HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Důvěru ve stavební společnost našli až v Německu. Okopírovali již postavený dům a do půl roku se mohli stěhovat

Každý by chtěl stavět s kvalitní firmou, ale málokdo ví, kde ji hledat. Majitelé dnešní patrové dřevostavby museli až za hranice České republiky, aby našli dodavatele, v nějž měli 100% důvěru. Změnili projekt a rozhodli se vyměnit cihlu za dřevo. A to je pouze jedna z mnoha změn, které během realizace domu provedli. Svůj dům si postavili v Česku, na malém pozemku kousek od hlavního města a vy se dnes můžete podívat na jejich zařízený interiér v galerii.


Patrový dům pro mladou rodinu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Díky dětem žijí plnohodnotný život

Když se manželé rozhodli založit rodinu, zvažovali, kde a v čem budou bydlet. Přemýšleli, jestli se přestěhovat do bytu v centru hlavního města nebo si najít někde v okolí pozemek a postavit si úplně nový dům. Nakonec vsadili na novostavbu, a to především kvůli dětem, aby mohly běhat po zahradě, mít své soukromí a svobodu. Nebýt jich, pravděpodobně by se rozhodli pro menší městský byt a kvalita života by byla zcela jiná.

Při výběru pozemku měli jediný požadavek

Při hledání té pravé parcely měl pár pouze jeden hlavní požadavek a tím byla lokalita. Nechtěli dojíždět daleko za prací a líbila se jim představa, že budou bydlet v blízkosti rodiny. Nedívali se tedy na to, zda je pozemek rovinatý či ve svahu, neuvažovali nad orientací světových stran vůči parcele a rozhodující nebyla ani velikost pozemku.

Když měli stavební pozemek jistý, mohli se posunout v plánování dál. Začali řešit výběr stavební firmy a konstrukční systém, ze kterého si postaví svůj vysněný dům. Plány se jim však zcela změnily.

Úplně otočili a rozhodli se investovat do jiného systému

Drtivá většina českých domácností je rozhodnutá pro stavbu zděného domu s českou stavební společností. Manželé, o kterých je dnešní příběh, však v průběhu plánování a sbírání informací úplně otočili. Navrhli si individuální dům a mysleli si, že je pro ně zcela vyhovující. Mýlili se. Stejně tak byli přesvědčení o volbě cihly jakožto stavebního materiálu. A původní myšlenka stavět dům s českou firmou je také brzy opustila.

Rakousko vs. Německo

Všichni chtějí stavět s kvalitní firmou, ale kde ji hledat? Poté, co si manželský pár udělal průzkum stavebních společností, nejvíc v nich budila důvěru jedna z oněch německých, která se však zabývá pouze výstavbou dřevostaveb. Zaujalo je jejich jednání, tedy lidský faktor, dále zkušenosti a způsob spolupráce s potenciálními zákazníky čili majiteli budoucích dřevostaveb. V užším výběru byla ještě jedna rakouská společnost, ale tu nakonec zavrhli. Při výběru firmy totiž hledali takovou, která bude mít své vlastní projektanty a další zaměstnance v rámci různých divizí (např. někoho, kdo jim pomůže s úřady atd.). Také chtěli, aby šla spolupráce mezi jednotlivými profesemi jako po drátku.

Bez garance ani ránu

Kromě již zmíněné německé a rakouské společnosti o jiných firmách ani moc neuvažovali. Chtěli firmu, která má spíš zahraniční zázemí, historii, know-how a zkušenosti. Aby to nebyl někdo, kdo firmu založil před třemi lety a za pět let už stavět nebude. Sám pan majitel chtěl někoho, u koho bude garance, že když bude člověk za deset let chtít něco dostavět, bude se na ně moct obrátit a oni budou vědět, jakým způsobem byl dům postavený. Firma, kterou si vybrali, navíc staví domy přes 50 let.

Když jinak nedáte, mistře

S výběrem stavební společnosti už začali majitelé uvažovat nad dřevostavbou. Začali si o tomto konstrukčním systému zjišťovat nové informace a věřili mu čím dál více. Postupně se pak dopracovali k tomu, že chtěli dřevostavbu, protože jsou tyto domy technologicky na vysoké úrovni.

Stačila jedna návštěva cizího domu a bylo rozhodnuto

Jakmile si s firmou podali ruce, pustili se do plánování projektu. Vytáhli svůj individuální, který měli již delší dobu schovaný, a začali s firmou řešit možnost realizace. Ta je však zastavila. Řekli manželům, že by je rádi vzali do vzorového domu, aby mohli navnímat atmosféru v dřevěném domě.

Při samotné návštěvě vzorového domu se v něm majitelé vyloženě zhlédli. A na místě se rozhodli, že svůj původní projekt zahodí a nechají si postavit úplně ten stejný dům, ve kterém právě teď stojí.

Jak to vypadá uvnitř jejich patrové dřevostavby?

Patrový domek 5+kk má užitnou plochu 137 m2. Ze zádveří se vstupuje do technické místnosti, koupelny s WC, pracovny a obývacího pokoje, který je spojený s kuchyní a je z něj výstup ven na terasu. Stejně tak se na zahradu dá vyjít i z pracovny. Z obývacího pokoje vede schodiště do prvního patra, kde je druhá koupelna s WC, šatna, ložnice a dva velké dětské pokoje. Prohlédněte si půdorys domu a fotky jeho interiéru ve fotogalerii.

Díky drobným úpravám dotáhli návrh domu k dokonalosti

Byť jim samotný návrh maximálně vyhovoval, rozhodli se v něm udělat pár „kosmetických úprav“. Dům je asi o půl metru prodloužený, aby mohli majitelé vytvořit oddělenou koupelnu a technickou místnost. A v horním patře přidali šatnu a ubrali kousek prostoru z koupelny, která je ale i tak dostatečně prostorná. Díky těmto úpravám získali dvě místnosti navíc.

Udělali jedno z nejlepších rozhodnutí, tvrdí

Během výstavby řešili úplně všechny problémy či navazující práce pouze s jedním člověkem, a to přímo z firmy. Fungovalo to velmi dobře. Společně vymysleli dispozici, předali nákresy projektantovi a pak projekt několikrát připomínkovali. Stejně tak jim pomohl se stavebním povolením na úřadech. A protože stavěli v době, kdy začal platit nový stavební zákon, zpozdilo se jim stavební povolení o tři čtvrtě roku. I přesto by však znovu zvolili stavbu na klíč, aby se vyhnuli komunikaci se subdodavateli.

Sbal kufry, rodino, stěhujeme se

Nadešel ten čas. Montáž domu trvala asi dva dny, přičemž v sedm hodin ráno přijel první náklaďák s panely a začalo se montovat. Ve 13 hodin přijel druhý, smontovaly se části stropu a druhé patro. Druhý den v sedm hodin ráno přivezli třetí náklaďák se zbývajícími panely druhého patra a střechou. Načasování bylo přímo fascinující. Výstavba byla tedy zahájena na konci března a stěhování mohlo proběhnout v listopadu.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
06.10.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Rodinný dům se zastavěnou plochou 400 metrů čtverečních si na skromnost nehraje
Prostorný dům s rozlohou zastavěné plochy kolem 400 metrů čtverečních si rozhodně na skromnost nehraje. Slouží k obývání pro rodinu se dvěma dětmi a dvěma psy, kteří často vítají ve svém domě návštěvy. Proč při takové ploše majitelé odmítli postavit patrový dům?

Přízemní, nebo patrový? Jak si vybrat správný typ domu a na co si dát pozor
Je lepší postavit patrový dům, nebo bungalov? Který z nich je pro každodenní život příjemnější a postavíte ho rychleji či levněji?

Rodinný dům ve svahu – má zastavěnou plochu 84 m2 a netradičně řešenou dispozici 5+kk
Máte komplikovaný svažitý pozemek? Jak by se vám líbil rodinný dům zasazený do svahu s dispozicí 5+kk? Je ideální pro početnější rodinu a nabízí i dvě garážová stání u domu. Kolik stojí?

Novinka na trhu – dvoupodlažní dům si Češi zamilovali. Zjistili jsme cenu na klíč
Hledáte ideální dům pro vaši rodinu? Představujeme vám typový patrový dům Aneta s dispozicí 5+kk. Prohlédněte si fotky domu i jeho prakticky řešený půdorys.

Vsadili na patrovou dřevostavbu. Po první zimě je zaskočila nečekaná úspora peněz za topení
Patrový dům zvolili především kvůli úsporám za vytápění a chlazení. Majitelé navíc moc dobře věděli, jak fungují tepelněizolační vlastnosti dřeva. Nebylo se nad čím rozmýšlet.

Moderní patrový dům (117 m2) se hodí i do starší zástavby. Bydlení pro 4–5 členné rodiny za dostupnou cenu
Nový patrový dům 5+kk s plochou 117 m2 nabízí 4 ložnice, 2 koupelny a nanejvýš prostornou obytnou místnost. Známe cenu i půdorys.