HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Spalováním papíru si mnoho lidí zničilo kamna. Výrobce to pozná a neuznává záruku

Pořízení nových krásných kamen je obvykle velkou událostí. Kvalitní kamna a jejich instalace nejsou zrovna levnou záležitostí a tak celé akci předchází velké srovnávání, zvažování a výběr. Přesto, jak se ukazuje, mnoho lidí nemá základní znalosti o tom, jak následně taková kamna správně používat. Následky takové neznalosti se obvykle dostaví velice rychle ve formě zhoršující se funkce kamen až následně nutnosti je zcela odstavit. Málokdo si uvědomuje, že špatným používáním kamen může snadno dojít k jejich zásadnímu poškození. Výrobce, který následně přijme taková kamna na reklamaci, dokáže v laboratoři poznat víc, než se může zdát. A mnohdy pak reklamaci zamítne.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Zatopit v kamnech zvládne každé malé dítě

Ano, rozdělat oheň s využitím jakýchkoli prostředků, které máme po ruce, skutečně zvládne každé malé dítě. To ale neznamená, že uvedení kamen do chodu provede správným způsobem a že nedochází ke kumulaci problému, který jednoho dne vyvrcholí jejich poškozením. Problém je, že poškození se kumuluje postupně a není na první pohled vidět. Mnoho lidí proto vůbec neví, že něco dělá špatně. O následcích se dozví teprve, až když je pozdě a když jim to řekne výrobce v rámci reklamace.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kradli mu dřevo rok co rok. Naštvaný chatař situaci vyřešil jednou provždy

Kamna nejsou popelnice

Pet láhve, dřevo namořené různými chemikáliemi a nebo třeba zbytky jídla? To vše se možná spálit dá, ale asi většina z nás dobře ví, že takové věci ke spalování určeny nejsou a už vůbec ne v kamnech. Představa, že k poškození kamen může dojít pouze v případě, že spalujeme toxický materiál, je však chybná. K jejich poškození může dojít i při pálení poměrně běžných materiálů, které jsou historicky v povědomí lidí uloženy jako spalovatelné. Obecně se dá říci, že samozřejmě spalovatelné jsou, avšak záleží na tom, jakým způsobem a při jaké teplotě. A tomu obvykle domácí krbová kamna nevyhoví.

Zaběhlé postupy už ucpaly nejeden komín

Základním způsobem jak rozdělat oheň (tak, jak nás to naučili), je využitím papíru. To je asi první, co každého napadne. Pokud takto rozděláváme oheň na zahradě, jistě to není žádný problém. Při zapálení papíru v kamnech se však začnou dít věci, které si neumíme ani domyslet. Saze vzniklé jeho pálením totiž mají výjimečnou schopnost usazovat se ve skulinách kamen a v přechodu mezi kamny a komínem. Zde vytváří souvislou vrstvu, která nejen že poškozuje vnitřní povrch samotných kamen ale zhoršuje schopnost tahu komínu. Výsledek je pak takový, že zhoršením tahu se snižuje i schopnost správně spalovat dřevo, které je v kamnech k topení použito. Problém je tak v tu chvíli dvojí a vzájemně se podporuje. Možná si říkáte, že ta trocha papíru, který je využit při podpalu nemůže být problém. Bohužel opak je pravdou. Při pravidelném zatápění se usazenina vrství a problém graduje.

Problém může způsobit i špatné dřevo

Jak se ukazuje, není to ale jen o papíru. Problémovým topidlem v kamnech může být i samotné dřevo. Ano, čtete správně. Dřevo je sice surovinou, pro kterou jsou kamna vyrobena, musí však mít správné parametry. V základu se jedná o správnou vlhkost palivového dřeva. Ideálně někde kolem 15 %. Je-li dřevo přesušené, také to není zcela ideální. Je-li však moc vlhké dochází místo k hoření spíše k jeho sušení a také zvýšené kouřivosti, což má dopad na emise. To vše pak končí nejen v útrobách kamen ale také v komíně. Následky jsou pak poměrně snadno předpokládatelné. Ucpání komína, jak se již ukázalo mnohokrát v minulosti, může vést i k velmi tragickým koncům.

Topit čistě není tak složité

Pro správné zatopení v žádném případě nepoužíváme papír. Ať už v jakékoli formě. Pokud nejsme schopni nasekat dřevo na malé části tak, abychom jej přímo zapálili krbovými sirkami, lze velmi účinně použít buď poměrně tradiční podpalovač ve formě pevného lihu a nebo modernější ekologické zápalné svitky, tvořené stočeným dřevěným vláknem a namočené ve vosku. V obou případech je efekt v podstatě podobný a poškození kamen zde nehrozí. Mnoho lidí si říká, že nebude utrácet za tyto zbytečnosti, když může využít staré noviny, kterých má doma naskladněn přebytek. Jak jsme si však již vysvětlili výše, tato úspora pár korun se může brzy nehezky vrátit ve formě velkého prodělku.

Výrobce umí zjistit, co jsme v kamnech pálili

V případě, že dojde k poškození kamen díky našemu špatnému užívání, domněnka, že se z toho nějak vymluvíme, je lichá. Výrobce, který řeší reklamaci, předá kamna do laboratoře, kde provedou rozbor usazenin. Z toho snadno pozná, jak byla kamna užívána. V případě, že se ukáže, že v nich byl spalován nesprávný materiál, může výrobce takovou reklamaci zamítnout. Nutno uznat, že v takovém případě se může jednat i o finanční škodu ve výši stovek tisíc korun. Majitelům, kteří nedodržovali základní pravidla správného topení v kamnech pak zbydou pouze oči pro pláč.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
22.09.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

4

Zákaz topení dřevem v krbových kamnech a vložkách. Mnoho Čechů žije ve velkém omylu
Je zákaz topení v krbových kamnech a vložkách holý nesmysl nebo se bude brzy jednat o realitu? Na tuto stále diskutovanější otázku, existuje jasná odpověď.

Postavili si chalupu na Dolní Moravě s obrovskými kamny. Dům vytápí briketami za pár korun
Manželé díky předchozím zkušenostem velmi dobře věděli, jak vyzrát na vytápěcí systém. Novou chalupu vytápí podlahovými rohožemi, primárně však kachlovými kamny.