HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zájem o tepelná čerpadla opadl. Prodejci se vrací k původnímu sortimentu

Prodej tepelných čerpadel prudce vzrostl kolem roku 2022 v souvislosti s energetickou krizí, která byla svého druhu bezprecedentní a nikdo nevěděl, co může ještě přijít. Lidé v obavách z dalšího růstu cen a nedostupnosti energií reagovali často poměrně zkratkovitě. Od té doby se však situace do značné míry stabilizovala a zákazníci se vrátili k racionálnímu a ekonomickému uvažování. Stejně tak se do hry opět vrátily topné systémy, které se v určitou chvíli jevily jako nevhodné.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Rychle nabyl, rychle pozbyl

S prudkým nárůstem zájmu o tepelná čerpadla, ke kterému došlo před pár lety došlo také ke značné změně složení nabídky na trhu s topnými systémy. Většina prodejců, kteří se specializují na řešení topení pro rodinné domy a byty zařadila do své nabídky nově také tepelná čerpadla různých typů. Důvod byl jednoduchý, tam kde je poptávka, tam vznikne přirozenou cestou i nabídka. Problém byl, že poptávka byla do určité míry vyvolána dvěma nezdravými vlivy. Tím prvním byly dotace a tím druhým regulace.

Když to nefunguje, dotujte to

Vypsání poměrně štědrých dotací na pořízení tepelného čerpadla nalákalo mnoho lidí k jeho pořízení i v situacích, kdy se vůbec nedá hovořit o vhodnosti instalace takového systému. Reklamy na dotovaný produkt však v lidech vzbuzovaly dojem, že pokud této možnosti nevyužijí, jakoby přijdou o peníze, které jim stát nabízí na stříbrném podnose. Reálná situace pak ale byla jiná. Díky dotacím značně vzrostla cena tepelných čerpadel na českém trhu a lidé reálně zaplatili skoro plnou původní cenu. Přeplatek, který byl kryt dotacemi, pak končil v marži prodejců. Z toho důvodu do tohoto segmentu vstoupilo mnoho nových firem, s vidinou rychlého zisku. A mnoho těch, kteří se věnovali jinému sortimentu, se na tepelná čerpadla přeorientovalo.

Vracíme se zpět k původnímu sortimentu

Mnozí prodejci již v tuto chvíli přiznávají, že kvůli ochlazení zájmu o tepelná čerpadla se vrací k původnímu sortimentu. Typicky se jedná o jiné topné systémy, v mnoha případech však také o klimatizace. Klimatizační jednotky mají s některými typy tepelných čerpadel velmi podobné vlastnosti. Konkrétně tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch vlastě ani není nic jiného, než přejmenovaná klimatizace. Ta, stejně jako tepelné čerpadlo, umí nejen chladit, ale také topit. Prodejci klimatizací tedy v reakci na vývoj trhu hlásí posílení své pozornosti na původní nabídku.

Topení vypnuté a doma 24 °C, zatímco venku je 0 °C. Promyšlený systém šetří majiteli peníze

Nekvalitní zařízení začínají odcházet

Mnoha lidem, kteří se nechali zlákat líbivou reklamou slibující vysokou dotaci, si pořídilo produkt, jež kvalitativně vůbec neodpovídá své cenové hladině. Někteří zákazníci tak již poměrně krátkou dobu od pořízení nového čerpadla hlásí problémy, které se snaží řešit. V mnoha případech pak řešením je kompletní výměna celé jednotky, což je značná investice navíc. Vzhledem k tomu, že tento topný systém je instalován zejména z důvodu očekávání úspory, takové očekávání v danou chvíli zcela končí a systém se naopak prodraží. V tomto případě se jedná zejména o tepelná čerpadla vyrobená v Číně neznámými výrobci a posléze přivezena do Česka, označena logem nově vzniklé firmy a nabízena v cílené reklamě. Zejména pak seniorům.

Fikce topného faktoru, aneb papír snese všechno

Topný faktor, jež udává efektivitu tepelného čerpadla je v podstatě papírový údaj, který je naměřen v laboratorních podmínkách. Je to něco podobného, jako spotřeba automobilu nebo jeho dojezd uváděný v reklamním letáku. V praxi jen těžko dosažitelné. Topný faktor tepelného čerpadla klesá s klesající teplotou zdrojového media. Pokud tedy klesá venkovní teplota (a má vliv na teplotu tohoto media), pak klesá i efektivita tepelného čerpadla, tedy jeho topný faktor. V praxi to znamená, že v zimě, kdy je topení nejvíce potřeba, topí nejméně efektivně. Řešením tohoto problému může být pořízení systému země-voda, ideálně s hlubinným vrtem, kde zdrojové medium má stálou teplotu i v zimním období. Náklady na takový systém však obvykle převyšují potenciál návratnosti v dohledné době.

Účinnost tepelného čerpadla: Topný faktor je často nižší, než uvádí výrobci

Štítek s čerpadlem je brnkačka

Častým důvodem proč se na novostavbách objevuje jako topný systém tepelné čerpadlo pak je jednoduchost zpracování tzv. energetického štítku s využitím právě tepelného čerpadla v topném systému. Energetický specialista, který ve svém návrhu využije tepelné čerpadlo, dosáhne požadovaného výpočetního výsledku nejjednodušší cestou.

Čím budou lidé topit v následujících letech?

Díky diverzifikaci dodávek plynu, kdy již Evropa není závislá na jednom dodavateli, lze očekávat znatelný návrat k této surovině. Pomáhá tomu také klesající cena plynu. Jak je vidět na cenových grafech vývoje za poslední roky, cena v podstatě neustále klesá a vypadá to, že stále ještě není na své nejnižší hladině. Před rokem 2019 byla totiž cena ještě o něco nižší. Přičteme-li si k tomu inflaci, zjistíme, že reálná cena plynu je již v tuto chvíli nižší, než byla před přibližně deseti lety. Fascinující je zejména pohled na graf vývoje ceny plynu za poslední dva roky (druhý obrázek).

Častým a velmi preferovaným zdrojem pro vytápění nových rodinných domů, které jsou postaveny v nízkoenergetickém standardu jsou pak nově také elektrické podlahové folie. Ty se dříve využívaly pouze v místech, kde byl žádoucí ohřev podlahy, například v koupelně. Dnes se již tyto folie instalují po celé ploše domu. V domě udržují dlouhodobě ideální teplotu. V kombinaci s kvalitní rekuperací, která zajišťuje řízené větrání domu, aniž by docházelo k úniku tepla, se může jednat o plnohodnotný topný systém, který splní požadavky na celoroční provoz s velmi rozumnými cenovými náklady.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
08.10.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

4

Vsadili na patrovou dřevostavbu. Po první zimě je zaskočila nečekaná úspora peněz za topení
Patrový dům zvolili především kvůli úsporám za vytápění a chlazení. Majitelé navíc moc dobře věděli, jak fungují tepelněizolační vlastnosti dřeva. Nebylo se nad čím rozmýšlet.

S vážnými problémy při topení kamny se potýkají majitelé novostaveb a zateplených domů
Instalace nových kamen je dokončena. Zbývá vzít do ruky sirky a poprvé pořádně zatopit. Často právě v tu chvíli se pomalu začne ukazovat, že kamna, která jsme si do svého domu pořídili, jsou takřka nepoužitelná.

První sníh je tu. Zjistili jsme, co bude s těmi, kteří zatopí v zakázaném kotli
První sníh přišel velmi nečekaně. Z tropických teplot jsme se tak překlopili rovnou do zimy. V některých horských oblastech již hlásí napadení prvního sněhu.