HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

První sníh je tu. Zjistili jsme, co bude s těmi, kteří zatopí v zakázaném kotli

První sníh přišel velmi nečekaně. Z tropických teplot jsme se tak překlopili rovnou do zimy. V některých horských oblastech již hlásí napadení prvního sněhu. To znamená, že pro mnohé z nás pomalu začíná topná sezóna. Jak ale už všichni ví, některé staré kotle již nesmí být použity k topení. Jedná se konkrétně o kotle první a druhé třídy. Co se stane v případě, že v takovém kotli zatopíme?



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Výmluvy na neznalost nepomohou

Vzhledem k dlouhém odstupu od doby, kdy byl zákon o zákazu kotlů první a druhé třídy schválen, což bylo již před 12 lety, bude jen velmi těžké vymlouvat se na neznalost. V poslední době také probíhala velmi intenzivní informační kampaň. Také my na Dřevostaviteli jsme se snažili kvalifikovaně informovat a podávat rady, jak postupovat a tím starý kotel nahradit tak, abychom nemuseli přeplácet. Předpokládat, že se úředník spokojí s informací, že jsem to zkrátka nevěděl, je tedy zřejmě liché. Přesto však není potřeba zoufat, řešení existují.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Máme platnou revizi kotle?

První věcí, na kterou je potřeba se podívat je platná revize našeho kotle na tuhá paliva. Ta by měla být prováděna každé tři roky. Pokud tomu tak není, vystavujeme se problému již v tomto směru, jelikož provoz kotle bez platné revize není zcela v pořádku. Pokud však platnou revizi máme, pak jsme v situaci, kdy k problémům dojde až při příští revizní kontrole. Revizní technik totiž již nemůže udělat schválení k užívání kotle, který není ze zákona povolen. Konkrétně se jedná o kotle tzv. první a druhé třídy, což označuje jejich schopnost kvalitně spalovat a také jejich schopnost nevypouštět mnoho emisí do vzduchu. Jak poznat, kterou verzi kotle máme, jsme již popsali v následujícím článku.

Zákaz starých kotlů zamotal hlavu lidem, kteří nemají na kotli uvedenou emisní třídu

Jak se připravit na kontroly

Ministerstvo slíbilo, že budou skutečně probíhat kontroly. Současně však vydalo několik prohlášení, která situaci mírným způsobem změkčují a naznačují, jakým způsobem bude vše probíhat. V první řadě, ke kontrole může dojít jak ohlášeně, tak i neohlášeně. Pokud však člověk kontrolu domu nepustí, ta se nebude snažit nikterak dostat do domu násilím. Pokud však odmítne pustit kontrolu do domu i po předchozím upozornění, pak hrozí pokuta ve výši 20 tisíc korun. Pokud následně kontrola prokáže, že je používán kotel, který nesplňuje alespoň třetí třídu, může být udělena pokuta až 50 tisíc korun za toto provinění. Může ale nemusí. A i k tomu se ministerstvo již vyjádřilo.

Tak bude pokuta nebo nebude pokuta?

Každý, kdo pozorně sleduje vyjádření ministerstva si jistě všiml, že informace ohledně hrozící pokuty byla jistým způsobem změkčena. V první řadě ministerstvo avizovalo, že v případě zjištění pochybení nebude v první řadě hned udělovat pokuty. Místo toho bude vydávat nejprve nápravná opatření. Až teprve v případě, že nedojde k nápravě, bude hrozit pokuta. Dá se tedy na tomto případě, na základě sdělení ministerstva předpokládat, že pokuta při první návštěvě úředníka by hrozit neměla. Věříme, že na oficiální stanovisko ministerstva se v tomto směru lze spolehnout.

Prokazatelná snaha o řešení situace

Další cestou, jak postupovat v případě, že potřebujete okamžitě topit, ale nemáte ještě nový kotel zajištěn, je buď vyřízení dotace na nový kotel, nebo objednávka dodávky nového kotle u dodavatele. Taková dokumentace by měla posloužit jako důkaz snahy situaci řešit a měla by tedy pro tuto chvíli úředníkovi stačit. Jak již bylo zmíněno, ministerstvo zdůraznilo, že cílem není jakkoli občany šikanovat. Hrozby pokutami tedy jsou spíše pro extrémní situace, nikoli základním nástrojem, kterým by měl úředník postupovat.

Jak to vyřešit?

Pokud ještě nemáte kotel vyměněn, lze jej poměrně snadno nahradit jiným, modernějším kotlem na pevná paliva. Tedy ať už na dřevo, či na uhlí. Pokud chcete přejít na jiný, modernější systém, lze přejít na kotel peletový, který je mnohem jednodušší na obsluhu a náklady na topení jsou také velmi nízké. Pokud máte možnost plynové přípojky, pak není co řešit. Plynový kotel je bezúdržbový a topení je velmi levné. Řešením pro ty, jež mají k dispozici pouze elektrickou energii pak mohou být také tepelná čerpadla. V tom případě však doporučujeme upřednostnit typ země-voda.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
12.09.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

2