HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zájem o tepelná čerpadla se propadl na polovinu

Zatímco v květnu loňského roku vyhledávalo na internetu sousloví tepelné čerpadlo přibližně 300 tisíc lidí, o rok později je to již sotva polovina. I tato informace je střípkem do skládačky, jež ukazuje na značný propad zájmu veřejnosti o pořízení tepelného čerpadla. Jak je možné, že k takové situaci došlo, přestože je tento způsob vytápění masivně podporován a rozdávají se na něj dotace?


Zájem o tepelná čerpadla se propadl
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Návrat racionálního přemýšlení

Ještě v loňském roce hodně lidí reagovalo na nejistoty vyvolané energetickou krizí, která proběhla v předchozích letech. V souvislosti s poněkud zmatečnými informacemi ohledně zákazů toho či onoho topného systému byla jako ideální volba pro budoucnost masivně doporučována právě tepelná čerpadla. Vypsání štědrých dotací na pořízení tohoto topného systému ale situaci značně proměnilo do stavu, který asi nebyl původním záměrem.

Cokoli komukoli, hlavně ať se vytáhne ze státní kasy

Dotace, tedy rozdávání peněz ze státní, případně evropské kasy, jsou fenoménem poslední doby a jsou ve společnosti velmi atraktivní. Na cokoli stát dává dotaci, tomu dělá nepřímo reklamu. Neboť o takový produkt se v danou chvíli vzbudí zájem. Lidé se pravděpodobně mylně domnívají, že pokud nějaké řešení stát dotuje, je automaticky správné, jelikož je posvěceno touto autoritou. Za prvé to vůbec nemusí být pravda a za druhé neexistuje jediné správné řešení. V případě instalace tepelných čerpadel pak je na trhu velké množství různých systémů, které se dramaticky odlišují nejen cenou, ale i tím, jak fungují.

Za kolik aktuálně pořídíte ta nejlevnější tepelná čerpadla, se můžete podívat například zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Tepelné čerpadlo do každého domova

Další klíčovou chybou se stala deformace trhu, kterou vyvolali někteří méně solidní prodejci. Ti do oboru v rychlosti vstoupili, nakoupili levné produkty nevalné kvality a začali je s velmi silným marketingem nabízet a prodávat. Díky vysoké marži, kterou jim stát vykompenzoval prostřednictvím dotací, si mohli dovolit tyto peníze znovu investovat do ještě silnější reklamy. Mnoho lidí se tak nechalo nachytat na různá řešení ať už pochybné kvality či zcela nevhodná pro danou situaci. Ne pro každý dům je totiž tepelné čerpadlo vhodné a pokud je vhodné, pak zcela jistě ne jakékoli. Mnoho firem si však s tímto nelámalo hlavu.

Na srovnání dražších typů tepelných čerpadel se můžete podívat zde.

Senioři jako snadná kořist

Jak už se to v historii mnohokrát opakovalo, cílem se stali zejména senioři, kteří se v problematice méně orientují a mají slabší schopnost odolávat různým nekalým trikům. Situaci přirozeně dopomáhají také dotace přímo zacílené právě na seniory. Těm tedy prodejci nabízejí dané řešení s tím, že je to velmi výhodné, protože jej z velké části zaplatí stát. Zákazník si nedovede racionálně vyhodnotit, zda to opravdu výhodné je, ale když už to zaplatí někdo jiný, tak proč by se bránil. Bohužel se tak určité množství zákazníků chytlo do pasti, kdy jim přechod na tento systém dramatickým způsobem zvýšil finanční náklady na provoz domácnosti. A nejen to, někteří se již po dvou či třech letech potýkají s technickými problémy, které lze jen velmi těžko řešit.

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací

Firmy přiznávají propad zájmu o tepelná čerpadla

Dramatický pokles zájmu o pořízení tepelného čerpadla přiznávají samotní prodejci, kteří se zabývají prodejem topných systémů. Zájem veřejnosti ochladl z více důvodů, jako nejpravděpodobnější se však uvádí splasknutí bubliny, která byla kolem tepelných čerpadel uměle vytvářena. Nepomáhá tomu ani množství negativních zkušeností zákazníků. Výsledkem je, že firmy zabývající se prodejem topných systémů se v současné době orientují spíše na jiné druhy vytápění, které dávají racionální ekonomický smysl i při pořízení bez dotace. Taková situace je jistě pro trh prospěšná. Jaký bude další vývoj, je ovšem ve hvězdách.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
14.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)
Zdroj: analytika spol. Google

0

Srovnání tepelného čerpadla a uhlíkových fólií
V reakci na nedostatek informací o levnějších alternativách tepelných čerpadel jsme se rozhodli více zaměřit právě na toto téma.

Cena tepelného čerpadla: Návratnost neodpovídá tomu, co prodejci slibují
Peníze až na prvním místě. U drahých zařízení, jako jsou tepelná čerpadla, to platí dvojnásob. Přinášíme přehled cen jednotlivých typů tepelných čerpadel.

Dotace na tepelné čerpadlo: Vypadají lákavě, ale ve výsledku se prodraží
Cesta za dotacemi často připomíná byrokratický maraton plný překážek. Dotace navíc nedají jen tak někomu. Splnili byste podmínky pro jejich získání?

Tepelné čerpadlo: jaká je pravda ohledně účinnosti, ceny a dotací
Nekupujte zajíce v pytli. Zjistěte, zda je pro vás tepelné čerpadlo tou pravou volbou nebo se vám více vyplatí zůstat u klasických způsobů vytápění.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Tepelné čerpadlo s radiátory moc nefunguje. Lidem spíše prodělává, než šetří
S tepelnými čerpadly se v posledních letech roztrhl pytel. Mnoho lidí podlehlo strachu v době energetické krize, která započala kolem roku 2022.

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.