Pokud se dostaneme do situace, kdy máme po začátku platnosti zákazu k dispozici doklady o sjednané výměně, jsme do určité míry z problémů venku. Do kdy bude takový stav tolerován je však otázkou. Výměně kotle za jiný se proto tak jako tak nevyhneme. Jak se však ukazuje, nemusí se jednat o vysloveně ekonomicky neproveditelný krok. Navíc nové kotle disponují lepším spalováním a distribucí tepla, výměnou proto snížíme náklady na budoucí topení. Dalším aspektem je možnost využít této příležitosti a vyměnit kotel za jiné topné zařízení, modernějšího formátu.

Věk si nevybírá a síly ubývají

Staré kotle jsou velmi často výbavou rodinných domů lidí v seniorním věku. Ve chvíli, kdy v takovém domě již nebydlí nikdo mladšího data narození, je potřeba počítat také s tím, že samotné topení pomocí kotle bude pro obyvatele stále náročnější. Z toho důvodu se otevírá otázka, zda nevyužít této příležitosti k přechodu například na tepelné čerpadlo a nebo kotel na pelety. V obou případech se jedná o systém poměrně automatizovaný, který funguje dá se říct sám a nevyžaduje žádnou náročnější fyzickou práci.

Tepelné čerpadlo aneb rozmar pro movité

Pokud máte dostatek finančních prostředků a nebudou vám vadit vysoké pořizovací náklady ani vysoké provozní náklady pro budoucí roky, je ideální volbou tepelné čerpadlo. Systém je plně automatický a stačí pomocí termostatu nastavit, jakou teplotu chceme mít v domě. O nic jiného se již nemusíme starat. Výhodou je také možnost volby z více typů tepelných čerpadel, které se liší zejména tím, odkud čerpají energii, čímž dosahují různého průměrného ročního topného faktoru. To má samozřejmě ale vliv na cenu samotného tepelného čerpadla. Čím úspornější provoz, tím vyšší pořizovací cena. Ceny a varianty nejlevnějších tepelných čerpadel si můžete srovnat zde.

Tepelné čerpadlo s radiátory moc nefunguje. Lidem spíše prodělává, než šetří

Levný a levnější, aneb řešení pro spořivé

Nejlevější cestou, jak dlouhodobě vyřešit problém s nutností výměny starého kotle je samozřejmě pořízení nového kotle na dřevo. Takového, který splňuje minimálně třetí emisní třídu. To jsou v podstatě všechny kotle, které jsou dnes dostupné na trhu. Srovnat si jejich ceny můžete například zde. Výhodou bude moderní úspornější systém, menší kouřivost, větší pohodlí. Výměna tedy sama o sobě přinese určitý posun nejen pro společnost, ale i pro vaši domácnost jako takovou.

Výměna starého kotle za tepelné čerpadlo nedává smysl. Na zákaz lze vyzrát třikrát levněji

Ne tak levný, ale automatický

Řešením, které se nachází cenově někde na pomezí mezi novým klasickým kotlem a tepelným čerpadlem, je kotel na pelety. Tedy řešení plně automatizované, které si samo nakládá tolik dřevního materiálu, kolik právě potřebuje pro optimální hoření. Díky tomu je možné systém regulovat a využívat vymožeností jako je zapálení kamen na dálku pomocí aplikace v mobilu či napojení na velký zásobník pelet, který unese celou topnou sezonu. Systém je proto vhodný i pro seniory, kteří vyhledávají pro sebe řešení taková, o která se nebudou muset moc starat. Tedy tak, aby si užili komfortu a pohody a nemuseli se sedřít. Což je nejen zcela pochopitelné, ale pro seniory také zcela zasloužené a společensky správné.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
17.08.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

19

Mnoho lidí stále nevyměnilo starý kotel. Budou padat pokuty
Času na výměnu bylo víc než dost. Jen těžko lze proto spoléhat, že se budou moci lidé po 1. září 2024 vymlouvat na to, že výměnu nestihli.

Tepelná čerpadla nahrazují lidé plynovými kotli. Důvodem jsou levnější provozní náklady
Zběsilá instalace tepelných čerpadel, která probíhala v dobách nejistoty, pomalu odeznívá. Odezněly totiž obavy z nedostupnosti a negativního vývoje ceny plynu.

Zákaz starých kotlů zasáhne tisíce domácností. Topit dřevem však mohou přesto dál
Čas se krátí a už brzy začne platit zákaz topení v kotlích emisní třídy 1. a 2. Možná právě takový kotel máte doma a řešíte, co s tím dál.

Zákaz vstupu do českých lesů vzbudil nečekaný odpor veřejnosti
Houbaření nebo jen obyčejná procházka v lese k Čechům neodmyslitelně patří. Kvůli novele zákona o myslivosti se však tento náš koníček ocitl v ohrožení.

Za 9 dní si v Praze mohou lidé prohlédnout přes 20 modelů kotlů a kamen, které vyhovují nové legislativě
Česko aktuálně řeší zákaz neekologických kotlů a odvětví vytápění se dostává do centra pozornosti. Kromě zákazu některých typů kotlů prochází zásadními změnami také tuzemský trh s fotovoltaickými elektrárnami, kdy nabírá na síle firemní segment. Co se bude dít?