HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Koupil starou chatu v Jeseníkách. Kvůli skrytým nástrahám ale nakonec opravy vyšly na 7 mil. korun

„Vzhledem ke svému věku nevím, jestli bych se pouštěl do stavby nového objektu. I když nikdy neříkejte nikdy,“ polemizuje nad fascinující rekonstrukcí starého objektu pan Petr. Odhodlaně koupil starou chatu s vidinou kompletní přeměny jejího vzhledu. Nicméně špatná statika, regulativy CHKO a zateplení střechy se mu nepříjemně prodražily. V rozhovoru prozradil vesnici, ve které se jeho chalupa nachází, i strasti, kterými si musel sám projít. Kromě těchto informací najdete hned v navazujícím odstavci fotky přímo z rozkvetlé zahrady a moderního interiéru.


Chata v Jeseníkách
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Petr K. (se souhlasem)

Petře, kde se vaše chalupa nachází?

Stojí v Olomouckém kraji, konkrétně ve Filipovicích. Je to malá osada pod hřebeny Jeseníků, na trase mezi Červenohorským sedlem a městem Jeseník. Je to tady docela známé, jezdí sem mnoho turistů, cyklistů a lyžařů. Je tu poměrně klid, protože je osada trvale obývaná asi 10 lidmi, jsou tu spíše chaty a penziony. Hodně sem jezdí rodiny s dětmi, mají tu sjezdovku, louky, lesy a nejsou tu žádné polorozpadlé továrny nebo zemědělská družstva. Je tu prostě krásně. A taky je poblíž proslulá silnice s řadou ostrých zatáček točících se z Filipovic na Červenohorské sedlo a pak dolů až do Koutů. Řekl bych, že je tu ráj motorkářů.

Kdy jste se sem přestěhovali a proč jste se rozhodli začít tu nový život?

Do Filipovic jsme se přestěhovali asi před 15 lety. Filipovice mne zaujaly klidem, krásnou okolní krajinou a sjezdovkou. Rád lyžuji jak na běžkách, tak i na sjezdovkách. Nebyly tu žádné industriální pozůstatky minulosti. Už tehdy sem jezdila spousta lidí za rekreací. V létě na houby, pěší turistiku nebo horská kola. V zimě pak na sjezdovky nebo na běžky.

A kdy jste tu koupil starý objekt?

Chatu jsem koupil někdy kolem roku 2018. Chtěl jsem chatu jen vylepšit (interiéry) a provést malé opravy a začít pronajímat. Ale pak to začalo. Nejprve jsem zjistil, že z malé opravy střechy by se vyvinula nákladná oprava. Postupně jsem zjišťoval, že i elektroinstalace, vnitřní příčky a podlahy bude nutné nákladně vyměnit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Jak to dopadlo? Srovnal jste dům se zemí?

Ne úplně. Nakonec jsem se rozhodl pro využití jen základů a nosných zdí. Základy se ale musely zesílit a prohloubit. Celá rekonstrukce se musela řešit i se statikem.

Jak dlouho trvala kompletní rekonstrukce?

Rekonstrukce od vytvoření projektu, vyřízení stavebního povolení pro rekonstrukci až po samotnou realizaci trvala hodně dlouho, řekl bych tak kolem 4 až 5 let.

Tak dlouho? V čem byl problém?

Bylo to způsobeno i tím, že jsme ze začátku padli do období, kdy se na stavební materiály čekalo velmi dlouho a řada materiálů ani nebyla a musela být nahrazena jinými. Během stavby se prováděly i interiérové změny, které zabraly čas.

Jak velká byla rekonstrukce objektu?

Původně jsem chtěl provést jen minimální úpravy, ale postupem času jsem zjišťoval, že původní stavba byla stavěna většinou svépomocí a z dostupných materiálů bez stavebních zkušeností. A na co jsem „šáhl nebo rýpl“ to potřebovalo opravu. Sice to byla dvojí práce, muselo se nejdříve bourat a pak zase stavět, ale nyní už toho nelituji. Jsem si vědom, že stavba na zelené louce by byla vyšla levněji, bez řady kompromisů a bez nutnosti rozměrově navázat na stávající základy a nosné zdivo.

Kolik jste do rekonstrukce přibližně investoval?

Celkově to vycházelo na 7 milionů bez DPH.

Rekonstruoval jste svépomocí nebo s firmou?

Projekt mi vypracoval pan projektant z Mlýnice, což je vesnice poblíž Králíků. Na základě fotografie chaty, která se mi líbila a kterou jsem viděl v časopise. Ale celkový vzhled se musel uzpůsobit podmínkám, které jsou kladeny z CHKO, protože stavba se nachází v druhé chráněné zóně CHKO Jeseníky. A taktéž jej bylo třeba rozměrově „napasovat“ na stávající objekt. Stavbu prováděla místní stavební společnost.

Nařízení CHKO stanovilo pravidla pro stavbu domů. Získat povolení může být snadnější než si myslíte

Nastaly nějaké problémy, které bylo v průběhu rekonstrukce potřeba řešit?

To tedy ano. Třeba jsem chtěl, aby veškeré trámy střechy byly viditelné a pokoje vzdušné, proto se musela tepelná izolace (oproti většině staveb) umístit až na deskový záklop střechy, což bylo nezvyklé a drahé řešení.

A během výstavby nastala celá další řada problémů a úprav interiéru. Například jsem vůbec nevěděl, kam umístit televizi a krbová kamna, aby se na televizi dalo koukat a kamna nezavazela ve výhledu.

Taktéž byl velký problém s dřevěným schodištěm do patra. Oslovoval jsem kde koho a nikdo z oslovených stolařů si se schodištěm nevěděl rady. Nakonec se podařilo, ale přineslo to další zpoždění v rekonstrukci chaty.

Spolupracoval jste i s bytovým designérem?

Právě že ano, protože jsem si nevěděl rady s řadou interiérových věcí, oslovil jsem během výstavby designéra, který k mé spokojenosti vše vyřešil a dal celé rekonstrukci ucelený moderní rámec. Tak vznikla z jeho návrhu i příčka, do které byla integrována již zmiňující televize a která zároveň oddělila i krbová kamna. Musím říci, že spolupráce na interiéru byla skvělá a že jsem udělal dobře, že jsem ho oslovil.

A jak máte tedy vyřešený systém vytápění?

V každé místnosti jsou v podlaze natažené elektrické topné rohože ovládané samostatným termostatem. To znamená, že v každé místnosti je možné nastavit individuální požadovanou teplotu.

Poznámka redakce – pokládku podlahových topných rohoží zvládnete i svépomocí. Návod krok po kroku nám dal kutil a moderátor Pepa Libický. Najdete ho v souvisejícím článku níže.

Pokládka podlahových elektrických rohoží svépomocí – návod od moderátora a profi kutila Pepy Libického

Co bylo nejvíce stresující na celém procesu rekonstrukce?

Myslím si, že celou rekonstrukci logisticky zvládnout. Od mých požadavků a požadavků projektanta a designéra po možnosti stavební společnosti a řady řemeslníků. Jakákoliv změna – zásah do stavby znamenal další nemalé výdaje.

Na závěr mi povězte s rukou na srdci. Kdybyste byl opět na začátku, bylo by něco, co byste udělal jinak?

Asi bych už neprováděl rekonstrukci, ale radši postavil na zelené louce. I když vzhledem ke svému věku nevím, jestli bych ještě někdy něco stavěl. I když nikdy neříkejte nikdy. Na druhou stranu mám dobrý pocit, když mi hosté říkají, jak moc se jim chata líbí.

Mockrát děkujeme panu Petrovi za velmi příjemný rozhovor pro stavební portál Dřevostavitel. Ať chalupa přináší i nadále radost jak vám, tak i rodinám v rámci víkendového pronájmu.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
19.09.2024

Photocredit: Petr K. (se souhlasem)

0

Původní chalupa se rozpadala. Postavili si místo ní vysněné víkendové bydlení
Navštívili jsme nádhernou moderní dřevostavbu u vodní nádrže Slapy, kterou si nechali postavit manželé Lucie a Jan jako víkendový dům na místě původní staré chalupy. Proč stavěli s architektem a co mají na domě nejraději?

Nejkrásnější chalupy pro vaši dovolenou – vybrali jsme top 10 chalup z celé ČR
Láká vás dovolená v tradičním duchu, nebo se chcete rozmazlit a dopřát si luxus? Vybrali jsme nejkrásnější chalupy z celého Česka pro každého.

Petr: Mini domek místo chalupy jsme si postavili na Šumavě
Petr a Lucie se rozhodli pro moderní způsob chalupaření. Postavili si na Šumavě krásný mini domek místo chalupy a nemůžou si ho vynachválit. Prozradili i cenu.

Drsná a luxusní 500 let stará chalupa uprostřed zapomenutého anglického sadu
Proměnit historickou stodolu v luxusní chalupu k odpočinku byla výzva pro nové majitele. Udělali to s citem a neskutečným zápalem.

Chata a chalupa – 60+ inspirací pro odpočinek a rekreaci dle vašich nejtajnějších představ
Ať už renovujete starou chatu či chalupu, nebo jste se rozhodli postavit si svoji vlastní, poradíme vám, kde nabrat kapku inspirace pro začátek. Jaký styl chaty preferujete?

Miluje pejsky, a tak jim postavil boudu o velikosti rodinného domu. Má kuchyni, obývák, terasu i ložnici
Tento malý dům se zrodil z touhy majitele postavit chatu k pronájmu pro domácí mazlíčky – velké i malé pejsky. Stavbu o velikosti 60 m2 dokončil teprve nedávno a s výsledkem je maximálně spokojený. Všechny fotky najdete ve fotogalerii.

„Hrozilo, že mi septik dovezou i s doprovodem policie,“ říká Míra. Chatu si postavil na těžko dostupném místě v Česku
Pohár trpělivosti přetekl a v návalu rozhořčení se Míra rozhodl strhnout původní chalupu, kterou zde navrhl jeho dědeček a svépomocí postavil jeho táta. Po jednání s úřady, kdy našli manželé vychytávku k urychlení procesu vyřízení stavebního povolení, se pustili do výstavby nové chalupy.