HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Češi a podzimní výzdoba – fotografie z domácností, které sezónu nepodcenily

Čím jiným se inspirovat než moderními domácnostmi známých českých i zahraničních influencerů. Neutrální barvy, levné dekorace a DIY postupy jsou hitem letošního podzimu. V článku se tak dozvíte, jak si vyrobit podzimní věnec podle Zuzky, jejíž profil na sociálních sítích navštěvují desetitisíce lidí denně. V rámci průzkumu jsme nevyšachovali ani umělou inteligenci (AI) a zeptali jsme se jí, do jakých extrémů by Češi rozhodně neměli s výzdobou zacházet. Ve fotogalerii najdete zveřejněnou diskuzi.


Podzim
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Zuzana B. (se souhlasem)

Co frčí v roce 2024?

Podzimní dekorace se v roce 2024 nesou ve znamení neutrálních barev a přírodních materiálů, jako jsou béžové, šedé a zemité tóny. Tyto barvy jsou doplněné o dřevo, proutí a sušené květiny. I sušené pampy trávy, eukalyptus a klasy kukuřice jsou oblíbenými prvky, které české hospodyňky často kombinují s minimalistickými dekoracemi – jak se říká, méně je více. Ručně vyřezávané a malované dýně s nápisy či ilustracemi snad ani zmiňovat nemusíme. Velký důraz je kladen i na svíčky a lucerny, které vytvoří útulnou atmosféru, a také na textilie (deky a polštáře), které přinášejí do venkovních prostor teplo. Letos jsou trendy také eco-friendly dekorace z přírodních a recyklovaných materiálů. Pojďme se konečně podívat na české předzahrádky v letošním roce.

I s malým rozpočtem dokážete udělat velkou show

Komu by se líbilo vyhodit veškeré úspory za sezónní dekorace? A ještě k tomu, když letos ani nevíme, jak dlouho bude tento deštivý podzim vůbec trvat. Naštěstí to jde vytvořit i low-cost cestou. A nápomocná vám může být sama příroda – listí, větve a šišky, které najdete venku, jsou skvělými dekoračními prvky. Stačí je jen umístit do košíků nebo vytvořit jednoduché věnce na dveře (viz odstavec níže v článku).

Také se nabízí recyklace starých dekorací. Některé starší květináče nebo dřevěné bedýnky můžete ozdobit podzimními barvami a použít je jako dekorativní prvky. A cenově dostupné jsou i malé dýně nebo tykve – ty se hodí vždy. V neposlední řadě nezapomeňte na jednoduché světelné řetězy, které vytváří skvělou podzimní atmosféru, zejména v podvečerních hodinách (aktuální ceny světelných řetězů si můžete prohlédnout např. zde).

Co na to AI?

Na názor jsme se zeptali i umělé inteligence. Konverzací se můžete pobavit na fotkách níže. Zlehka jsme ji vyhecovali k tomu, aby nám ukázala rodinný dům, který je přímo zahlcený podzimními dekoracemi. Vy se prosím držte pravidla, že méně je více.

Podzimní věnec na dveře – inspirace

V Česku si lidé často vyrábí podzimní věnce na dveře z přírodních materiálů posbíraných po okolí. Ať už to jsou různé větvičky, šišky, suché listí v krásných podzimních barvách, šípky a bobule nebo klasy kukuřice. Oblíbené jsou také sušené květiny.

Jako základ věnce slouží často proutěný nebo slaměný kruh, který se dá snadno ozdobit, případně doplnit o malé dekorace (dýně, ořechy, skořice, látkové stuhy atd.). Pokud se příliš nehrnete do výroby podzimního věnce, podívejte se na aktuální ceny již vyrobených zde. A který věnec se vám líbí nejvíce? Hlasujte (obrázek číslo jedna znační první obrázek v řadě):

Věnec číslo jedna

26

Věnec číslo dva.

41

Věnec číslo tři.

15

Věnec číslo čtyři

4

Výroba vlastního podzimního věnce

Abyste si sami dokázali vytvořit jednoduchý a přitom krásný podzimní věnec, sežeňte si v první řadě stabilizovaný nevěstin závoj. Sušené květiny si poté nastříhejte na menší kousky a pomocí jutového provázku postupně vytvořte malé svazky. Ty následně drátkem přivazujte na kovový základ. Hustota záleží na tom, jak blízko budete mít svazky u sebe a jak máte jednotlivé svazky velké.

Každý zná správné odstíny podzimu

Moderní podzimní barvy zahrnují tradiční i modernější odstíny. Vsaďte na hřejivé oranžové a žluté tóny, které připomínají padající listí. Pokud byste rádi přivedli do domu trochu vášně, zvolte syté odstíny červené a vínové symbolizující teplo a eleganci. Špatný krok neuděláte ani s tmavě zelenou barvou, krémovou, olivovými odstíny a neutrální šedou (ta skvěle ladí s teplejšími podzimními barvami). Na závěr zmiňme také zemité tóny hnědé a béžové.

Květiny a trávy, které otočí váš podzimní dům o 360°

  • Chryzantémy,
  • astry,
  • slunečnice,
  • pampová tráva (Cortaderia),
  • eukalyptus,
  • sušené hortenzie,
  • a okrasné trávy jako třeba Miscanthus nebo Pennisetum.

Dekorace a předzahrádky českých domácností

Pokud si říkáte, že změna ročního období vyžaduje změnu zasazených rostlin ve vašich truhlících, tak máte pravdu. Za inspirací jsme se vydali za jednou z nejkreativnějších českých influencerek a vy se na její podzimní truhlíky můžete podívat ve videu níže. Vsadila na kombinaci vřesu, hebe „Green Globe“ (nízký, stálezelený keřík) a mulenbekie, která tvoří převis.

Dýně jsou základ

Dýně k podzimu neodmyslitelně patří. A byť existuje mnoho způsobů jejich využití, tím nejčastějším jsou právě dýně s vyřezanými obličeji, které si majitelé umisťují před vstupní dveře. A protože inspirace není nikdy dost, na fotkách níže najdete unikátní tvary, které do dýně můžete vyřezat.

P.S. Vybavujete interiér ve Vašem domě či bytě? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
30.09.2024

Photocredit: Zuzana B. (se souhlasem)

1

Čím letos okořenit zahradu? Vsaďte na kino nebo bludiště!
Každá zahrada potřebuje čas od času vylepšit. Pokud chcete strávit léto na zahradě a vykouzlit z ní místo, odkud se vám nebude na podzim chtít odejít, přečtěte si naše tipy, jak na to.

Létající drak: návod na výrobu
Nastal podzim a s ním spojené období pouštění draka. V dnešním článku vám ukážeme, jak vyrobit létajícího draka, a to hned dvěma způsoby. Létající draci jsou nejen pro děti!

Podzimní DIY inspirace – zkrášlete si svůj domov vlastnoručně vyrobenými dekoracemi
Podzim. Ve všech jeho barvách, se všemi možnostmi, v celé své kráse. Pusťte se svépomocí do podzimní výzdoby... Máme pro vás spousty inspirace!

Aktuální zahradní trendy – vybudujte ze zahrady další pokoj domu. Jak na to?
Začněme zahrady vnímat jako prodloužení našich domovů a přenášejme většinu běžných činností ven do zeleně. Víte, jak na to?

Důchodci pronajali svůj byt a příjem využili k přestavbě chaty na nádherný bungalov
Místo důchodu v paneláku se manželé rozhodli pro rekonstrukci letní chaty. Bungalov, který postavili, je motivoval k přestěhování.

1 kWh tepla za 1,62 Kč. Cena jednoho z nejlevnějších vytápění dosáhla minima, na podzim výrazně naroste
Způsob vytápění rodinných domů, který je téměř bez práce, a navíc se řadí k těm nejlevnějším. Jak to s cenou tohoto vytápění vypadá do budoucna?