HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Hypotéka s úrokem 24 %? I taková je pro někoho dnešní realita

Nedostupnost bydlení je problémem, se kterým se potýkají velká města všech vyspělých států světa. Schopnost mladých lidí pořídit si nový dům nebo byt je obvykle závislá na tom, zda dosáhnou na hypotéku či nikoli. Jak se ukazuje, dostupnost hypotéky je na některých místech již vyšroubovaná do takových extrémů, že o schopnosti pořízení bydlení pro mladé nemůže být ani řeč. Zdá se navíc, že situace se bude ještě dále zhoršovat.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Splátka přes 80 tisíc korun měsíčně. Co na to říkáte?

Začněme ilustračním výpočtem. Při roční úrokové míře 24 % za hypotéku, pokud počítáme cenu za nemovitost ve výši 5 milionů korun, je výše měsíčního úroku přibližně 80 tisíc korun. A to splácíme jen úrok, nikoli samotnou půjčku. Fakticky tedy bude nutné zaplatit ještě mnohem více, tedy hodně přes 100 tisíc korun jako měsíční splátku za pořízení nijak okázalé nemovitosti. Zdá se vám to jako naprosto nereálné? Ano, přesně takové to je. Znamená to ve většině případů v podstatě konec dostupnosti bydlení.

Dostupnost se totiž výrazně liší

Jak se ukazuje, dostupnost bydlení se napříč Evropou z hlediska výše hypoték výrazně liší. V dnešní analýze bereme v úvahu 3 základní pohledy, jak se na evropský prostor můžeme podívat. Ten první pohled je Česká republika jako taková. Výše úroku hypotéky je dnes někde kolem 5,5 %. Dále se můžeme podívat na eurozónu jako celek, jelikož jsme její součástí a pokud jednoho dne přijmeme euro jako platidlo, budeme moci i na takovou hypotéku dosáhnout. Taková hypotéka je nyní kolem 3,5 % ročně. Tedy přibližně o třetinu lepší než máme u nás v korunách. Co je však nejzajímavější, je černá ovce Evropy, stát kousek na východ od nás, a to Rusko. Jeho ekonomicky nejsilnější část se nachází na evropském kontinentu, pro analýzu je proto relevantní. Dle aktuálních informací od ruské Sberbank je nyní úroková sazba hypoték v Rusku na úrovni přesahující 24 % ročně. Ve srovnání s vývojem u nás se tedy jedná o takřka neuvěřitelný rozdíl a lidem v podstatě zavřel dveře přístupu k bydlení.

Kde na to lidé vezmou?

Kde na to vezmeme my tedy není otázka, na kterou by nešlo najít odpověď. Vývoj úrokové sazby hypotéky u nás v Česku je díky dobrému ekonomickému vývoji a klesající inflaci pozitivní, lze tedy očekávat lepší úrokové sazby již v blízké budoucnosti. V případě, že bychom vstoupili do eurozóny, můžeme si pak sáhnout ještě na mnohem lepší úroky. Do té doby nám nezbývá než, pokud chceme hypotéku v eurech, nakupovat nemovitosti v zahraničí, kde se eurem platí. Situace je tedy pro nás v podstatě příznivá a již se to odráží do oživení hypotečního trhu.

Vyplatí se vůbec čekat nebo není na co?

Lidé mnohdy reagují velmi impulzivně a aktuální sazba úrokové sazby hypotéky je hlavním rozhodovacím důvodem pro to, zda si hypotéku vezmeme či nikoli. Je to samozřejmě značná chyba, jelikož hypotéku si stavebník pořizuje na mnoho desítek let dopředu. Vývoj úrokové sazby pak v následujících letech může být zcela nevyzpytatelný. V tomto hledisku proto nemá příliš smysl řešit současný stav, jako spíše přemýšlet nad schopností hypotéku co nejrychleji splatit a také nad tím, jak se jí zatížit co nejméně. Vyčkávat, jestli ještě o procento klesne, je z dlouhodobého hlediska absurdní. Stále však zůstává pravdou, že jak ukazují data, můžeme být vděčni za ekonomické možnosti, které zde, ve střední evropě, máme.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
26.10.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

1

Návrh dotovat Čechům hypotéky vyvolal silné emoce
Ačkoli uplynulo od konce socialismu již bezmála 35 let, snaha o návrat do dob minulých, kdy se o chodu ekonomiky rozhodovalo centrálně, pomalu získává na stále větší síle.

Projel Rusko autem až k čínským hranicím. Prozradil, jak se tam žije ve skutečnosti
O bezpochyby největší zemi na této planetě se v poslední době hovoří stále častěji. Jedni ji označují za místo zmaru a chudoby, jiní za nedoceněný ráj nabízející skutečnou svobodu a staré dobré jistoty, které nám západní civilizace vzala.