HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Soutěž Zelená střecha roku zná své vítěze

Soutěž Zelená střecha roku mapuje již deset let situaci na trhu zelených střech v České republice. Patnáct objektů přihlášených do letošního ročníku soutěže navštívili členové odborné poroty v polovině června. Výsledky soutěže byly slavnostně vyhlášeny 14. září 2023 ve Velkém Světě Techniky v Ostravě-Vítkovicích u příležitosti mezinárodní konference Zeleň na budovách jako součást adaptačních opatření na změnu klimatu. Porotci se při hodnocení zaměřili na celkový záměr i kvalitu architektonického provedení a technických řešení, udržitelnost projektu, ale i aktuální stav zelené střechy.


Zelená střecha roku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Archiv soutěže Zelená střecha roku 2023

Vítězem soutěže se stala zelená střecha v pražské zoologické zahradě

Vítězná střecha ukazuje jednu z cest, jak začlenit moderní budovy do krajiny. Trojská kotlina na severu Prahy poskytuje dramatickou podívanou vymodelovanou ze skal tisícileté vytrvalé práce proudu Vltavy. Díky své členité přírodní kráse přitahovala pozornost našich předků toužících přenést přírodu dalekých krajů i do srdce střední Evropy. Tak vznikla na rozsáhlých plochách skal, roklí, náhorních plošin, lesů i stepí botanická a zoologická zahrada. Na úpatí vršku se středověkou usedlostí Sklenářka byl před třemi lety postaven obří pavilon goril, jenž svým oblým organickým tvarem toužil nenarušit dílo největšího krajinářského architekta – přírody. Mohla by ale monumentální architektura stavby splynout s okolními loukami bez nástrojů zahradníka? Vhodně a nenahraditelně tak posloužila technologie zelených střech.

Stříbrná medaile putuje do Brna za vstupní objekt koupaliště Biotop Brno-jih

Areál přírodního koupaliště o celkové ploše přes 20 000 m2 se nachází na klidném místě u řeky Svratky. Zázemí v areálu poskytuje budova s občerstvením a vlastní zahrádkou, jejíž zelenou střechu tvoří tři odlišné části. Účelem projektu i realizace bylo dodržet architektonický tvar vlny a zároveň využít potenciál střechy k založení druhově rozmanité luční vegetace. Šikmá střecha na východní části budovy (střecha 1) zaujímá rozlohu 99 m2 a je na ní použita skladba pro šikmé zelené střechy včetně zádržného systému. Výška substrátu je 80 mm a vegetaci tvoří rozchodníkové koberce.

Třetí místo získala zelená střecha proslulého vinařství

Vinařství Gurdau bylo založeno v roce 2012 na „zelené louce“ a v tomtéž roce byly vysazeny první vinice ve svazích nad obcí Kurdějov. O stavbě vlastního vinařského domu se začalo uvažovat v roce 2016. Umístění vinařství v centru vinic je logisticky a provozně nejefektivnější řešení, v České republice však ne zcela obvyklé, kladoucí zvláštní nároky na architektonické a krajinářské začlenění stavby do volné krajiny. Velká péče proto byla věnovaná zakomponování stavby do terénu a její návaznosti na zeleň kulturní i přírodní. Vlastní střecha oblouku je řešena jako zelená extenzivní, okolí stavby bylo doplněno keři a vzrostlými stromy, často prorůstajícími „proděravělou“ střechou. Jejich efekt ve prospěch krajiny a domu se projeví teprve časem.

Nově vyčleněná kategorie pro ZŠ a SŠ

Vzhledem k tomu, že letošní ročník se vyznačoval velkým zastoupením škol, rozhodli se porotci tuto kategorii vyčlenit a hodnotit školská zařízení zvlášť. První místo v této kategorii získala Základní škola ve Zdiměřicích, která se pyšní sloganem „škola 21. století – pod zelenou střechou“. Vegetace pokrývá střechy veškerých objektů školy včetně dvou tělocvičen a zaujímá plochu středně velkého fotbalového hřiště. Její převládající funkcí je zadržování dešťové vody, ochlazování budov a zlepšování mikroklimatu. Toto dílo také s nejvíce hlasy získalo Cenu veřejnosti.

Škola 21. století – pod zelenou střechou

Nová budova školy v Jesenici vede žáky k uvědomění si, že člověk je nedílnou a aktivní součástí přírodního systému. Jednotlivé objekty areálu jsou rozvrženy do čtyř vzájemně propojených celků – část učeben, vedení školy a vstupní hala, stravování a tělovýchova. Škola dosahuje vysokého energetického standardu. Vytápění je zajištěno kaskádou tepelných čerpadel vzduch/voda, bivalentním zdrojem tepla je soustava kondenzačních plynových kotlů. Výměna vzduchu je kompletně zajištěna systémem rovnotlakého řízení větrání s rekuperací tepla. V odpočinkových prostorách jsou osazeny květinové stěny s automatickým zaléváním. Výrazným prvkem je atrium.

Druhé místo získala Střední odborná škola Jarov

Druhé místo si odnáší střešní terasa Střední odborné školy Jarov. Navazuje na internetovou kavárnu a domov mládeže, ze kterých je možné na terasu vstoupit, proto terasa slouží jako pobytová a relaxační. Hlavním důvodem založení vegetační střechy však byla výuka. Plocha je koncipována jako edukační pro výuku nejen zahradnických, ale i stavebních oborů – například truhlářů a instalatérů. Je rozvržena na mnoho dílců v podobě včelích pláství, přičemž v každé buňce je jiná skladba vegetace na vegetačních souvrstvích založených s využitím různých materiálů a substrátů pro střešní zahrady.

Třetí místo ocenilo zelenou střechu nového pavilónu základní školy v Židlochovicích

V novém pavilónu Základní školy Židlochovice otevřeném v roce 2020 se nachází devět odborných učeben zaměřených na vzdělávání přírodních předmětů. Na jeho ploché střeše, stejně jako na střeše zrekonstruované jídelny, byly založeny extenzivní a polointenzivní zelené střechy. Mají funkci jednak estetickou, protože jsou viditelné z oken školy, ale také ekologickou a vzdělávací.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Kategorie: Rodinná zelená střecha

V kategorii rodinná zelená střecha si ocenění odnáší zelená střecha na obytném altánu v zahradě. Samostatně stojící altán je citlivě zasazen téměř do koruny stávajícího stromu. Stavba slouží k rekreaci obyvatel přilehlého rodinného domu a v její části je umístěn jeden z nejmenších komerčních pivovarů v České republice. Majiteli a sládkovi Tomáši Křížkovi se splnil sen mít na zahradě pivovar. U altánu je vybudované schodiště na zelenou střechu, jejíž funkce je pohledová, estetická a funguje také jako odpočinková zóna.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
18.09.2023

Photocredit: Archiv soutěže Zelená střecha roku 2023

1

Zelená střecha je zahradou ve městě
Co je to zelená střecha, kolik stojí a co je třeba udělat, aby jí neteklo?

Zelená fasáda – módní výstřelek nebo rozumná volba?
Jak vybrat zelenou fasádu? A vyplatí se to vůbec? Odpověď najdete v článku

Chcete, aby vám střecha vyráběla kyslík? Vytvořte na ní zahradu
Udělejte si zahradu na střeše svojí dřevostavby. Nápad proměnit nudnou střechu v zelenou oázu oceníte. Vysvětlíme vám, jak dokáže zelená střecha účinně izolovat proti horku a zajistit lepší vzduch k dýchání.

Monolitická vila oblečená do moderní černé barvy
Jednoduchá, elegantní, skromná a zároveň trochu arogantní. To je holandská Villa SG21. Prohlédněte si ji v galerii.

Dům, který se vlní jako řeka
Dům, který se dokonale přizpůsobí terénu a časem úplně splyne s okolní přírodou. To je dům na břehu kanadského jezera Lac Gernier.

Unikátní srub z obrovských ručně opracovaných klád
Líbí se vám tradiční sruby z obrovských ručně opracovaných cedrových klád? Jeden stojí ve Skotsku a vy si ho můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Úplně jiná dřevostavba: Větrání s rekuperací, přitápěním a chlazením
Přečtěte si o účinné rekuperaci, která v létě chladí díky záření noční oblohy a v zimě přitápí díky sluncem rozehřáté střeše a fasádě.

Tomáš s Kristýnou postavili dům hlavně kvůli dětem. Jejich neobvyklé řešení půdorysu vás překvapí
Navštivte s námi pasivní dřevostavbu s jedinečným výhledem na Brno a sympatickými majiteli, kteří se s námi podělili o své zkušenosti se stavbou domu.

Unikátní chata z CLT stojí v drsných podmínkách – ve výšce 934 m n. m.
Horská chata postavená z CLT panelů a fasádou z dřevěných kůlů je mimořádně unikátní stavbou. Stojí ve nadmořské výšce 934 m n. m. a potvrzuje nezdolnost dřeva.