HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

IKEA nabízí chytré osvětlení. Jeho nedostatky však mohou přinést velké zklamání

Chytrá domácnost je nejen hudbou budoucnosti, ale i reálnou přítomností mnoha moderně uvažujících lidí. Málokomu asi uniklo, že i významný prodejce nábytku, obchodní dům Ikea, se vytasil se svou nabídkou prvků chytré domácnosti. Dominuje zde zejména osvětlení, které je možno ovládat bezdrátově pomocí dálkových ovládání. Přináší celou řadu výhod a nutno říci, že systém vymýšlel někdo opravdu chytrý. Až na pár zásadních nedostatků, které mohou celou radost obrátit ve smutek, případně dovést majitele až k odstranění systému.


Ikea nabízí chytré osvětlení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Na první pohled skvělá věc

Obecně se systém skládá ze svítidel a ovladačů. Svítidlem může být buď samotné světlo nebo speciální chytrá žárovka. Díky tomu je možné udělat chytré světlo vlastně ze kteréhokoli obyčejného světla, které lze osadit standardizovanou žárovkou. Začíná to docela dobře, nemyslíte? A to ještě nekončíme. Jakmile si doma zavedeme systém chytrého osvětlení s pomocí chytrých žárovek, přichází na řadu instalace vypínačů, neboli dálkových ovládání. Tyto vypínače jdou velmi snadno a chytře nastavit a také upevnit na zeď. Tím se nám výčet toho dobrého začíná pomalinku vyčerpávat. Pojďme se na to ale podívat více do hloubky.

Konfigurace vazby svítidla a dálkového ovládání

Vše je vymyšleno tak, aby šlo na větší počet svítidel napojit větší množství ovladačů. Lze tak více ovladači ovládat jedno světlo, a naopak i jedním ovladačem více světel. To využijete například v situacích, kdy ovládáte chytrou žárovku a chcete jich zapnout více zaráz jedním stisknutím. Výhoda také je, že ovladač umožní nejen zapnout a vypnout světlo, ale také jej plynule stmívat a rozsvěcovat. Lze si tak v domácnosti nastavit optimální míru světla přesně podle aktuální nálady a situace. Za takřka genialitu považujeme upevnění ovladače na zeď, které lze vyřešit jednoduchým přilepením držáku ovladače pomocí oboustranné pásky na zeď. Ovladač se pak do držáku ukotví pomocí magnetu a vypadá, jako by tam byl umístěn na pevno. Přesto je možné jej odebrat a přenášet po bytě nebo domě. Za toto dáváme velkou jedničku s hvězdičkou.

i Video: Jan D. (se souhlasem)

Tím to však bohužel končí

S prvním problémem se setkají ti, kteří mají dobrý sluch a bydlí v klidné lokalitě. Pokud totiž přiblížíme ucho blízko k chytrému světlu, uslyšíme určitý rušivý zvuk. Buď pískání nebo vrčení. Záleží na stavu – zda je světlo zapnuto či vypnuto. To znamená, že i když je světlo zhasnuté, vydává určité frekvenční rušení, které šíří do okolí. V případě, že máte světlo instalováno v ložnici, nebo ještě hůř u postele blízko hlavy, připravte se na to, že budete rušivý zvuk poslouchat celou noc. Lidem s jemným a citlivým sluchem proto instalaci tohoto systému rozhodně nelze doporučit. Pro některé se stává kontraindikací k využití a po této zkušenosti se systému i zbavují. Nutno podotknout, že frekvenční rušení je poměrně slabé a je slyšitelné maximálně do vzdálenosti přibližně dvaceti centimetrů.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Dům jako vánoční stromeček jen co odjedeme na dovolenou

Horší vlastností systému, na kterou zřejmě výrobce mírně pozapomněl, je situace, kdy dojde ke krátkodobému výpadku elektřiny. Chytrá světla a žárovky jsou obecně koncipovány tak, že jakmile se k nim zapne přívod proudu, rozsvítí se. Pomocí ovladačů je pak možné je vypínat a zapínat. Z logiky věci je to naprosto správné chování. Pokud však odjedete na dovolenou a ve vašem domě nebo bytě dojde ke krátkodobému výpadku elektřiny, co se stane? Ano, všechna chytrá světla se rozsvítí. A budou na vás čekat svítíce po celou dobu, než se vrátíte domů z dovolené. Otázka, jak tuto věc řešit, se nabízí. Ideální je asi umístit všechna chytrá světla na stejnou větev elektrického rozvodu a při odjezdu na dovolenou je preventivně vypnout pomocí pojistek. V mnoha případech to ale logicky nebude možné a s vypnutím světel si možná vypnete i něco, co zrovna nechcete. Stejně tak pokud máte doma do chytré domácnosti zapojeno více zařízení, může se situace komplikovat.

Jak z toho ven?

Každá sranda s sebou nese určité vedlejší neduhy, na které je potřeba se připravit. V případě tohoto chytrého osvětlení jsme si představili dva základní. Pro někoho mohou být banalitou, pro někoho jiného věcí, která zcela zabrání tomu, aby si takové zařízení doma nainstaloval. Pokud se na to tedy chystáte, zvažte, zda jste výše uvedené ochotni podstoupit. Pokud ano, pak jistě budete spokojeni. Chytrá svítidla na dálkové ovládání nejsou na českém trhu ničím neobvyklým. Za kolik je aktuálně nabízí jednotliví prodejci, se můžete podívat například zde. Vybavení chytrou domácností vám navíc umožní zcela změnit rozložení a umístění vypínačů tak, jak je nyní máte instalovány. Snadno tak napravíte chyby z minulosti případně zohledníte změnu používání místností v bytě, ke které došlo.

P.S. Vybavujete interiér ve Vašem domě či bytě? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
01.09.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

0

Žhavé trendy v osvětlení: světelné probuzení, LED dvířka a další tipy
Moderní technologie vnášejí do světa osvětlení nepřeberné nové možnosti. Máme pro vás novinky a základní tipy, jak správně osvětlit bydlení.

Jak dostat do domu co nejvíce přirozeného světla?
Přirozené světlo pomáhá vytvářet pohodu a dobrou náladu. Jak ho ale dostat do domu co nejvíce? Podívejte se, jak na to jdou Dánové.

Chytrá zahrada už není sci-fi, ale realita
Mít zahradu, která se sama zalévá a hnojí, a trávník se sám seká, je snem každého zahradníka. S chytrými technologiemi to zvládnete i vy. Povíme si, jak.

LED osvětlení – vše, co je dobré vědět, než začnete nakupovat
Osvětlení... Toužíte po kuchyni s ledkovým pásem? Po koupelně, kde se v zrcadle uvidíte bez nežádoucích stínů? Po ložnici s teplým světlem? Dodržte několik základních čísel a máte vyhráno.

Osvětlení do chodby – tipněte si, kolikrát denně ji navštívíte?
Chodba je důležitou součástí našeho bydlení, mnohdy slouží jako přijímací, tedy vstupní místnost. Prosvětleme první dojem každého našeho návštěvníka! Jak na to?

Chytrý a stohovatelný nábytek – jak ušetřit místo v malém bytě nebo domě
Jak vybavit nábytkem malý prostor, aby zůstalo doma pořád dostatek místa? Jaké možnosti dnešní chytrý nábytek nabízí? Inspirujte se v galerii důmyslně řešeného nábytku, který vám zaručeně místo ušetří!

Kam umístit osvětlení schodiště? Posuňte bezpečí i luxus domu o level výš
Chcete vybrat osvětlení schodiště? Váháte, pro jaký typ se rozhodnout a které faktory zvažovat při výběru? Nechte se inspirovat v článku a fotogalerii.