HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Jeden z nejlevnějších patrových domů se těší velkému zájmu. Užitná plocha 104 m2 vyhovuje i mladým rodinám

Není divu, že se pro tento dům rozhodlo již mnoho rodin. Uvnitř je propojená kuchyně s jídelnou a obývákem tak, aby se majitelé navzájem nerušili. Schodišťový prostor je chytře navržen v soukromé hale hned vedle předsíně. A celé první patro je věnováno klidovým místnostem, mezi něž patří tři ložnice a velká koupelna s vanou, sprchou i toaletou. Nemluvě o krásných výhledech do zahrady a dvou moderních HS portálech vedoucích na venkovní terasu. Hotový sen za dostupnou cenu. V článku se dozvíte potřebné informace o dispozici, ceně i vytápění a v naší fotogalerii můžete nakouknout i na postavené domy vycházející z tohoto projektu.


Moderní rodinný dům do patra
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

Nemáte na víc?

Dnešní typový dům je vhodnou alternativou pro menší, popřípadě úzké pozemky. Pokud tedy toužíte po velké zahradě a příliš se vám nezamlouvá investovat do velkého pozemku, jehož cena se pohybuje okolo 2 500 Kč/m2, s tímto domem se můžete poohlédnout i po menších parcelách. Rodinný dům totiž zabírá jen 69 metrů čtverečních zastavěné plochy a je střední velikostní kategorie. Svým tvarem a dispozičním uspořádáním je ideální pro čtyřčlenné rodiny, přičemž si mohou majitelé samozřejmě upravit dispozici podle libosti. Dřevostavba je postavená sloupkovým konstrukčním systémem formou prefabrikace, tudíž je samotná výstavba provedena velmi rychle. Nahlédněte do fotogalerie na již realizované domy se stejným půdorysem.

Regulativy jsou kruté

Malá zastavěná plocha má obrovskou výhodu, kterou mnoho potenciálních majitelů přehlíží. Předtím, než se pustíte se stavební firmou nebo na vlastní pěst do vytváření projektové studie, která slouží (mimo jiné) k získání stavebního povolení, musíte si od dané obce nebo z příslušného úřadu vyžádat obecní regulativy. Jedná se o stanovené podmínky pro výstavbu domů v dané lokalitě. Mnohdy je součástí těchto podmínek i zastavitelnost pozemku (např. 40 % z celkové plochy parcely). A pokud byste vlastnili menší pozemek a daný regulativ by nařizoval stavbu se zastavitelností jen 20 % (což se klidně může stát), menší zastavěná plocha domu vám přijde vhod.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Propojené pokoje do tvaru písmene L

V moderních domech se s propojeným obývákem, kuchyní a jídelnou často setkáte, nicméně položili jste si někdy otázku: ‚A nebudeme se navzájem rušit?‘ Pravděpodobně budete. A proto je dobré tento prostor oddělit např. menší příčkou anebo navrhnout místnost do tvaru písmene S nebo L. Kuchyně tak bude umístěná za rohem a vy nebudete přímo rušit ty, kteří se zrovna koukají na televizi. Pro lepší představu mrkněte na půdorys pod odstavcem níže.

Pojďte se už konečně podívat dovnitř

Dům má tvar obdélníku o rozměrech 9,3 x 7,5 metrů. Hlavními dveřmi vstupujeme do skromnější předsíně, kde je navržený také vstup do technické místnosti s WC. Dalšími dveřmi pokračujeme do schodišťové haly, která je záměrně oddělená od obytné části, aby bylo dosaženo maximálního soukromí. Právě v hlavní obytné místnosti se před námi rozprostírá obývací pokoj, kuchyně se vstupem na venkovní terasu, jídelna a luxusní krbová kamna.

Přesuneme se zpět do schodišťového prostoru a po schodech nahoru. V prvním patře je klidová zóna řešena třemi prostornými pokoji a koupelnou s vanou i sprchovým koutem.

Kdo nebo co je skutečným teplým srdcem domova?

Říká se, že muž postaví dům a žena z něj vytvoří domov. Z technického pohledu však soudíme, že skutečným teplým srdcem domova jsou krbová kamna umístěná takticky uprostřed domu (aktuální ceny krbových kamen na českém trhu si porovnejte zde). Majitelé, kteří se pro tento rodinný dům rozhodli, v něm vytápí nejčastěji elektrickým podlahovým topením napojeným na elektrokotel nebo teplovodním podlahovým vytápěním napojeným na krbová kamna s výměníkem. Více informací naleznete ve fotogalerii.

Bleskově rychlá výstavba ulehčí vaší peněžence

Modulové domy začaly být velmi oblíbené převážně v době největšího zdražování materiálů, jaké pamatujeme. Ceny pozemků, a především stavebních materiálů, stoupaly velmi rychle nahoru a s nimi i celkové rozpočty na rodinný dům. Nebyl čas otálet. Instalace a realizace modulového bydlení však trvá v řádech pouhých hodin.

Všichni dobře víme, že rozpočet na rodinný dům ve skutečnosti nikdy není opravdu konečný a pořád naskakují nějaké další položky. Jak bylo již zmíněno výše, ceny rychle skáčou. A abychom drželi krok, musíme rychle i stavět. Nemluvě o tom, že v dnešní době je téměř nereálné bydlet současně v nájemním bytě, stavět dům a táhnout ve dvou hypotéku.

Kolik stojí dřevostavba 4+kk – aktuální cena

Průměrná cena dřevostavby 4+kk s navrženou dispozicí o užitné ploše 104 m2 se pohybuje okolo 4.700.000,- Kč. Další podrobnosti o domě nalezete zde. Uvedená cena je včetně DPH. Důležité je také zmínit, že součástí ceny není základová deska.

A kolik stojí základová deska?

Cena základové desky, kterou by vám pravděpodobně nabídla spousta stavebních společností, se pohybuje okolo 4 300 Kč/m2 vč. 12% DPH při výšce 0,2 m od upraveného terénu. Vy si ji ale můžete realizovat i svépomocí, a ušetřit tak statisíce korun. Podrobný návod jsme pro vás připravili v rozhovoru níže.

Základovou desku postavili bez zkušeností a ušetřili 500 000 Kč. Prozradili postup

Zaujal vás tento dům? Kompletní přehled zajímavých rodinných domů s dispozicí 5+1 najdete v katalogu domů.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
30.08.2024

Photocredit: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

0