HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tepelná čerpadla některým lidem prodělávají, jiným však slouží dobře. Vypátrali jsme, čím to je

Tepelné čerpadlo je asi nejmodernějším topným systémem, ke kterému jsme se vývojově za poslední roky dostali. Fakt, že je něco technologickou novinkou, však samozřejmě automaticky neznamená, že takové řešení je současně nejlepší možné. Vzhledem k masivní podpoře a marketingu tepelných čerpadel v posledních letech si je do svých domovů pořídila velká spousta lidí. Jak se nyní ukazuje, zatímco někteří jsou s výsledky spokojeni, jiní jsou naopak frustrováni a chtějí se systému zbavit.


Tepelná čerpadla některým lidem prodělávají
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Nepozornost a skrytá reklama jako základ průšvihu

S rozvojem internetu a dostupností informací všeho druhu se docela dost změnil svět. Kdysi se říkalo, že co je psáno, to je dáno. Dnes to již bohužel neplatí. Informace jakéhokoli druhu může na internetu šířit de facto kdokoli a jen velmi těžko lze rozpoznat experta od amatéra, renomovanou firmu od garážových nadšenců. Pro mnoho lidí je tento současný svět velmi těžko čitelný a nedokážou se v něm zorientovat. Typicky se pak může jednat o seniory, jejichž snížené schopnosti orientovat se v digitálním světě s radostí využívají tzv. šmejdi. A jak už tomu tak bývá, velká koncentrace šmejdů je zejména v oborech, na které byly vypsány dotace. Neboť dotace, to je zlatý důl.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Oprášíme selský rozum

Základním vykřičníkem pro každého by měla být situace, kdy je vystaven rozhodování pod tlakem nebo pod snahou uměle vyvolávat strach. Snadno si jistě vzpomeneme na výhružky některých politiků o tom, že litr benzínu bude stát 100 korun nebo že všichni v zimě umrzneme, pokud přestaneme odebírat plyn z Ruska. Zpětně se sice vždy ukáže, že scénář se nenaplnil, lidé však velmi rychle zapomínají a málokdy se poučí. Právě situace, kdy je vyvoláván strach z nedostatku nebo pocit, že pokud se nerozhodnu ihned, o něco přijdu, jsou rejdištěm, do kterého rády vnikají méně seriózní firmy a využívají paniky k vlastním ziskům. A přesně to se stalo také v oboru tepelných čerpadel, která se, právě i kvůli panice vyvolané některými politiky, stala nástrojem ke zbohatnutí některých vychytralců.

Čerpadlo není pro každého

Masivní marketing nabádající lidi k pořízení tepelného čerpadla jako jediného možného topného systému pro budoucnost skutečně v mnoha případech dopadl na úrodnou půdu. Lidé, kteří si nesehnali komplexní informace a neměli možnost si ověřit pravdivost toho, co jim vykládá dodavatelská firma, se mnohdy rozhodli pro řešení, které nesplňuje očekávání. Typicky se může jednat o majitele starých nezateplených domů s klasickými radiátory. Tedy ten typ domu, který pro většinu tepelných čerpadel vhodný není. Někteří prodejci neváhali prodávat své topné systémy jednoduše každému, kdo přišel. Bez ohledu na to, zda budou nebo nebudou plnit účel. Přestože se jednalo pouze o určitou skupinu firem, právě ta kazila dobré jméno i seriózním a dlouholetým topenářům, kteří by se k takovým instalacím nikdy nesnížili. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat, a tak někdo již nově pořízené tepelné čerpadlo odpojil a vrátil se k původnímu systému, jiný řeší poruchy na špatně zvoleném systému. Někdo si jednoduše zvykl na to, že bude mít doma chladněji. Ani jedno řešení není správné. Přitom stačilo jediné. Nerozhodovat se impulzivně a zjišťovat si informace z více zdrojů.

Tepelné čerpadlo tam, kde opravdu funguje

Jak se ukazuje, tepelné čerpadlo je systém vycházející z poměrně dosti komplikovaného fyzikálního jevu a jedná se o systém, který může být pro vytápění velice užitečný a efektivní. Nikoli však v každém případě. Funguje pouze za jasně daných podmínek a také ve správně provedené instalaci. Tedy typicky vhodně zvolený druh tepelného čerpadla. Principem filosofie tepelného čerpadla, abychom jej dokázali snadno pochopit, je schopnost topit levně v případě, kdy chceme získat teplotu jen o něco málo vyšší, než je teplota zdroje, ze kterého teplo čerpáme. Tato věta by nám měla již odpovědět na vše další podstatné, s čím se budeme při výběru tepelného čerpadla potýkat. Obecně se jedná o dva pohledy. Ten první je, jak moc budeme potřebovat topit, a ten druhý je, jak moc nízká bude teplota energetického zdroje.

V zimě má pořádně mrznout, jinak by to nebyla zima

Ačkoli se asi shodneme, že pořádná zima už tu dlouho nebyla, jen málokdo chce mít tu pořádnou zimu u sebe doma. Tepelná čerpadla se liší podle zdroje, z něhož čerpají energii. Vzhledem k výše uvedenému faktu se musíme snažit dosáhnout takové situace, aby tento zdroj měl co nejvyšší teplotu. V případě, že se jedná o volně dostupný zdroj (vzduch, voda), obvykle je teplota v letních měsících poměrně vysoká a tepelné čerpadlo v takový moment plní svou funkci skvěle. Ideálně tedy pro ohřev vody na sprchování nebo mytí nádobí. Kolik stojí tepelná čerpadla vzduch-voda, se můžete podívat zde. Pokud však v zimních měsících klesne venkovní teplota pod nulu, začínáme mít zásadní problém. Buď v tu chvíli snížíme teplotu, na kterou doma topíme, a tím snížíme rozdíl teploty vstupní a výstupní a nebo se musíme poohlédnout po alternativním řešení. Stačí si položit otázku, kde je stabilní zdroj, ve kterém teplota neklesne pod nulu.

Nezámrzná hloubka by mohla napovědět

Tepelná čerpadla země-voda, zejména řešení s hlubinným vrtem, jsou jasnou odpovědí na to, kde v zimním období sehnat trochu toho relativního tepla. Relativního proto, že zdroj není vysloveně teplý, avšak oproti okolí je jeho teplota výrazně vyšší. Umožňuje tak i za tuhé zimy tepelnému čerpadlu plnit svou roli, což je produkce energie s vysokým topným faktorem. Tento faktor není nic jiného než násobek mezi vstupní a výstupní energií. Tedy kolik do tepelného čerpadla musíme poslat elektrické energie, abychom získali určité množství tepelné energie. Takový druh tepelného čerpadla pak velmi dobře plní svou roli i v tuhé zimě a majitelům neprodělává. Na aktuální cenové srovnání tepelných čerpadel země-voda se můžete podívat například zde.

Kocovina přichází po první zimě

Mnoho lidí, kteří se rozhodli pořídit si tepelné čerpadlo založené na systému vzduch-voda nebo ještě hůře vzduch-vzduch (což je v podstatě jen jinak pojmenovaná klimatizace), jsou překvapeni, jakmile jim přijde první vyúčtování za elektřinu. Zjistí totiž, že jejich systém v mnoha případech neplní očekávanou funkci a chová se spíše jako elektrokotel. Tedy využívá jako zdroj energie elektřinu a topný faktor, který by měl násobit výkon, nedosahuje očekávaných úrovní. V případě, že se pak jedná o méně kvalitní zařízení vyrobená v Číně za pár dolarů, dovezená, potištěná logem prodejce a prodávaná v krásném balení a s honosným marketingem, může dojít i k poměrně rychlému selhání takového topného systému. Při pořízení tepelného čerpadla je proto dobré si položit také otázku, kdo jej vyrábí, jak dlouho tu je, jestli je to specializovaná firma na topné systémy a jestli bude schopna mi moje zařízení servisovat i za 5 let. Jak se totiž ukazuje, mnoho tepelných čerpadel na trhu, která se po uplynutí dvou let porouchala, již nemohou být opravena a prodejce nejeví zájem tento problém řešit. Domácnosti pak nezbývá nic jiného, než si pořídit tepelné čerpadlo nové. A nebo přejít na úplně jiný topný systém. O návratnosti vložené investice pak nemůže být řeč.

Čert aby se v tom vyznal

Situace kolem tepelných čerpadel je skutečně matoucí. Obecně se však dá vše postavit na základní mantře o tom, že pokud chceme topením tepelným čerpadlem ušetřit, je nutné dosahovat nízkých rozdílů teploty vstupní a výstupní. Tedy připravit se na to, že budeme doma víceméně temperovat. Toho lze skvěle dosáhnout v dobře zateplených novostavbách, které jsou vytápěny podlahovým teplovodním vytápěním. Zde navíc ani není žádoucí, aby podlaha pálila jako starý litinový radiátor. Naopak je žádoucí, aby průběžně zlehka temperovala místnosti. V domě je potom ideální klima a náklady na topení jsou skutečně nízké, neboť tepelné čerpadlo optimálně plní svou funkci. Druhou podstatnou věcí je pak volba typu tepelného čerpadla s co nejstabilnějším zdrojem. Pokud se nacházíme v oblasti, kde jsou skutečně tuhé zimy, lze rozhodně doporučit i investici do hlubinného vrtu a čerpat energii z něj. V průběhu zimy to jistě oceníte a po několika letech se taková instalace má potenciál i vrátit.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
09.09.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

33

Jak funguje tepelné čerpadlo? V nízkých teplotách často neobstojí
Většina lidí sice má povědomí o existenci tepelných čerpadel, jak ale tyto systémy fungují, ví už málokdo. Přečtěte si, na jakém principu jednotlivá tepelná čerpadla pracují.

Druhy tepelných čerpadel: Chybně zvolená čerpadla domácnostem prodělávají
Vzduch, země nebo voda? Přinášíme ucelený přehled o jednotlivých typech tepelných čerpadel, který vám pomůže vybrat to správné.

Cena tepelného čerpadla: Návratnost neodpovídá tomu, co prodejci slibují
Peníze až na prvním místě. U drahých zařízení, jako jsou tepelná čerpadla, to platí dvojnásob. Přinášíme přehled cen jednotlivých typů tepelných čerpadel.

Dotace na tepelné čerpadlo: Vypadají lákavě, ale ve výsledku se prodraží
Cesta za dotacemi často připomíná byrokratický maraton plný překážek. Dotace navíc nedají jen tak někomu. Splnili byste podmínky pro jejich získání?

Tepelné čerpadlo: jaká je pravda ohledně účinnosti, ceny a dotací
Nekupujte zajíce v pytli. Zjistěte, zda je pro vás tepelné čerpadlo tou pravou volbou nebo se vám více vyplatí zůstat u klasických způsobů vytápění.

S tepelným čerpadlem země-voda se majitelům povedlo dostat na 1000 Kč/měs.
Jednotka tepelného čerpadla nezaujímá příliš prostoru v technické místnosti, a navíc je její součástí i zásobník na vodu o objemu 169 litrů. V kombinaci s teplovodním podlahovým vytápěním je to trefa do černého.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Fotovoltaiky a tepelná čerpadla vyrobená v Číně představují nově zjištěné riziko pro jejich majitele
Také jste si pořídili některý z výdobytků moderní doby v podobě tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky? Nejspíš pro vás nebude žádnou novinkou, že toto zařízení bylo s největší pravděpodobností vyrobeno v Číně.

Starý kotel musíte nahradit. Srovnali jsme dřevo, pelety, tepelné čerpadlo, elektrokotel i topné folie z hlediska ceny, nákladů i komfortu
Zákaz starých kotlů se nezadržitelně blíží a ti, kdo ještě neprovedli výměnu starého kotle za nový, mají nejvyšší čas, aby se tématu začali minimálně věnovat. Zatím to venku na nutnost zatopit nevypadá, ale jakmile to přijde, bude topení kotlem nižší než třetí třídy již nelegální.