HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bonsaj potřebuje k růstu sušený jíl, upozorňuje v postupu pěstování zkušený bonsajář z Prahy

Cesta k luxusní bonsaji je dlouhá a velmi spletitá. Málokomu se podaří vypěstovat krásný stromek, za jehož vidinou tuto drahou rostlinu kupujeme. Rozhodli jsme se tedy zveřejnit postup od jednoho z mnoha zahrádkářů z Prahy, který radí, jak na pěstování bonsají. Za důležité považuje především přidání sušeného jílu do substrátu, pravidelné stříhání a několik dalších aspektů. My jsme jeho rad využili a listnatá bonsaj nám krásně roste.


Bonsaj
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Cesta k luxusní bonsaji

Každý, kdo si kupuje bonsaj, touží po tom, aby mu krásně rostla a už po pár měsících vypadala jako na fotografiích pod tímto odstavcem. Nicméně – tvorba pěkné bonsaje trvá pět až deset let. A neporoste jen tak bez vaší pomoci. Velké bonsaje jsou mnohdy přemrštěně drahé, a tak většina z nás vsadí na menší krasavce, pro které se vždy najde místo v domě. Aby vám tyto malé stromky krásně rostly, je nutné je pravidelně zastřihávat a tvarovat. A v dnešním článku si řekneme, jak na to.

Vše začíná u kořenů

Každoroční stříhání a tvarování větví (např. pomocí drátování, o kterém jsme se více rozepsali níže) je důležité, ale stejně tak je nutná i péče o kořenový bal. Kořeny a nadzemní část bonsají by měly být v rovnováze. Ptáte se, jak na to?

1. Kořenový bal nejdříve opatrně zbavte co největšího množství původní zeminy.
2. Následně zredukujte hustou spleť kořenů. Odstřižená část by měla odpovídat zhruba třetině celkové délky kořenů.
3. Tento nový upravený kořenový bal vložte do misky a obsypejte čerstvým substrátem pro bonsaje (aktuální ceny hnojiv na bonsaje do 150 Kč najdete např. zde).
4. Aby stromek nepřepadl a nevyklopil se z misky, připevněte jej gumičkami nebo drátem.
5. Nakonec upravte tvar korunky uřezáním větví (je jedno, které zvolíte, záleží, jaký tvar bonsaje preferujete).

Přesazování mění pravidla hry

Je důležité přesazovat bonsaj před novým růstem (ideálně na jaře). Tím, že je přesadíte a zredukujete jejich kořenový bal (jak jsme si popsali v odstavci výše), vytvoříte spoustu nových jemných kořenů, které jsou klíčové pro příjem vody a živin. Po přesazení není třeba bonsaje první měsíc přihnojovat, protože čerstvý substrát obsahuje dostatek živin.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Volba nádoby pro bonsaje

Bonsaje nepřesazujte do větších misek. Udržujte je v mělkých a co nejmenších nádobách (aktuální ceny květináčů najdete např. zde). Malý prostor podporuje kompaktní růst a v případě listnatých bonsají i žádoucí růst malých listů.

TIP pro vás: Pro optimální nasáknutí půdy vodou, rozdělte zálivku do několika menších dávek v průběhu dne a ideálně používejte měkkou dešťovou vodu.

Postup, jak na to v 8 krocích

Tvorba a pěstování bonsaje není pro každého. V těchto 8 krocích jsme shrnuli postup, který praktikuje zkušený zahrádkář z Prahy. Pro úplného začátečníka je právě těchto 8 bodů alfou a omegou.

1. Výběr vhodného stromku

Důležité je uvést hned na pravou míru, že bonsaj není druh stromu či kvetoucí rostliny. Jedná se o staré umění miniaturizace stromů a jejich pěstování v miskách, kdy bon znamená miska a sai strom. Zvolit tedy můžete jakýkoliv stromek, který je vhodný pro naše podnebí. Začátečníkům se doporučuje habr, který se snadno stříhá a je nenáročný na péči (dále také např. buk, smrk, modřín, jalovec).

Kde koupit vhodný stromek?

Ideální stromek můžete zakoupit v zahradnictví nebo se pokuste získat semenáček z lesa (ideálně na jaře). Pokud nepochodíte ani na jednom z těchto dvou míst, v některých hobbymarketech na bonsaj jistě narazíte. A pokud byste chtěli další tip, návštěva bonsajových výstav a veletrhů je také skvělým řešením.

2. Nechte stromek, aby se adaptoval

Stromek přesazený z volné přírody potřebuje 2–3 roky na adaptaci ve volném záhonu nebo ve větší přepravce, aby se vzpamatoval ze ztráty téměř poloviny své kořenové hmoty.

3. Jdeme tvarovat a opečovávat

Jakmile je stromek připravený a přesazený do misky (zapomeňte na vysoké květináče, ideální nádoba pro bonsaj vypadá takhle), začínáme s jeho tvarováním pomocí speciálního hliníkového drátu, kterým fixujeme zohýbané větve (do začátku vám postačí i obyčejný drátek). Větve se obvykle ohýbají dolů, aby strom vypadal starší. Drát je třeba včas sundat, aby se nezařízl do rostoucí větve. Při tvarování je také důležité nepoškodit pupeny.

4. Jaký tvar preferujete?

Drátem můžete určit směr, kterým bude váš stromek (bonsaj) růst. Existuje mnoho základních tvarů bonsají, například styl koště, dvojkmen, trojkmen, kaskáda, polokaskáda, strom na skále, lesík, vor nebo vichřice. Nejčastější a nejjednodušší tvar je volně vzpřímený styl.

5. Jdeme stříhat a tvarovat

Bonsaje se nejlépe tvarují na jaře, ale je nutné je stříhat a pravidelně tvarovat průběžně po celý rok. Především u těch stromků, které mají tendenci vracet se k původnímu směru růstu. Starší bonsaje už drží tvar lépe.

6. Nezapomínejme na půdu

Bonsaje vyžadují vzdušnou půdu, které se často přidává lávová drť (aktuální cenu lávové drti zjistíte např. zde), rašelina nebo říční písek. Každý druh stromu ale potřebuje specifický typ substrátu (speciální půdou je pro bonsaje sušený jíl).

K hnojení bonsají můžete samozřejmě používat organická i minerální hnojiva, která jsme použili i my – aktuální ceny granulovaného hnojiva naleznete např. zde a rovnou si je můžete porovnat s cenami za minerální hnojivo tady. Velmi oblíbená jsou i ta v tekuté formě (stačí rozpustit ve vodě podle pokynů na obalu a zalévat jím bonsaj), byť neposkytují výživu po delší dobu tak jako zmíněná granulovaná hnojiva.

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře

7. Přesazujeme

Bonsaje je nutné pravidelně přesazovat, mladé stromky jednou za dva roky, starší jednou za pět let. Po vyjmutí z misky položte stromek na bok, pokuste se rozčesat kořínky, které se mezitím výrazně rozrostly, a důkladně je ostříhejte (tak, jako jsme popisovali ve druhém odstavci).

8. Zaléváme

Bonsaje, zejména listnáče, je nutné zalévat po malých dávkách denně, v létě i dvakrát denně. Substrát v misce nesmí nikdy vyschnout. Nejlepším způsobem, jak zjistit, zda bonsaj potřebuje vodu, je provést kontrolu prstem asi 1 cm pod povrchem. Pokud je substrát suchý, je čas zalévat.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
21.07.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

0

Baubotanik: živé domy, které rostou podle přání architekta
Proč kácet stromy, abyste z jejich dřeva mohli stavět? Nebylo by lepší nechat si hned vyrůst celý dům? Dozvíte se v článku.

Kouzlo svůdných dřevěných křivek, které vás přiláká
Netradiční dřevostavba, která vyrůstá ze zalesněného úpatí čínského pohoří. Stromový apartmánový pavilon Treewow O vás překvapí především dynamickou doškovou střechou. Jaké skrývá kouzlo?

Poklady z našich sadů a zahrad – 4. díl: tis a jalovec
V tomto článku o okrasných dřevinách jsme se zaměřili na dva magické a starobylé stromy: tis a jalovec. Nahlédněte s námi blíže na jejich vlastnosti a využití.

Zenová zahrada – místo pro klid naší mysli i těla
Přemýšlíte o tom, že vaše zahrada potřebuje změnu? Zenová zahrada je tím pravým místem pro relaxaci, klid a harmonii. V čem tkví její pravidla?

Fíkus aneb květina, která dokáže pohltit formaldehyd. Jak na správné pěstování?
Existuje okolo tisíce druhů fíkusů, v domácnostech se jich však nejčastěji pěstuje těchto šest. Víte, jak na tyto nenáročné zelené velikány?

Tlustice: nenáročný sukulent vhodný pro lajdácké pěstitele a cestovatele
Vzhled malého stromku, péče s nulovou náročností a banální množení. Tak tohle všechno nabízí nenáročná a dlouhověká tlustice.