HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Indukční deska: Jaké má výhody a jak správně poznat indukční nádobí?

Většina z nás by ráda vařila v moderní kuchyni plné špičkových zařízení s mnoha vychytávkami. V každé takové kuchyni narazíte v dnešní době nejčastěji na sklokeramickou nebo indukční varnou desku, která svým vzhledem decentně doplňuje stylový návrh kuchyně. Jaké jsou výhody indukční desky? Na to se zaměříme v dnešním článku.


Indukční deska na kuchyňské lince
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Wood Works Brigiton (se souhlasem)

Indukční deska vs. sklokeramická deska – rozdíl

Indukční i sklokeramická deska jsou si vzhledově natolik podobné, že byste možná na první pohled ani nerozeznali, o kterou se jedná. Rozdíl mezi nimi je v tom, že indukční varná deska ohřívá pouze dno nádoby (hrnce) a sama o sobě se nezahřeje. Sklokeramická deska přenáší teplo sáláním, čímž dochází k tomu, že je deska horká i po ukončení činnosti (vaření). Jak vypadají indukční varné desky v různých návrzích kuchyní? Ve fotogalerii dozajista najdete tu, která vás osloví a možná i inspiruje k návrhu vaší vlastní kuchyně. 

Fotogalerie:

i Foto: Wood Works Brigiton (se souhlasem), Max Vakhtbovych

Indukční varná deska – výhody

Kdybychom porovnávali indukční varnou desku s ostatními typy varných desek (plynová, sklokeramická, litinová, kombinovaná), jevila by se jako nejefektivnější. Ze všech již zmíněných druhů ohřevů jsou indukční desky nejrychlejší a také nabízí mnoho inovativních technologií.

Inovativní technologie indukční varné desky

  1. Booster (dosažení maximální teploty během krátké chvíle)
  2. Časovač (možnost nastavení času v průběhu vaření)
  3. Hob2Hood (propojení varné desky a digestoře s odsáváním par)
  4. Dětská pojistka (ochrana před nechtěným spuštěním varné desky)
  5. Automatické vypnutí (při dlouhé době nečinnosti se varná deska sama vypne)
  6. Flexibilní zóna (přizpůsobuje plochu nestandardním tvarům a velikostem nádobí)
  7. Koordinace teploty (možnost uchovat připravené jídlo v optimální teplotě, teplotní sondy, apod.)

Jak bylo již zmíněno v úvodu článku, indukční varná deska funguje na principu ohřevu nádoby a teplo tedy není rozptylováno do okolí, čímž jsou ztráty tepla minimální. Až budete ochutnávat polévku a trocha vám na varnou desku ukápne, nehrozí připálení tohoto jídla, jelikož samotná deska není horká. Údržba varné desky je tak mnohem snazší. A pokud máte malé děti, nemusíte se obávat nepříjemného popálení ve chvilce nepozornosti.

Prohlédněte si aktuální ceny indukčních desek zde.

Výhody indukční desky – rekapitulace

  • Moderní vzhled
  • Rychlé vaření (1 litr vody se ohřeje zhruba za 2 minuty)
  • Úspora energie (minimální ztráty tepla)
  • Snadná údržba
  • Bezpečný provoz (důležité zejména pro domácnosti s malými dětmi)

Indukční varná deska – nevýhody

Byť se zdají být indukční varné desky jako naprosto bezchybné, není tomu úplně tak. Mezi tři hlavní nevýhody řadíme pořizovací cenu, která je obvykle vyšší než například sklokeramická deska. Ovšem díky výrazné úspoře za energie je cena z dlouhodobého hlediska výhodnější. Mezi mnohem podstatnější nevýhodu řadíme nutnost koupě speciálního nádobí (z magnetického materiálu) pro indukční ohřev. Avšak v dnešní době se nové nádobí prodává většinou už přizpůsobené i pro indukci, jen je třeba si tento fakt vždy ověřit. Oproti již zmíněným sklokeramickým deskám jsou indukční desky hlučnější, a to převážně v případě automatického odsávání páry.

Jak poznám vhodné nádobí na indukční varnou desku?

Nádobí vhodné pro použití u indukčních varných desek poznáte jednoduše podle přiložení magnetu. Udrží-li se magnet na dně hrnce, bude toto nádobí na indukci fungovat. Dále je také možné poznat vhodné nádobí podle symbolu cívky. Většina výrobců nového, moderního nádobí se těmto požadavkům už dávno přizpůsobila.

Nevýhody indukční desky – rekapitulace

  • Vyšší pořizovací cena
  • Nutnost používat vhodné nádobí
  • Hlučné odsávání

Správný výběr indukční varné desky

Varná deska je jedním z nejdůležitějších spotřebičů v kuchyni, a proto je její správný výběr velice důležitý. Přeci jen strávíte v kuchyni mnoho času, tak ať vás samotné vaření baví. Předtím, než si vyberete vaši novou indukční desku, projděte si těchto pár bodů.

1. Počet plotýnek

Standardně si domácnosti volí indukční varnou desku se čtyřmi plotýnkami. Vy máte však na výběr desky s jednou, dvěma, třemi až šesti plotýnkami.

2. Velikost indukční varné desky

Na trhu si můžete vybrat mezi velkou škálou variací varné indukční desky. Nejběžnější rozměry desky jsou 60 cm (čtyři plotýnky). Větší rozměry desky (od 70 do 90 cm) mají pět nebo šest plotýnek. Indukční varné desky nejmenších rozměrů (30 cm) disponují pouze dvěma plotýnkami.

3. Výkon varných zón

Výkon malé varné zóny se pohybuje zpravidla do 1 200 W. Naopak ty větší dosahují výkonu až 2 300 W. V případě, že budete mít desku obohacenou o různé inovativní technologie (seznam viz výše v článku), může se výkon zvýšit až na 4 000 W (např. s hořákem WOK, funkce Booster).

Výkon varné desky = součet výkonů všech jednotlivých varných zón neboli plotýnek (indukční varná deska se čtyřmi plotýnkami má tedy více než 6 000 W).

4. Ovládání

Indukční varné desky (i ty sklokeramické) v sobě mají zabudované senzory, které vám umožní pohodlné ovládání pouhým dotykem. Budete-li chtít, je možné si také nastavit zvukovou odezvu. U dražších modelů se můžete setkat s možností chytrého ovládání (např. si na desce nastavíte vaření rýže – o čas a teplotu je postaráno).

5. Design a barva

Indukční varné desky se vyrábí nejčastěji v černém provedení (mat i lesk). Na výběr máte ovšem také bílou a hnědou barvu, plus navíc i různé pastelové barvy. Pokud máte vaši kuchyni zařízenou např. do venkovského, skandinávského či retro stylu, můžete se od těchto kritérií stejně tak odrazit. Výrobci přichází neustále s něčím novým.

P.S. Máte zájem získat moderní kamna na dřevo zdarma? Na webu HS Flamingo právě probíhá soutěž o kamna za 50.000 Kč. Účast v soutěži není složitá a šance na výhru je poměrně vysoká.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
19.07.2022

Photocredit: Wood Works Brigiton (se souhlasem)

11

Kouzelná venkovská kuchyně – 7 tipů, jak vytvořit autentickou atmosféru venkova
Kuchyně ve venkovském stylu jsou nepřekonatelným trendem. Poradíme vám, jaké prvky použít a jakým se naopak velkým obloukem vyhnout.

Kuchyňský ostrůvek – 7 faktorů, které je dobré znát před návrhem kuchyně
Hodí se kuchyňský ostrůvek do každé kuchyně? Jak maximalizovat jeho potenciál? Inspirujte se skvělými návrhy a zkušenostmi z realizací.

Slepá místa v kuchyni – jak chytře využít každý kout?
Chtěli byste využít místo v kuchyni na maximum? Konec slepých míst! Jen ať má všechno své místo. Nechte se inspirovat nápady, které vymyslel již někdo před vámi.

Dřevěné kuchyně nikdy nevyjdou z módy. Mají 4 zásadní výhody
Poradíme vám, jak navrhnout dřevěnou kuchyň přímo pro vás. Líbí se vám více tmavé nebo světlé dřevo? Přečtěte si tipy na dokonalou harmonii dřevěné kuchyně ve vašem interiéru.

Provoz staré ledničky vás stojí 3 000 korun ročně navíc a zbytečně
Vyplatí se dnes pořídit lednici s energetickou třídou A? V tomto článku přinášíme souhrn, dle jakých zásad vybírat lednici a ušetřit tak na energiích.

Chybně navržená kuchyně se může citelně prodražit. Češi radí, jak se tomu vyvarovat
Jaké jsou trendy moderní kuchyně, jak vylepšit tu vaši a ještě u toho ušetřit? Inspirujte se moderními kuchyňskými linkami v naší fotogalerii.

Nevýhody kuchyní do U a proč se nevyplatí recirkulační digestoř – vyzpovídali jsme české hospodyňky
Lámete si hlavu s návrhem kuchyně? Vsadili jsme na recenze (ne)spokojených majitelů těch nejluxusnějších kuchyní v Česku a vyslechli si jejich názory.

Moderní kuchyně, na které nemáte. Podívejte se alespoň na fotky
Dnes vám prozradíme, co dělá kuchyni luxusní, a vy tak budete vědět, na co při návrhu myslet, abyste měli moderní kuchyni co možná nejdéle, protože jak jistě víte, trendy se mění.