HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Od vnuka dostal nový vyžínač. „Jsem za něj rád, práce s křovinořezem už byla náročná,“ říká pan Zdenek (71)

Pan Zdenek žije na jižní Moravě a celý svůj život se věnuje zemědělství. Dnes je mu už přes 70 let a stále se nevzdal své každodenní rutiny na zahrádce, poli a louce. A stejně tak jeho žena. Jejich rodina moc dobře ví, co všechno dokáží zvládnout během jediného dne, a tak jim chtěla práci usnadnit. Pořídili panu Zdenkovi úplně nový vyžínač a on si práci s ním nemůže vynachválit. V rozhovoru nám řekl, co všechno tato mašinka umí a jak mu usnadňuje práci na zahradě.


Vyžínač
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Zdenek H. (se souhlasem)

Pane Zdenku, jak často pracujete na své zahradě?

Každý den, a to hlavně v létě. Vždycky si tam najdu nějakou práci. Zahradu máme docela velkou. A taky máme za domem kousek pole a kus louky. No a v zimě už tolik práce není, je to všechno náročnější. Přece jenom pracovat v létě je o něco příjemnější než v mínusech. A hlavně my pravidelně pořádáme v zimě zabijačky, to je taková naše hlavní činnost koncem roku.

Dokázal byste říct, jak vypadá váš běžný den?

Dokázal. Většinou je to každý den stejné, když zrovna nemusím jet do města. Vstávám brzo ráno a chodím se postarat o drůbež. Žena vstává trochu později a častokrát když popravuju, přijde za mnou. Často si jen tak něco šolichá na zahrádce. Spolu pak jdeme na pole okopávat zeleninu. Pak se zase vrátíme domů na oběd. Až si odpočineme, začne uklízet a já jdu na louku sekat jetelinu pro králíky. Domů se vracím až k pozdnímu odpoledni. V tuto hodinu k nám někdy jezdí rodina, tak často sedáváme na terase. Večer pak jen zalijeme se ženou zahradu a jdeme spát.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Máte docela nabitý den, stále něco děláte...

To ano, ale docela to utíká.

Jaké používáte náčiní ke každodennímu zahradničení?

K práci na zahradě? No tak konev, motyka, hrábě a tak dál. Klasické nástroje. Na sekání jeteliny jsem pár let zpět používal kosu, ve sklepě bych možná ještě našel i srp. A vyhovovalo mi to. Jenomže pak mi koupili křovinořez, tak jsem dlouhou dobu používal ten.

Muselo vám to docela ulehčit práci, že ano?

To ano, ale byl jsem zvyklý na svoji kosu. Když jsem byl o pár let mladší, práce s tím křovinořezem byla jedna báseň. Párkrát do dne jsem tam doplnil benzín (mám jen litrovou nádržku) a mohl jsem vesele sekat dál. Později mi k tomu koupili i takový popruh, aby mi práci usnadnili ještě víc.

Na co všechno jste ho používal?

Hlavně na sekání té jeteliny. No a teď zase přišel vnuk s něčím úplně novým. Dojel nedávno autem, z kufru vytáhl vyžínač a dal mi ho, ať ho používám místo toho křovinořezu. Že je to lepší. Jenomže ten vyžínač mi jetelinu neposeče, sekám s ním jen obyčejnou trávu.

Kolik máte doma vlastně nářadí na zahradu?

To vůbec nedokážu říct. Zprvu jsem byl naštvaný, že mi sem furt něco vozí a já to pak nemám kam dávat. Mám plný sklep motorového i ručního nářadí, budu to muset povyhazovat nebo prodat. Hodně toho už nepoužívám. Ale ten vyžínač a křovinořez si nechám, je to úplně nový.

Pozn. redakce – vyžínače jsou obvykle levnější než křovinořezy. Aktuální ceny si můžete prohlédnout např. zde.

Jak se od sebe vlastně tyto dva nástroje liší?

Vyžínače jsou nabíjecí (jsou i typy na baterky), zatímco křovinořezy pracují díky motoru. Vyžínače stačí zapojit na nabíjení, a to je jednodušší než startování motoru. Musíte mě brát ale s nadsázkou, sice se cítím jako švihák, ale mám holt svoje léta.

V čem tedy podle vás spočívá výhoda vyžínače?

Je lehčí, to jsem poznal hned, když mi ho dal do rukou, ať si ho vyzkouším. Je taky trochu menší a za to jsem rád. To jsem vnukovi hned říkal, že se mi s tím bude líp pracovat, dobře se to pak ovládá.

A co údržba?

No jednou za čas ho vyčistím od trávy.

Liší se tyto dva nástroje třeba i v hlučnosti?

Liší. Tím, že je křovinořez na motor, je hlučnější.

Pozn. redakce – vyžínače, zejména ty elektrické nebo akumulátorové, mají nižší hlučnost, což ocení především sousedé zahrádkářů. Vysoký hluk křovinořezů bývá značnou nevýhodou.

Jak vám tedy nový vyžínač usnadňuje práci na zahradě?

Třeba když seču trávu sekačkou. Tam, kam se s ní nedostanu, třeba kolem obrubníku nebo mezi stromky, tam použiju vyžínač. Dřív jsem tato místa sekal srpem, nebo jsem tu trávu vyškubal rukama. Vyžínač mi teď hodně pomáhá.

Co uděláte se starým křovinořezem?

Nechám si ho. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit. Vyžínačem totiž neposekám třeba tu jetelinu, má totiž silné stonky.

(porovnejte si aktuální ceny křovinořezů např. tady)

Velice děkujeme panu Zdenkovi za příjemné povídání. Ať vám práce na zahradě dělá stále velkou radost.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
03.09.2024

Photocredit: Zdenek H. (se souhlasem)

0

Dům s kulatými okny vyrostl na místě zdevastované farmy
Dům s kulatými okny a jemnými šindeli vyrostl na místě zdevastované farmy a v mnohém se původnímu obydlí podobá.

O stavbě domu rozhodla cena, říká majitelka moderní dřevostavby u Písku
Mladý pár si postavil moderní bungalov o dispozici 4+kk u Písku. Přečtěte si, jaké komplikace je od začátku provázely a jak si s nimi poradili.

Jak udělat venkovní ohniště na zahradě – postup na DIY ohniště s vnitřním průměrem 80 cm
Chcete si vyrobit originální ohniště v zemi, nikoliv na nožičkách? Pusťte se do jeho výroby svépomocí podle ozkoušeného postupu.

Dřevěný plot ve svahu – kolik vás bude stát stavba svépomocí?
Jak na dřevěný plot svépomocí, abyste se vešli do 45.000 korun? Přečtěte si rozhovor s Vaškem a prohlédněte si pro inspiraci i fotky, jak postupoval krok za krokem.

Dřevěný přístřešek postavený svépomocí vyjde levněji. Srovnali jsme ceny materiálů – březen 2024
Kolik ušetříte na zahradním přístřešku, budete-li si ho stavět svépomocí? Dost na to, abyste za tyto peníze koupili iPhony celé rodině, nové spotřebiče, ojeté auto nebo jeli na krásnou dovolenou.

Od syna dostala k narozeninám elektrické kolečko. Práce na zahradě jí opět dělá radost
Práce na zahradě se s rostoucím věkem stává stále náročnější. Někdy to dojde až do stavu, kdy senior raději nechá zahradu ladem a ta chřadne.

Zahradní kolečko používá spousta lidí špatně. Správný způsob tlačení znají už jen na vesnici
Stačí malé změny, díky kterým se zbavíte bolesti zad po náročném dni na zahradě a díky kterým budete mít práci hotovou za jedno dopoledne.