HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pražané si za teplo v novém roce připlatí. Brňáci budou naopak platit méně

Věčné hašteření mezi Čechami a Moravou se tentokrát dostalo i na pole energií a jejich cen. Zatímco Pražané budou od začátku roku 2024 platit za teplo znatelně více než doposud, Brno se zvýšených cen obávat nemusí. Naopak se jim teplo pravděpodobně zlevní. Jak je možné, že někde teplárny zdražují a jinde budou obyvatelé města platit v novém roce ještě menší částky než v roce 2023?


Některé teplárny v roce 2024 zdraží
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Palickap (Wikipedia CC 4.0)

Zdražovat plánuje Pražská teplárenská i další společnosti

Některé teplárny plánují na začátek roku 2024 zdražení. Rostoucím cenám se nevyhnou například Pražané. 1. ledna zvýší společnost Pražská teplárenská ceny tepla pro domácnosti, a to hned o šest procent. Pražská teplárenská je jedna z největších teplárenských sítí u nás. Dodává teplo zhruba do 230 tisíc domácností, dále do průmyslových podniků, škol, nemocnic atd. Na ceník společnosti Pražská plynárenská pro rok 2023 a 2024 se můžete podívat zde

Ceny tepla porostou i v dalších městech, které jsou napojeny na dálkový rozvod tepla. Například Karlovy Vary, které odebírají teplo od Sokolovské uhelné. Zde si obyvatelé připlatí 150 korun za jeden gigajoule tepla. Zdražování se projeví také v rozpočtech měst. Obce zaplatí více za vytápění škol, nemocnic a městských budov.

Proč teplárny zdražují?

Příčin, proč jsou některé teplárny nuceny navýšit ceny, je hned několik. Společnosti mají stále vyšší náklady na provoz a údržbu. K tomu rostou také náklady na distribuci tepla. Dalším aspektem je vývoj cen paliv a emisních povolenek. Od Nového roku se navíc zvýší DPH na teplo z deseti procent na dvanáct. K tomu všemu sehraje svou roli také inflace.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Zdražení tepla se odvíjí od jeho původu

Cena tepla se může v jednotlivých teplárenských sítích lišit. Má na ni vliv především cena komodity, ze které se teplo vyrábí. Například u tepla vyrobeného z uhlí je očekáván nejvyšší nárůst ceny. Teplárny využívající plyn plánovaly naopak zlevňovat, to však může zkomplikovat zvýšení regulované složky plynu, které ohlásil Energetický regulační úřad. Situace ohledně tepla vyrobeného z plynu tak není jednoznačná.

Na vývoj ceny plynu v roce 2023 se můžete podívat zde.

Ceny elektřiny i plynu příští rok znatelně narostou. Některé domácnosti na tom přesto mohou vydělat

Brno a Jihlava budou mít v roce 2024 teplo levnější

Ceny některých tepláren naopak klesají. Příkladem jsou Teplárny Brno, kde ceny tepla od letošního října klesly o pětinu. To by se nemělo změnit ani se začátkem nového roku. „Hlavním důvodem snížení je vývoj na trzích s komoditami, přičemž Teplárny Brno spalují převážně zemní plyn,“ vysvětluje příčinu finanční ředitel společnosti Přemysl Měchura. Dalším z měst, kde se ceny tepla sníží, je Jihlava. Obyvatelé města zaplatí asi o pětinu méně.

Zlevnění se očekávalo právě u tepláren, které využívají plyn. Jeho cena šla totiž během roku 2023 výrazně dolů. Ve finále tomu tak být ale nemusí. „Razantně stoupá regulovaná složka ceny. V případě distribuce plynu o čtyřicet procent, v případě přepravy plynu je to o více než sto procent. Takže v konečném důsledku nejspíš většina tepláren cenu tepla z plynu zlevňovat nebude,“ řekl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Podle ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora je však snížení tržní části ceny u plynu v roce 2023 tak značné, že by měly jít v roce 2024 ceny tepláren využívajících plyn dolů. A to i přes nárůst regulované složky.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
27.12.2023

Photocredit: Palickap (Wikipedia CC 4.0)

1

Zařízení pro úsporu až 40 % energie většina domácností vůbec nezná
Hromadění CO2, vlhkosti a plísně ohrožuje vás i vaši nemovitost. Existuje přitom systém, který tato rizika eliminuje, a navíc šetří náklady.

Srovnání ceny elektřiny listopad 2023. Změnou sazby lze ušetřit tisíce korun
Přehled cen elektřiny podle jednotlivých distributorů a sazeb v listopadu 2023. Sjednáním správné sazby může domácnost ušetřit nemalé peníze.

Mýty ohledně rekuperací prodělávají Čechům desetitisíce na energiích
Rekuperace je systém, který budí mnoho otázek a je opředen řadou mýtů. Je opravdu hlučná, drahá a nevhodná do bytových domů?

Nástrahy dodavatelů energií připravují domácnosti o tisíce ročně
Energetická krize, kterou odstartoval krach jednoho z velkých dodavatelů, se dotkla skoro všech domácností v Česku.

Ceny energií pomáhá domácnostem řešit topný systém vyvinutý ve Skandinávii
Rostoucí ceny energií, se kterými se potýkáme od počátku energetické krize, udělaly průvan nejen v peněženkách spotřebitelů, ale i na trhu topných systémů.

Ceny elektřiny i plynu příští rok znatelně narostou. Některé domácnosti na tom přesto mohou vydělat
Nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř. Energetický regulační úřad oznámil zdražení regulované části elektřiny a plynu v roce 2024.

Vyplatí se stále topit uhlím? Srovnání ceny za 1 kWh
Vyplatí se i dnes vytápět uhlím? Přehledné srovnání nákladů na 1 kWh jednotlivých typů uhlí.