HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Mnoho Čechů má na střeše toxickou krytinu. Závažným onemocněním ohrožují i své sousedy

Je docela dost možné, že máte na střeše svého rodinného domu materiál, který může závažným způsobem poškodit zdraví vás i vaší rodiny. Co je však více pravděpodobné, tuto krytinu má některý z vašich sousedů. S negativními dopady na zdraví se pak bude potýkat nejen majitel dané nemovitosti, ale také lidé v sousedství. Hlavní problém je v nedostatku povědomí o rizicích. A také ve znalosti, jak s nebezpečnou krytinou správně naložit.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Horakvlado (Wikipedia CC by 4.0)

Neviditelný prach který rozežírá plíce

Vysoce zdravotně nebezpečným materiálem, který způsobuje zdravotní závadnost střešní krytiny, jsou vláknité silikáty, obecně označované jako azbest. Používal se mimo jiné pro výrobu střešní krytiny pod obchodním označením Eternit. A to ještě relativně do nedávna. Za poslední desítky let bylo s využitím tohoto materiálu pokryto značné množství střech a ačkoli v posledních letech dochází masivně k jeho náhradě za bezpečné materiály, ještě stále nejsme zdaleka u konce. Zákeřnost celé věci spočívá v tom, že problémy, které může střecha z Eternitu lidem v okolí způsobovat, se neprojeví ihned. Neléčitelné onemocnění propukne často až po několika desítkách let. Lidé proto často ani neví, že jsou vystaveni expozici tohoto toxického materiálu a uvědomí si to až ve chvíli, kdy je už pozdě.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Dávno zakázaný materiál stále zdobí nejednu střechu

Přitom je využití azbestu pro výrobu stavebních materiálů již delší dobu zakázané a to jak samotnými zákony České republiky, tak i směrnicí EU. Jeho odstraňování z budov však probíhá poměrně pomalu a jak se nyní ukazuje, právě v procesu samotného odstraňování je zakopán pes. Pokud je totiž odstranění materiálu provedeno neodborně, velmi často dochází k největší kontaminaci okolí, což vede ke zvýšení zdravotních rizik. Co tedy máme dělat, pokud zjistíme, že máme na střeše nebezpečnou krytinu z Eternitu? Můžeme si ji sundat sami? Tak to opravdu nedoporučujeme.

Kosmonauti ve skafandrech

Možná to bude znít přehnaně, ale správné odstranění enernitové krytiny je zatíženo poměrně přísnými nároky na hygienické standardy. Profesionální firma, která se na odstraňování takové krytiny specializuje, k vám vyšle pracovníky navlečené do speciálních obleků připomínající kosmonauty či osoby pracující ve vysoce toxických prostředích. Může to na první pohled působit přehnaně, jak se ale ukazuje, intoxikace azbestem může být skutečně velmi závažným problémem. Pro samotné odstranění krytiny musí být zvolen správný postup, což je ukládání jednotlivých částí do předem připravených obalů, do kterých je hermeticky uzavřena a následný odvoz do sběrného dvoru, který je na to přímo uzpůsoben. Při demontáži krytiny si často pracovníci vypomohou také kropením krytiny vodou, čímž je snížena prašnost a zajištěna bezpečnost okolí.

„Doslova mě děsí výsledky naměřené odborníky,“ varuje zkušený tesař z Turnova před účinky VOC v novostavbách

Franta říkal, že to platit nebude

Naprosto běžná situace, která se pravidelně opakuje je snaha o demontáž eternitu svépomocí. Mnoho lidí ve snaze ušetřit za odbornou firmu a v dojmu, že nejde až o tak závažný problém, vezme situaci do vlastních rukou. A tak často z nerozvážnosti, mnohdy i z důvodů neznalosti, začnou odlamovat a házet kusy střechy přímo dolů na zem, kde se tříští a práší. V tomto případě dochází k naprosto bezprecedentnímu ohrožení okolí. Tedy nejen obyvatel domu, z něhož je krytina odstraňována, ale také všech ostatních domů, kam se prašnost šíří. Zachování dobrých sousedských vztahů je jistě na prvním místě, pokud však zaznamenáte situaci, kdy soused odstraňuje eternit podobným způsobem a nevezme v potaz vaši námitku, aby se zdržel takového jednání, je na místě okamžitě zavolat policii. Ta zajistí kontrolu dodržování pravidel v tomto směru a zamezí sousedovi v tom, aby nadále ohrožoval zdraví občanů ve svém okolí.

Kam s ním abychom nevyfasovali pokutu

Velkým problémem je pak samozřejmě také odvoz a likvidace eternitu. Většina sběrných dvorů od něj totiž z logiky věci dává ruce pryč. Musíte tedy najít takový sběrný dvůr, kde budou ochotni tuto toxickou krytinu přijmout. Navíc ji musíte dopravit na místo již kvalitně zabalenou v neprodyšných obalech, jinak ji může sběrný dvůr odmítnout převzít. Za likvidaci navíc zaplatíte nemalý poplatek. O tom do jaké míry jsou či nejsou tyto poplatky společensky prospěšné jsme se již věnovali v naší dřívější analýze.

„Pokuta za poctivost“ štve stále více lidí. Nebezpečný odpad pak vyhazují do lesa

Skládka toxického odpadu

Možná si kladete otázku, co se stane s materiálem obsahujícím azbest poté, co jej odvezete do sběrného dvoru. Obvykle skončí na skládce. Zní to neuvěřitelně, ale je to bohužel tak. Azbest se v současné době často likviduje tak, že je na skládce uložen, zavezen hlínou tak, aby se nemohla jeho vlákna uvolňovat do prostředí a posléze musí být podle platných pravidel místo, kde byl uložen označeno a identifikováno.

Bagatelizace zdravotní škodlivosti

Obecně se udává, že střešní krytina s obsahem azbestu je nebezpečná pouze v případě, kdy dochází k její manipulaci. To jest stavba, oprava nebo odstraňování. Faktem zůstává, že při měření byla v domě zjištěna zvýšená koncentrace nebezpečných azbestových vláken ve vzduchu, a to i v případech, kdy se střechou v danou chvíli není manipulováno. Obsah těchto vláken byl vyšší, než je obvyklé, přesto však stále v rámci povolených hygienických limitů. Pokud v takovém domě sami bydlíte, zvažte, zda již nenastal čas pro výměnu za zdravotně nezávadnou krytinu. A to zejména, pokud již současná jeví známky poškození a mohou se nebezpečná vlákna uvolňovat.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
06.08.2024

Photocredit: Horakvlado (Wikipedia CC by 4.0)

7

Vypalování komínů je nebezpečný přežitek. Kominíci radí bezpečnější způsoby čištění
Komín zanesený dehtem a sazemi lze v některých případech nechat odborně vypálit. Zkušení kominíci však upozorňují na rizika s tím spojená.

Nebezpečná izolace je volně k dostání na trhu. Jejím pořízením si do domu dáváte časovanou bombu
Jedná se o téma doslova palčivé. Mezi izolacemi se vyskytuje časovaná bomba, která může skončit požárem. Připravili jsme srovnání nejpoužívanějších izolací podle hořlavosti.