HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pokles cen energií již přiznávají i samotní dodavatelé. Domácnosti na tom mohou vydělat

Ačkoli už dobrého půl roku čteme v médiích varovná prohlášení odborníků z oblasti energetiky o tom, že cena elektřiny a plynu bude růst a že právě teď nastal vhodný čas si cenu zafixovat, situace se vyvíjela zatím spíše opačně. O tom, zda je či není vhodné si cenu energie zafixovat se odborníci přou již nějakou dobu. Příjemnou novinkou je však přiznání o klesající ceně energie ze strany samotných dodavatelů. Jak s takovou situací naložit a na co se připravit?



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Hra na kočku a myš

Obvykle obchod probíhá tak, že když jedna strana dostane míň, druhá strana dostane víc. Zní to jako základní zákon fyziky. Pravdou je, že v energetice je to někdy trochu složitější a v praxi skutečně může nastat situace, že úspora, které domácnost dosáhne přinese pozitivní efekt jak domácnosti samotné, tak i dodavateli. Ten úspory může dosáhnout díky tomu, že si domácnost zafixuje cenu uzavřením smlouvy na delší dobu a tím dává dodavateli volné ruce k tomu, aby si na burze nakoupil určité množství energie předem a tím se dostal do lepší pozice. To všechno je sice pravda, v praxi se ale řídí nabídky dodavatelů také jinými motivy a ne vždy jsou na prvním místě odběratelé, tedy domácnosti samotné.

Marketingová kouzla číhají ze všech stran

V souvislosti s vývojem na trhu energií se však toho děje trochu více. V období krize došlo k ukončení činnosti několika dodavatelů, kteří byli proslulí právě tím, že nabízeli domácnostem energie za nízké ceny. A nejen to, po celou dobu své existence se snažili přetahovat zákazníky na svou stranu. Od krize z roku 2022 se již trh značným způsobem uklidnil, ale boj o zákazníka poněkud ustal. Jak se však zdá, pomalu se začínáme vracet do nového normálu a těch pár dodavatelů, kteří na trhu zůstali začíná lidem nabízet tu či onu výhodnější nabídku, která by je mohla motivovat k přechodu právě k nim. A tomu se samozřejmě jejich současní dodavatelé snaží zabránit.

Nejlepší způsob jak zablokovat možnost změny

Jakmile se povede dodavateli energií přimět svého zákazníka, aby si uzavřel smlouvu na dobu určitou, tedy jinými slovy aby si zafixoval cenu, stává se tento zákazník svým způsobem zavázán tomuto dodavateli a jen velmi těžko může po dobu platnosti této smlouvy odejít k někomu jinému. A to bez ohledu na to, jaký je další vývoj cen nebo na to, jak je či není spokojen. Navíc si lidé stále častěji stěžují na automatické opakované uzavření právě i těchto smluv na dobu určitou, kdy docházelo k tichému prodloužení smlouvy o další období, pokud klient aktivně nevypověděl. V tomto směru se situace poslední dobou zlepšila a upozorňování klientů na konec fixované smlouvy je na lepší úrovni než bylo dříve. To ale nic nemění na tom, že fixace je svým způsobem zlatá klec. Která občas navíc není ani zlatá.

Podívejte se nyní s námi na vývoj ceny elektřiny v Česku.

A zde najdete pro změnu vývoj ceny plynu. Také v kontextu posledních měsíců a let.

Ano, čtete dobře. Ve všech případech cena klesá, tedy je na konci grafu nižší než na začátku. Jedinou výjimkou je graf ceny za velmi dlouhé období, který zahrnuje také cenu před krizí. To naznačuje, že je stále ještě kam klesat.

Dodavatel překvapivě na rovinu přiznal pokles

Z hlediska přímé komunikace ze strany dodavatele se již objevují informace, kde je na přímo přiznána situace o klesající ceně energie. V našem případě, kdy vycházíme ze sdělení dodavatele o končící smlouvě s fixací, můžeme přímo citovat. Nová cena odráží současnou situaci na trhu a rovnou jsme vám do ní započetli aktuální zlevňování“. To nezní jako zprávy, které jsme v médiích četli před měsícem, či před 6 měsíci, že? Tou dobou se mluvilo o zdražování. Zvláštní paradox. Jsme však rádi, že dodavatelé kvalifikovaně popsali tuto situaci alespoň zpětně a onen průběhový čas, který je ve větě obsažen naznačuje, že dobrým dnům není konec. Pozornější čtenář si tak jistě položí otázku, zda tedy je již zlevňování konec a nebo ještě nějaké bude? Vše nasvědčuje tomu, že cena půjde i nadále dolu.

Důvody poklesu cen energií

Z hlediska racionálního očekávání vývoje na trhu energií se stačí podívat na historický letitý vývoj ceny energií. Ta po celou dobu za posledních přibližně 15 let neustále klesala. Ačkoli nominálně stagnovala, díky rostoucí inflaci reálně šla rok od roku dolů. K výkyvu došlo při krizi v roce 2022, ta však odezněla a vyšli jsme z ní o něco silnější než jsme do ní vstupovali (například díky diverzifikaci dodávek plynu z více zdrojů). Přesto se ještě cena nevrátila na hodnoty před rokem 2019. A zatím vše nasvědčuje tomu, že pokud bude alespoň nějaké konkurenční prostředí mezi dodavateli, to jest zůstanou na trhu lidé, kteří nemají zafixovanou cenu a jsou schopni odejít za lepší nabídkou, bude cena i nadále klesat. Pokud tedy máte obavy o další vývoj a chcete si cenu zafixovat, vždy uvažujte nad minimalistickou, tedy co nejkratší variantou. Ta nejkratší varianta pak je právě smlouva na dobu neurčitou, tedy bez fixace. Taková umožňuje zákazníkovi přejít k jinému dodavateli s výpovědní lhůtou 3 měsíce.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
25.09.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)
Zdroj: ERÚ, kurzy.cz

0