HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Stavební firma zkrachovala a my museli dostavět chalupu sami,“ říká majitelka a popisuje srdceryvný příběh

Chalupu musela dostavět bez stavební firmy i bez manžela. V těžkých chvílích paní Vlaďka velmi rychle pochopila, o koho se ve svém okolí může opřít, a s pomocí svých nejbližších si tímto tříletým obdobím plným strastí dokázala projít. Svůj příběh se rozhodla sdílet nejen s našimi čtenáři, ale i s celým světem. Exkluzivní rozhovor naleznete v následujících odstavcích.


Chalupa Krkonoše
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Vladimíra M. (se souhlasem)

Přicházela jedna překážka za druhou

Dnes jsme zavítali do velmi navštěvovaného okolí Adršpašsko-teplických skal. Právě zde, ve východních Čechách, si paní Vladimíra toužila postavit s partnerem pravou pohádkovou chalupu. Cestou jim ale život připravil mnoho neobvyklých překážek, o kterých se Vladimíra rozpovídala v exkluzivním rozhovoru. Kdo by věřil tomu, že krach stavební společnosti, jež jim stavěla dům, pro ni nebude tou největší výzvou.

Vlaďko, proč jste se vůbec rozhodli pro stavbu chalupy?

Byl to nápad mého zesnulého manžela, postavit si pronajímat chalupu. V okolí výstavby nové chalupy máme ještě původní chaloupku, kterou jsme s manželem stavěli, dalo by se říci svépomocí. Toto místo nám učarovalo natolik, že jsme koupili sad, kde nyní stojí tento nový objekt.

Jak probíhala výstavba nové chalupy?

Bylo to velmi náročné. Manžel se bohužel již nedožil chalupy takové, jaká je nyní. Naposledy viděl hrubou stavbu. Jelikož na následky zákeřné nemoci v září 2014 zemřel. Dostavěla jsem ji společně s rodinou a kamarády a mým nynějším partnerem Michalem.

Páni. A jak dlouho trvala kompletní stavba?

Začali jsme v roce 2013 tím, že jsme realizovali základy. Stavba chalupy se poté postupně vyvíjela několik let a prošli jsme si u toho všichni náročnými chvílemi.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

S jakou stavební firmou jste chalupu stavěli?

Firma, která nám stavbu realizovala, pocházela z Orlických hor, ale bohužel krátce po „komplikované stavbě“ naší chalupy zkrachovala.

To musela být náročná situace. S čím vším jste se potýkala?

To rozhodně byla, potýkali jsme se se spoustou překážek. Zmínila bych třeba problémy se studnou. Manžel přivedl do chalupy vodu pouze ze studny a kvůli suchému podnebí, které v současné době máme, došla voda a já musela řešit novou vodovodní přípojku. To bylo těsně před tím, než jsme začali chalupu využívat.

Jak jste vyřešila novou vodovodní přípojku? Nebyl to běh na dlouho trať?

S vodovodní přípojkou to nebylo jednoduché, ale v té době jsem to přenechala projektantovi. Zajistil vše včetně instalace. Já musela zařídit novou jímku a výkopové práce, ale tentokrát šlo všechno na jedničku.

A co zádrhely, které jste musela řešit za chodu?

Na ty si příliš nevzpomínám. Kvůli tomu, že jsem v době stavby byla na mateřské dovolené, jsem neměla tolik možností při stavbě chalupy být. I to je jeden z důvodů, proč jsou zde stále věci, které se musí řešit.

Kolik jste do stavby přibližně investovali?

Cena samotné stavby nás vyšla přibližně na 2,5 milionu korun.

Co bylo ve vašem případě nejvíce stresující na celém procesu stavby?

Asi to, že jsem v době stavby zůstala sama s dětmi a nevěděla jsem spoustu věcí. Seznamovala jsem se úplně se vším. Rok 2014 byl pro nás všechny opravdu psychicky náročný. Ale nakonec jsme to zvládli. Za vše vděčím mé rodině a přátelům, kteří mi v těžkém období po smrti manžela byli oporou.

Díky za vaši odpověď. Když bychom se nyní přesunuli dovnitř, jak máte vyřešený systém vytápění?

V chalupě máme instalované tepelné čerpadlo. Vsadili jsme na kombinaci země-voda.

Poznámka redakce – Tepelné čerpadlo země-voda má sice vyšší počáteční náklady (ceny tepelného čerpadla země-voda si můžete aktuálně srovnat zde), nicméně jeho účinnost i spolehlivost je nesrovnatelně vyšší. Jak toto čerpadlo funguje, se dočtete v článku níže.

Tepelné čerpadlo země-voda: Nejúčinnější systém, který Češi stále opomíjí

Proč jste se rozhodli právě pro typ země-voda?

Tam to byla jasná volba, manžel byl elektrikář, který ihned po škole získal práci ve firmě zabývající se tepelnými čerpadly. Velmi ho to zajímalo a bavilo, takže v tomto případě nebylo, co jiného řešit. Máme tepelné čerpadlo na obou roubenkách a i doma v bytě. Je tam velká úspora. U chalupy máme položený v pozemku kolektor, čerpadlo bylo instalováno v roce 2013. Je zde samozřejmě omezující plocha pozemku, kde se nesmí nic stavět. Jedná se o čerpadlo s hloubkovým vrtem.

A kolik přibližně za energie zaplatíte?

Je pravda, že v současné chvíli, po zdražení energií, jsem byla nemile překvapena. Ale do prosince loňského roku jsem měla fixované energie, a tak cena 23 000 Kč za celý objekt včetně vytápění a ohřevu vody mi přijde krásná. Mohu to porovnat s bytem 70 m2. Manželovi rodiče platili mnohem více než my za celý dům. Ale jak říkám, ceny energií se zvýšily mnohonásobně a jsem zvědavá, jak to bude v příštím roce.

Kdybyste byla opět na začátku, bylo by něco, co byste udělala jinak?

Určitě ano. Je toho již méně než na úplném začátku, když jsme s manželem stavěli naši malou roubenku, ale i tady jsou mouchy. Zmínila bych třeba dveře z obou stran chalupy – ty tu chybí. A co nám chybí i na naší chalupě, je koupelna v podkroví. Spoustu věcí postupně stále ještě ladíme.

Napadá vás něco dalšího? Vypadá to tu dispozičně velmi promyšleně...

Děkujeme. Ještě bych třeba zmínila, že ve světnici nebyla kachlová kamna s ležením, ale pouze malá litinová kamna. Celkově jsme chalupu zútulnili a vše se snažíme dělat tak, aby byl prostor útulný, teplý a aby se u nás lidé cítili jako doma.

Poznámka redakce – S kachlovými kamny se setkáváme stále ve více domácnostech. A není se příliš čemu divit. Akumulační kamna absorbují velké množství tepla během doby, kdy se v nich topí, a postupně ho během dne uvolňují do prostoru. Tento promyšlený systém je navíc podtržen příznivou cenou (aktuální ceny kachlových kamen na českém trhu si srovnejte zde).

Vydáno dne:
01.07.2024

Photocredit: Vladimíra M. (se souhlasem)

0

Chalupa, o jaké sní každý dobrodružný chalupář
Rustikální dřevorubecká chata uchvátí na první pohled každého chalupáře. Vše z nahrubo opracovaného dřeva a pořádný krb z kamene. Navštivte ji dnes s námi.

Moderní chalupa je přivedla zpátky ke kořenům. Jaké na ně čekalo překvapení?
Chtěli mít místo, kde by trávili čas se svými vnoučaty. Ani ve snu je však nenapadlo, že na ně v průběhu stavby čeká úžasné překvapení. Co se přihodilo a jak se jim v moderní chalupě líbí? Přečtěte si rozhovor s majiteli domu o jejich příběhu a zkušenostech se stavbou.

Původní chalupa se rozpadala. Postavili si místo ní vysněné víkendové bydlení
Navštívili jsme nádhernou moderní dřevostavbu u vodní nádrže Slapy, kterou si nechali postavit manželé Lucie a Jan jako víkendový dům na místě původní staré chalupy. Proč stavěli s architektem a co mají na domě nejraději?

Nejkrásnější chalupy pro vaši dovolenou – vybrali jsme top 10 chalup z celé ČR
Láká vás dovolená v tradičním duchu, nebo se chcete rozmazlit a dopřát si luxus? Vybrali jsme nejkrásnější chalupy z celého Česka pro každého.

Petr: Mini domek místo chalupy jsme si postavili na Šumavě
Petr a Lucie se rozhodli pro moderní způsob chalupaření. Postavili si na Šumavě krásný mini domek místo chalupy a nemůžou si ho vynachválit. Prozradili i cenu.

Drsná a luxusní 500 let stará chalupa uprostřed zapomenutého anglického sadu
Proměnit historickou stodolu v luxusní chalupu k odpočinku byla výzva pro nové majitele. Udělali to s citem a neskutečným zápalem.

Chata a chalupa – 60+ inspirací pro odpočinek a rekreaci dle vašich nejtajnějších představ
Ať už renovujete starou chatu či chalupu, nebo jste se rozhodli postavit si svoji vlastní, poradíme vám, kde nabrat kapku inspirace pro začátek. Jaký styl chaty preferujete?