HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Pozor – lodžie není balkon. Spousta lidí nepozná ani vikýř a neví, co je pavlač

Vídáme je každý den ve městě, málokdy se však pozastavíme nad tím, jak se tyto konstrukční prvky vlastně nazývají. Patříte mezi ty, kteří nedokážou rozeznat balkon od lodžie, anebo naopak oplýváte znalostmi z oboru stavebnictví? Otestujte si, zda poznáte podle obrázku např. vikýř, arkýř, atiku a několik dalších typů převislých a ustupujících konstrukcí.


Kvíz
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: MONUDET (Flickr CC 2.0)

Převislé a ustupující konstrukce

Pod obecné označení převislých a ustupujících konstrukcí spadají: lodžie, balkony, římsy, arkýře, ustupující podlaží a atika. Zjednodušeně se tedy jedná o vodorovné nosné konstrukce, jež vystupují nebo jsou naopak zasunuty mimo líc fasády. Připravili jsme pro vás kvíz, který prověří vaše znalosti ze stavařiny. Jste připravení? Čeká vás 9 otázek s obrázky.

SPUSTIT KVÍZ →

 

Na více fotografií domů se můžete podívat v galerii. Ale pozor. Fotografie obsahují spoilery, proto si je prohlédněte až po dokončení kvízu.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
06.07.2024

Photocredit: MONUDET (Flickr CC 2.0)

0

Velikonoční kvíz: Víte, co je to tatar a kde koledníci lijí na děvčata ledovou vodu?
Připravili jsme pro vás velikonoční kvíz, který otestuje vaše znalosti. Zjistěte, kolik toho opravdu víte o tomto svátku.

KVÍZ: Co odradí mravence a k čemu slouží pivo kromě pití? Otestujte se, jak dobře znáte babské rady
Znáte je od své babičky a ta zase od svojí… Otestujte se, jak dobře znáte babské rady, a napište nám, které z nich zaručeně fungují vám.

KVÍZ: Rozeznáte různé druhy tulipánů? Porovnejte si výsledky s nejlepšími zahrádkáři v Česku
Jste tulipánový expert nebo začátečník mezi pěstiteli? To už brzy zjistíme. Připravili jsme si pro vás k rozpoznání běžné odrůdy této cibuloviny i exotické kousky, po kterých prahne spousta zahrádkářů.

KVÍZ: Kam vyhodíte tubu od zubní pasty nebo staré CD? Otestujte se, zda správně třídíte odpad
Češi jsou v třídění odpadu poctiví. Problém nastává v tom, že některý odpad třídíme špatně. Víte, kam patří rulička od toaletního papíru nebo rozbité zrcadlo? Otestujte se.

KVÍZ: Poznáte nejdražší dřevo světa nebo nejvyšší dřevostavbu? Otestujte se
Od historických památek po moderní architektonické klenoty – tento kvíz vás provede různorodostí a krásou dřevěných staveb. Nezáleží na tom, zda jste odborník na dřevěnou architekturu nebo jen zvědavý milovník kvízů.

KVÍZ: Jak se dělí majetek při rozvodu? Správně odpoví jen každý desátý Čech
Komu připadne zděděný majetek a jak je to s hypotékou při rozvodu? Ačkoliv se v České republice rozpadne téměř každé druhé manželství, na tyto otázky dokáže odpovědět málokdo.

Kvíz: Poznáte stavební materiály podle zkratky a obrázku? Správný kutil zvládne alespoň 9 otázek
OSB, MDF, LVL, DTD, CVD... uf! Je načase udělat si v těchto konstrukčních deskách přehled. Čeká vás celkem 11 otázek, z nichž 5 je poznávacích podle obrázku.

Kvíz: Rozeznáte fošnu, lať, hranol nebo prkno? Zjistěte, jak dobří jste kutilové
Pokud jste si doteď mysleli, že se v kutilství vyznáte, pojďme se o tom reálně přesvědčit. Málokterý kutil zvládne dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby.

KVÍZ: Troufnete si správně určit prvky krovové soustavy? I zkušení kutilové se zarazí u obrázkové poznávačky
Dokážete určit správný název konstrukce a ukázat tak, že jste lepší než letití odborníci?

KVÍZ: Víte, kde bydleli prezidenti Československé a České republiky? Přiřaďte k nim správné sídlo
Odhalili jsme zajímavá fakta a detaily, které oživí vaši představu o každodenním životě prezidentů a jejich bydlení. Nejenže se dozvíte nové informace, ale také si ověříte své dosavadní znalosti v této oblasti.