HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jedná se o zázrak nebo hloupost? Zjistili jsme, co udělá ve skutečnosti tableta do myčky s vaší toaletou

Je to hit, který na vás v poslední době vyskočí téměř všude: Tableta do myčky nemusí sloužit pouze k umývání nádobí, ale také k čištění mnoha dalších věcí, mezi které patří například pračka, vana a v neposlední řadě záchod. Uvažovali jste o tom také, ale nebyli jste si jisti výsledkem? Nevadí, vyzkoušeli jsme tento pokus za vás. Skutečně bude toaleta zářivě bílá nebo se jedná o nesmysl, nad kterým zůstává rozum stát?


Tableta do myčky má vyčistit záchod. Jedná se o zázrak nebo nesmysl?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tereza Š. (se souhlasem)

Geniální nebo stupidní?

V médiích je čištění záchodu pomocí tablety do myčky v poslední době prezentováno jako naprostý zázrak, který vám ušetří čas i námahu. Má pomáhat k odstranění vodního kamene i skvrn a dezinfikovat mísu. Samotné návody se mohou na různých stránkách mírně rozcházet. Někde radí nechat tabletu přes noc, jinde mluví o několika minutách. Někde píšou, že stačí po aplikaci tablety záchod pouze spláchnout, jinde zase, že je třeba ho umýt záchodovou štětkou. Toto drhnutí by mělo být díky tabletě velmi efektivní a špína by měla jít dolů prakticky sama. Ať už je však návod jakýkoliv, vždy se shodne na výsledku: naprosto čistá a dokonalá toaleta. Opravdu tato technika funguje nebo se jedná o další nesmyslný nápad, který pobláznil internet?

Vyzkoušeli jsme to za vás

Vzhledem k tomu, že máme záchod bez nádržky, aplikovali jsme pouze jednu tabletu do myčky, a to přímo do záchodové mísy. Nutno zmínit, že tablety do myčky lze pořídit za různou cenu a různé kvality. My jsme použili tabletu vyšší cenové kategorie. Toaleta je relativně nová a nebyla nijak zvlášť zanesena, na dně mísy jsou však již patrné usazeniny. Tabletu jsme tedy hodili do mísy a v průběhu času sledovali. Nejdříve z ní šly lehké bublinky a na hladině se objevila pěna. S postupujícím časem začala pěna na hladině modrat, jak docházelo k rozpouštění tablety. Po několika hodinách jsme vzali záchodovou štětku a mísu s ní vydrhli, načež jsme nechali pěnu ještě chvíli působit. Nakonec jsme toaletu spláchli. Výsledek najdete v galerii.

Opravdu to funguje?

Byla toaleta čistší? Patrně o něco málo ano. Jedná se však skutečně o takový zázrak? V žádném případě. Kdybyste totiž několik hodin, nebo dokonce přes celou noc nechali v záchodě působit jakýkoliv přípravek, pravděpodobně by odvedl podobný nebo ještě lepší výkon.

To se načekáte

Celkově lze říct, že i když může být tento způsob čištění WC do jisté míry účinný, je poněkud časově náročný. Pokud se vám bude chtít na záchod, máte vlastně smůlu. Řešením je samozřejmě nechat tabletu fungovat přes noc, počítejte však s tím, že první, co budete po probuzení dělat, je, že půjdete umývat záchod.

Vyplatí se to vůbec?

Je zde také ekonomické hledisko. Všichni víme, že tablety do myčky něco stojí. Otázka tedy zní, zda není čištění pomocí tablet výrazně nákladnější než čištění pomocí klasického prostředku, který je na to určen.

Balení tablet do myčky se obvykle pohybuje v rozmezí 100 až 300 Kč za 40 až 60 tablet, což znamená, že jedna tableta stojí kolem 2,5 až 5 Kč. Mnozí navíc nepoužívají jednu tabletu, ale hned dvě, přičemž jednu dají do nádržky s vodou. Pokud používáte na jedno čištění 2 tablety, může cena jednoho čištění být 5 až 10 Kč. Klasické čisticí prostředky, jako jsou například různé tekuté gely na čištění toalet, často vyjdou levněji. Balení kolem 750 ml se dá pořídit za cenu od 30 do 60 Kč, přičemž toto balení vydrží na mnoho aplikací.

Z tohoto pohledu jsou tedy tablety do myčky spíše dražší a méně ekonomické řešení oproti tradičním čisticím prostředkům určeným přímo pro toalety. Mnoho lidí navíc zmiňuje také fakt, že vzhledem k tomu, že tablety do myčky nejsou přímo určeny na umývání toalety, mohou obsahovat látky, které toaletu ničí. Neměly by se tudíž používat příliš často.

Zkoušeli jste to někdy?

Čistil/a jsem tabletami do myčky záchod a fungovalo to lépe než čističe určené přímo pro WC.

23

Čistil/a jsem tabletami do myčky záchod a fungovalo to stejně jako čističe určené přímo pro WC.

11

Čistil/a jsem tabletami do myčky záchod a fungovalo to hůře než čističe určené přímo pro WC.

11

Nikdy jsem tabletami do myčky záchod nečistil/a.

92

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
22.10.2024

Photocredit: Tereza Š. (se souhlasem)

0

Opomíjený systém čištění koupacího jezírka a biobazénů
Majitelé rodinných domů a zahrad mohou v současnosti zvolit vodní prvek, který je blízký přírodě a slouží nejen ke koupání, ale poskytuje také celoroční estetický zážitek.

Nový systém, který šetří náklady na vodu. Nesplachujte peníze zbytečně do záchodu
Pitná voda je pro nás lehce dostupná, zároveň je však nesmírně vzácná. Využívat ji na zalévání či splachování WC je zbytečným luxusem. Čím se dá nahradit?

Záchod Billa Gatese má zachránit miliony dětských životů. Revoluční WC je první inovací za 200 let
Od počítačů k záchodům. Bill Gates a jeho nadace přišli s revolučním záchodem, který nepotřebuje vodu ani kanalizaci.

Rezavé skvrny lidem nevratně poškozují umyvadla. Přitom jim lze celkem snadno předejít
S hnědočervenou usazeninou, která vzniká zejména v koupelnovém umyvadle, se již setkal pravděpodobně každý. Ne každý však ví, o co přesně se jedná a jaké dopady může mít toto na první pohled neškodné znečištění na choulostivé a často velmi drahé části vaší koupelny.