HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Šedá se dřevem už není moderní,“ vysvětluje odborník. Prozradil jednoduchou kombinaci, která udělá koupelnu luxusní

Prozradil, jakou zásadní chybu dělají investoři u návrhu walk-in sprchy nebo v jaké koupelně je samostatně stojící vana katastrofou. Mimo to se vyjádřil i k letošnímu trendu vestavěného záchodu ve sprše a upozornil na hit letošního a loňského roku – černé baterie. Na závěr doporučil dámám, jak navrhnout osvětlení do koupelny, aby po líčení nevypadaly jako klauni. A že se to stává běžně. Nežli se zkrátka zaměřovat jen na barvu a doplňkovou texturu, je podle odborníka na design koupelen důležité věnovat pozornost úplně jiným aspektům.


Moderní koupelna
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem) a Canva AI Product (Free Media Licence)

Kombinace, po které možná toužíte i vy

Trendy se mění. A mění se velmi rychle. V minulém roce se roztrhl pytel s koupelnami (resp. dlažbami a obklady) v dekoru světle šedé v kombinaci s dřevěnými doplňky (nábytek apod.). Spousta domácností rekonstruovala své koupelny, aby byly in. A koupelny v novostavbách se (až na výjimky) nenavrhovaly jinak. Nicméně v dnešním rozhovoru si potvrdíme s odborníkem, výrobcem koupelnové sanity, koupelnových obkladů a dlažeb, že tento trend pomalu ale jistě upadá. Pojďme se na to podívat.

Světlo ano. Ale ne to umělé

Pokud máte možnost, nenavrhujte si do své koupelny malé obdélníkové okno umístěné až ke stropu místnosti. Taková okna patří do garáže, kde není žádoucí velké osvětlení. Koupelna by měla působit vzdušně, otevřeně a příjemně. Nejlepším řešením jsou protáhlá okna až k podlaze, čili bez parapetu. Někteří by se mohli začít čertit kvůli ztracenému soukromí a narušené intimitě. Zkuste popřemýšlet o mléčném skle, přes které půjde vidět jen obrys lidské postavy. Pochopitelně nebudete navrhovat takové okno směrem do ulice, ale spíše do zahrady, kde můžete vysázet vysoké trávy nebo keře. Zkrátka to, co můžete nahnat přirozeným osvětlením, nenahrazujte tím umělým, je to škoda a výsledný efekt bude nedostačující.

U návrhu walk-in sprchy dělají investoři zásadní chybu

Walk-in sprcha je u dnešních novostaveb takřka standardem. Málokdy se ještě setkáte s rohovým sprchovým koutem s vaničkou (aktuální ceny moderních sprchových koutů s vaničkou najdete zde). Nicméně to, s čím se experti na koupelnový design často setkávají, jsou nepraktické požadavky ze strany klientů. Pravděpodobně jste si i vy oblíbili moderní sprchu walk-in v hotelových apartmánech, zážitkových ubytováních nebo wellnessových resortech. Právě na takových místech bývají totiž tyto sprchy bez zástěny. A lidé si často neuvědomují, kolik starostí si mohou do budoucna přinést nezakoupením zástěny. Cenové porovnání sprch walk-in bez zástěny (zde) si můžete porovnat s aktuálními cenami sprchy walk-in se zástěnou zde. V hotelech za vás koupelnu uklízí personál každý den, doma to ale budete muset dělat vy. Navrhněte si do sprchy zástěnu – voda zůstane jen tam, kde má, a vy ji nebudete muset stírat po celé místnosti.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Poličky jsou pasé. Nevíte, co je nika?

Na niky musíte myslet zavčas, ideálně ve fázi návrhu projektu. Nika je vestavěný výklenek ve zdi, který slouží jako úložný prostor pro šampony, sprchové gely, houbičky a další hygienické potřeby. Můžete ji navrhnout ve sprchovém koutě, nad vanou nebo kdekoliv jinde v koupelně, kde je vhodné mít úložný prostor. Niky se často obkládají stejným materiálem jako zbytek koupelny, aby harmonicky zapadly do celkového designu. V některých případech jsou navrhovány s podobným designem téže kolekce obkladů a dlažeb.

Příklady návrhu pro ukázku najdete v naší galerii. Přeskočit na stranu 22 můžete tady.

Osvětlení musí hrát do noty vybavení

Jste na omylu, pokud jste si mysleli, že osvětlení se nemusí příliš řešit. Právě naopak. Malé detaily dělají velké rozdíly. Existuje osvětlení studené, denní a teplé. A do koupelen se obecně doporučuje bílý odstín.

  • Teplá barva – žlutý odstín (cca 2 600–3 200 K),
  • chladně bílá barva – bílý odstín (4 600–5 000 K),
  • denní bílá barva – modrý odstín (více než 5 000 K).

Mnohdy se také setkáte s podsvícenými nikami a osvětlením s regulovatelnou intenzitou světla. Pokud budete mít příležitost, určitě na tyto dva aspekty myslete (nechte si od elektrikáře dotáhnout elektřinu k nikám).

Samostatně stojící vanu nedávejte tam, kde...

Máte málo prostoru – zcela na rovinu a bez zbytečných řečí. Samostatně stojící vany se hodí jen do velkých místností, kde krásně vyplní prostor. Pokud chcete, aby vaše koupelna působila luxusně, ale má jen 6 m2, s velkou vanou si jen uškodíte. Nemluvě o uklízení prostoru za vanou, kam se s vysavačem nebo mopem jen stěží dostanete. Vhodný příklad koupelny, kde vana hraje majitelům do karet, najdete např. na straně 8 v naší fotogalerii. A abyste byli v obraze, kolik taková vana vlastně stojí, podívejte se na některé výrobky na českém trhu zde.

„Záchod ve sprše je praktický“

Opravdu chcete vykonávat potřebu na místě, kde se sprchujete? Anebo hůř, opravdu chcete vykonávat potřebu, zatímco se sprchujete? Je dobré vyzkoušet si tento návrh nejdříve na vlastní kůži například v nějakém zážitkovém ubytování a až poté přemýšlet o takové koupelně do rodinného domu (to stejné platí i u populárního návrhu vany v ložnici, naproti manželské posteli). Pakliže se vám to bude zamlouvat, je to na vás. Odborníci na koupelnový design ale dávají palec dolů. WC by mělo být navržené v samostatné místnosti, a pokud nelze jinak, tak v koupelně. Nikoliv ovšem ve sprše.

Deska nebo dvojumyvadlo? To je, oč tu běží

A ani jedna z variant není špatně. Z praktického hlediska je na úklid lepší dvojumyvadlo (aktuální cenu dvojumyvadla si porovnejte s konkurencí např. zde). Ušetříte si čas, starosti i náročné vymýšlení a ladění nábytku a umyvadel zvlášť. Na druhou stranu, pokud vám vznikl velký prostor pro umístění umyvadel (140–150 cm a více), popřemýšlejte už o ukotvené desce. Nejenže se vyrábí a nabízí ve větší škále rozměrů, navíc eliminujete prázdné místo mezi umyvadlem a stěnou (aktuální cena umyvadlové desky je téměř totožná, jak je vidět např. zde). Sem byste pravděpodobně navrtali držák na ručníky – bude ale lepší, když je zavěsíte do větší výšky, abyste se k nim nemuseli zohýbat.

Milé dámy, ať nevypadáte jako klauni

Osvětlení zrcadla je samostatnou kapitolou. Pokud navrhnete světlo nad hlavu, vznikne vám podbradek. Pokud si ho navrhnete po stranách, zúží se vám obličej a líčení dopadne jednou velkou katastrofou. Nemluvě o osvětlení navrženém pod zrcadlem u umyvadel (podsvícení LED páskami). Nejlepším řešením jsou zrcadla s integrovanými světly (např. tato). Uvidíte celý obličej jasně, bez zbytečných podbradků.

Černé baterie ano, ale má to háček

S černými bateriemi se roztrhl pytel podobně jako s koupelnami v šedém dekoru. Je to krásné, je to stylové, je to moderní – ale má to háček. Úklid koupelny si akorát prodloužíte. Existují samozřejmě prostředky, které by měly zajistit stékání vody po povrchu baterií, ale o jejich opravdové účinnosti a trvanlivosti můžeme jen polemizovat. Podle odborníků není nad chromované baterie – osvědčená klasika.

Kam s pračkou a sušičkou?

Jsou jen dva typy lidí. Ti, kteří si navrhnou pračku se sušičkou do technické místnosti, a ti, kteří si je navrhnou do koupelny. A pak je tady zvláštní skupina hospodyněk, které měly to štěstí a mají vlastní prádelnu – to je úplně nejlepší řešení. Ovšem ne všechny z nás to takhle vychytaly.

Je úplně jedno, kam si pračku se sušičkou umístíte. Důležité je jen myslet na to, jak je do prostoru umístíte. V technické místnosti vzhled nehraje takovou roli, ale v koupelně jde o hodně. Nejlépe uděláte, když toto vybavení schováte do skříně s pojezdem. Ukázkové příklady si můžete prohlédnout na fotkách níže.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Vybavujete interiér ve Vašem domě či bytě? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
03.08.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem) a Canva AI Product (Free Media Licence)

10

Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 7: Bydlíme!
Náš mobilní domek stavěný svépomocí nám krásně roste pod rukama. Nyní stačí dodělat pár věcí a můžeme se stěhovat. Jdeme na to!

Obklady do koupelny: Jaké zvolit? Rady, tipy, inspirace
Jaké zvolit obklady do koupelny, abyste se v ní cítili příjemně po mnoho let? V dnešním článku vám poradíme. Koupelna je pro nás všechny totiž nedílnou součástí domácnosti a trávíme v ní mnoho času.

Venkovní koupelna: Problém s odvětráváním se v ní neřeší
Chtěli byste mít koupelnu uprostřed lesa? Neodděluje přírodní prostředí od toho lidského, dává procítit senzaci z toho, že můžete být „venku i uvnitř“. A je naprosto šetrná vůči okolní přírodě.

Tiny house s kuchyní ve venkovském retro stylu kombinuje dřevo a bílou barvu
Líbí se vám retro styl kuchyně a máte sympatie k mini domkům? Inspirujte se tiny housem, který svým návrhem předčil všechna očekávání.

Elegantní tiny house pro 4 osoby – moderní kuchyně, velká koupelna a obrovské okno s výhledem
Spaní pro čtyři osoby, kuchyňský kout, skříně, koupelna, a přitom všem dostatek elegance a jednoduchosti. To vše v jednom tiny housu!

Luxusní rekonstrukce podkrovního bytu v Beskydech má celoprosklený štít
Bydlení pro mladou rodinu s miminkem v překrásném podkrovním bytě s proskleným štítem vás dostane do kolen. Inspirujte se fotografiemi z této realizace v naší galerii.

Moderní koupelna pro rok 2024 – inspirace pro velké i malé koupelny
Lehkost, světlý nábytek, jemnost a spousta světla nebo tmavé tóny barev v kontrastu s nápaditými doplňky? Prohlédněte si tipy a trendy moderních koupelen na rok 2024 pro malé i velké koupelny.