HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Některá IKEA světla umí prozradit zlodějům, že jste delší dobu mimo domov

Vrátíte se domů zrelaxovaní z příjemné dovolené a doma vás čeká překvapení v podobě vylomených dveří a vyrabovaného bytu nebo domu. To zajisté není nic, co by chtěl kdokoli z nás zažít. Díky tomu, že lidé dnes již doma obvykle neskladují drahé předměty a šperky, už vloupačky nejsou tak časté. Čas od času se však přihodí, a to zejména tam, kde si zloději mohou být jistí, že je majitel dlouhou dobu pryč. V některých případech to mohou poznat velice snadno.


Některá světla z Ikea umí pomoci zlodějům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jan D. (se souhlasem)

Vysoká daň za pohodlí

Při zařizování domácnosti se nejeden z nás vydá do obchodního domu Ikea. Důvod je zřejmý. Kvalita produktů je na vysoké úrovni a výrobky jsou velmi promyšlené a dotažené. Jak se však ukazuje, toto pravidlo platí sice pro většinu produktů, které zde seženete, nikoli ale pro všechny. Problém nastává ve chvíli, kdy je v produktu integrovaná moderní technologie. Konkrétně v sekci osvětlení se to pak týká všech modelů, které spadají do kategorie chytrého osvětlení. A jak se ukazuje, je to již poměrně velká část nabídky. Dost možná tedy doma již máte chytré osvětlení a ani o tom nevíte.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Augustová a Bečvář nás přivítali v jejich nové dřevostavbě. Postavili si ji svépomocí

Příliš mnoho chytrosti může občas škodit

V základu lze chytré osvětlení používat úplně stejně jako to klasické. Zapnutím proudu se rozsvítí, vypnutím proudu se vypne. Problém však nastává ve chvíli, kdy se na něj napojí ovladače dálkového ovládání, tedy bezdrátové vypínače, které poté slouží k zapínání, vypínání nebo stmívání. Obsluha světel se v tu chvíli stane velmi komfortní. Ovladač je možné přenášet po bytě a je možné napárovat více ovladačů na více světel. Doma si tak můžeme zařídit super chytrý systém kombinace světel, které ovládáme jednotlivými vypínači na dálku. To vše je skvělé, avšak jen do určité chvíle.

Stačí jeden blackout

Jakmile dojde k jakémukoli přerušení přívodu elektrického proudu do vaší domácnosti, všechna zařízení, která máte doma, se obvykle nějakým způsobem restartují. Po návratu domů to nejspíš poznáte podle vynulovaného časovače na některém ze zařízení. To zcela jistě ničemu nevadí. Jak se však v takovém případě zachovají chytrá světla? Všechna se rozsvítí. Z hlediska jejich principu jsou totiž napojena neustále na přívod proudu a ovladačem jsou pouze vypínána a nebo ztlumována. Pokud tedy dojde k přerušení přívodu proudu a jeho opětovnému obnovení, světla se uvedou do výchozího stavu, což znamená svítit.

Po dvou dnech mají zloději jasno a mohou jít na to

Ve chvíli, kdy po vašem odjezdu na dovolenou dojde druhý den ke krátkému výpadku elektřiny, celý váš domov se rozsvítí a bude následně svítit ve dne v noci. To je poměrně jasný signál, že jste pryč. Málokdo totiž svítí nonstop celou noc a celý den. Dům a nebo byt se tak stane velmi přitažlivým pro kolemjdoucí nenechavce, kterým dává informaci, že v něm delší dobu nikdo nebyl a nejspíš ani nebude. Situaci je možno připodobnit k různým trikům ve smyslu umisťování letáků pod stěrač automobilu a tak podobně. Taková situace, když pomineme, že pravděpodobně dost obtěžuje okolí a sousedy, může tedy vést až k nezvané návštěvě hostů, kteří si odnesou, co se jim zlíbí.

Probuzení ve 3 v noci samovolným rozsvícením světla v ložnici

Jak už jste si asi snadno domysleli, k situaci může dojít, i když jste doma. Stačí, aby k výpadku proudu došlo v noci, a dojde k věci, kterou opravdu nechcete zažít. Do poklidného spánku se rozsvítí všechna světla v domě. Tedy všechna chytrá světla. Pokud máte chytré světlo v ložnici, pak se, žijete-li v oblasti, kde občas dochází k výpadkům elektřiny, připravte na velmi nepříjemné noci. I v místech, kde výpadky elektřiny pravidelné nejsou, k nim může dojít nárazově. Zejména v případě bouřek a prudkého větru, což je stále častější.

Řešení existuje, málokdo to však dělá

Pokud tedy takový systém doma máte, je dobré mít tento fakt na paměti. Řešení pro tuto situaci je poměrně jednoduché. Ve chvíli, kdy odjíždíte na delší dobu pryč, je potřeba si tento potenciální problém uvědomit a větev elektrického proudu, na které máte instalováno chytré osvětlení, jednoduše vypnout ve vašem rozvaděči. V tu chvíli dojde k celkovému odpojení světel a zkrátka je nepůjde rozsvítit. Druhá možnost je zapojení celé domácnosti do centrální jednotky, která vám na dálku oznámí, že došlo ke krátkodobému výpadku proudu, a ukáže, jaký je aktuální stav světel. V tu chvíli vidíte, že jsou světla rozsvícena, a můžete je na dálku pozhasínat. Otázkou je, jestli chcete být na dovolené zatěžováni takovými starostmi a myšlenkami.

Otrokem vlastní domácnosti

Jak se občas ukazuje, chytré vychytávky pro vaši domácnost mohou ve výsledku vést k více starostem než užitku. Je vždy potřeba velmi důkladně zvážit pro a proti. A také si uvědomit, že nic není zcela dokonalé. V mnoha případech se stává, že lidé, kteří si vybaví chytrou domácnost, se určitým způsobem stanou jejím otrokem. Stále něco nastavují, opravují, přepínají a musí hlídat, aby vše fungovalo. Chytrá domácnost totiž často vyžaduje jednak stálé připojení k elektrickému proudu (tedy nemůžete při odjezdu vypnout pojistky) a také zapojení do internetu. Krátký výpadek internetu již může být problém. V případě kamer a bezpečnostních systémů pak mnohdy můžete narazit i na situaci, kdy dochází k falešným hlášením. Místo klidu a pohody pak žijete ve stresu, co že se to doma děje. Platí proto staré dobré pravidlo, všeho s mírou.

P.S. Vybavujete interiér ve Vašem domě či bytě? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
23.09.2024

Photocredit: Jan D. (se souhlasem)

3

Chytrá dřevěná fasáda, která dokonale ochrání domek na venkově
Fasáda nemusí být jen vizitkou a ozdobou domu. Tato fasáda z Portugalska vytváří i ochranný plášť, který propojuje celé stavení. Prohlédněte si ji.

Mladá rodina si zařídila bydlení s chytrou zdí, čtyřmetrovým stolem a obrovskou chodbou
Mladá rodina si nechala navrhnout praktické a moderní bydlení. Podívejte se, jaké vychytávky má jejich domácnost.

První chytrá skříň na světě, která vás i oblékne – vyrobil ji brněnský student
První chytrá skříň na světě vám pomůže se vhodně obléknout a nic důležitého doma nezapomenout. V budoucnu vám dokonce bude umět nakoupit nové oblečení do šatníku. Představujeme chytrou skříň Oloo.

Dům, o jakém každý sní. Nádherný, výjimečný, ekologický, chytrý
Chytrý dřevěný dům, který dokonale souzní s okolním prostředím. Budou takto vypadat domy budoucnosti?

LED osvětlení – vše, co je dobré vědět, než začnete nakupovat
Osvětlení... Toužíte po kuchyni s ledkovým pásem? Po koupelně, kde se v zrcadle uvidíte bez nežádoucích stínů? Po ložnici s teplým světlem? Dodržte několik základních čísel a máte vyhráno.

Osvětlení do chodby – tipněte si, kolikrát denně ji navštívíte?
Chodba je důležitou součástí našeho bydlení, mnohdy slouží jako přijímací, tedy vstupní místnost. Prosvětleme první dojem každého našeho návštěvníka! Jak na to?

Kam umístit osvětlení schodiště? Posuňte bezpečí i luxus domu o level výš
Chcete vybrat osvětlení schodiště? Váháte, pro jaký typ se rozhodnout a které faktory zvažovat při výběru? Nechte se inspirovat v článku a fotogalerii.