HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bill Gates pomáhá snížit množství CO2. Chce z něj vyrábět máslo

Asi málokdo toho pro dnešní svět dělá tolik, jako softwarový magnát a v dnešní době zejména nadšený filantrop, Bill Gates. Ačkoli jeho kariéra začala u programování a prodeje operačního systému, díky kterému dnes funguje většina počítačů na světě, poslední dobou se zaměřil na úplně jiné obory. Témata, která považuje za nejvíce zásadní, jsou globální problémy lidstva. A to jak humanitární, tak ekologická. Mezi zajímavé projekty, kterým se věnuje, můžeme najít i snahu o odčerpání přebytečného CO2 z ovzduší a uložení, věřte nebo ne, do formy másla.



i Foto: OnInnovation (Flickr CC 2.0)

Uměle vyrobené máslo jako pokrm budoucnosti

Startup, který je masivně zainvestován a podporován Billem Gatesem vyvinul speciální biotechnologické procesy, pomocí kterých dokáže uměle vyrábět tuk, který má velmi podobné vlastnosti jako ten získaný buď z živočišných produktů nebo z rostlinného základu. K výrobě tuku přitom stačí pouze uhlíkový základ, který dokáže získat mimo jiné odčerpáním CO2 ze Zemské atmosféry. Postupy, které jsou použity k přetvoření samotného uhlíku na mastné kyseliny, jsou podobné těm, které se používají v petrochemickém průmyslu.

Tvrdá konkurence pro klasické máslo

Výrobce slibuje, že se se svým produktem dokáže cenově přiblížit klasickému máslu, které používáme v kuchyni nyní. Do jaké míry je to skutečně reálné a v jakém časovém horizontu, je samozřejmě otázkou. Projekt však vypadá velice slibně a první vzorky takto vyrobeného syntetického másla již byly úspěšně podrobeny chuťovým a kvalitativním zkouškám.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Deštné pralesy nám poděkují

Tento proces syntetické výroby tuků může vést nejen k náhradě klasického másla, ale i různých specifických druhů olejů, jako například palmového nebo kokosového. Slibným výsledkem by proto mohlo být omezení kácení pralesů právě za účelem výroby typicky palmového oleje. Pokud by mohl vznikat v laboratořích té dané země, ušetřila by se příroda i z hlediska daleké přepravy jednotlivých surovin.

Bill Gates se podílí na vzniku větrného kolotoče. Ten má vyrábět extrémně levnou elektřinu

Úspora vody a prostoru

Z hlediska živočišných tuků je tato náhrada bezesporu velkým pokrokem, který by umožnil snížit velikosti chovů zvířat. Dalším faktorem je pak úspora vody. U nás v Česku sice není tento faktor zatím brán zásadnějším způsobem v potaz, jelikož máme vody dostatek. V mnoha okolních státech se však již potýkají s nedostatky a každá možnost úspory je vítána. Lze proto očekávat, že tento projekt bude mít rostoucí podporu a k Billu Gatesovi se přidají i další donátoři.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
13.07.2024

Photocredit: OnInnovation (Flickr CC 2.0)
Zdroj: GatesNotes

4