HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Dřevo, les a ekologie

Dřevo je geniální přírodní stavební materiál, který nám umožňuje stavět obyčejné i neobyčejné stavby. Najdete zde zajímavé články o tom, jaké má dřevo fyzikální a mechanické vlastnosti, jak a proč se suší a jak dřevo správně ochránit, aby vydrželo dlouhá léta. V této sekci najdete také články o různých dřevinách a zajímavostech o stromech, lesích a ekologii.


Nenápadný ředitel české průmyslovky zaujal pozornost mistrů z celého světa
Vajíčková pomazánka, rohlíky a kakao. Přesně tak začíná další den světově vyhlášené konference, na kterou se sjíždí přednášející z celého světa.

Lidé používají do staveb materiály se škodlivými látkami. Zkušený tesař upozorňuje na nebezpečí
Když se Jaroslav rozhodl postavit si rodinný dům, zvažoval, jaké materiály použít. Sám trpí lupénkou, a proto se zaměřil na světoznámý syndrom nemocných budov (SBS). V rozhovoru nám otevřel oči mnoha cennými informacemi, které by měl znát každý, kdo se chystá stavět rodinný dům či menší příbytek nebo rekonstruovat původní objekt.

Čínští stavaři nás začínají předbíhat. Představují dosud nevídané věci
Podívejte se na mistrovské dílo čínských stavařů. Dřevěný most v rybářské vesničce spojuje moderní prvky s tradičními postupy a myšlenkami.

Slavný ekolog zveřejnil inovativní systém, díky němuž došel k energetické úspoře
Známý ekolog zveřejnil inovativní systém. Přečtěte si, čím minimalizovat ztráty tepla a jak navrhnout dům se zahradou jako pan Holmgren.

Extremističtí vyznavači životního stylu Zero Waste vyprodukují za rok 1 zavařovací sklenici odpadu. Jak to dělají?
Naše popelnice se plní nesmyslným a často zbytečným odpadem. Zkusme to společně změnit a podívat se blíže na životní styl Zero Waste.

Většina lidí si myslí, že šednutí dřeva znamená hnilobu. Jak je to doopravdy?
Proč dřevo v exteriéru šedne a co to způsobuje? Je pak dřevo znehodnocené, nebo se jedná o přirozený proces? Nejen to se dozvíte v našem článku.

Proč je po cedrovém dřevě tak vysoká poptávka? Vyplatí se do něj investovat
Chtěli obložení z načervenalého cedrového dřeva. V průběhu let však zcela změnilo barvu. Proč je i přesto po cedrovém dřevě tak vysoká poptávka?

KVÍZ na 7 rekordů dřevostaveb: Znáte tu nejstarší a nejvyšší? Jaké je nejdražší dřevo? Otestujte se
Jak moc jste znalí ve světě dřevostaveb? Vyzkoušejte si náš online kvíz a rozšiřte si své obzory v oblasti dřeva a dřevěných domů.

Obrovská kilometrová krychle je největší dřevěnou stavbou světa. Jde ale o fikci
K čemu by sloužila gigantická dřevěná stavba s objemem kilometr krychlový? Prohlédněte si zblízka švédskou banku dřeva.

Dětské hřiště uprostřed velkoměsta, které si samo vyrobí čisté mikroklima
V dnešním článku vám ukážeme objekt, který pomáhá řešit potíže se znečištěným ovzduším. Je ze dřeva, membrány ETFE a zelených řas.

Dřevo jako supermateriál aneb devatero pro dřevo
Nenechte si ujít další díl skvělého seriálu Země si žádá změnu přístupu ke stavbám od ADMD. Co se dozvíte ve druhém dílu a jaké nové poznatky vám jeho zhlédnutí přinese? Je dřevo opravdu supermateriál?

Jak vypočítat hmotnost palivového dřeva – postup a výpočet
Jak se vypočítá hmotnost dřeva? A které faktory hmotnost dřeva ovlivňují? To vše zjistíte v našem článku a online kalkulačce.

V Indii byly testovány první filtry pitné vody vyrobené ze dřeva
Spousta schopností dřeva je lidem stále skrytá. Nyní vědci přišli na to, že z něj jde vyrobit filtr vhodný pro přípravu pitné vody.

Neuvěřitelná síla přírody: lesní požáry ve Švédsku zachraňují ekosystém
Unikátní lesní rezervace vznikla ve Švédsku. Z lesa, který sežehnul požár, udělali naučnou stezku. Tvrdí, že požár může mít pro les i velice regenerační funkci. Neveříte?




další články »


NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Přihlaste se k odběru a dostávejte nejžhavější novinky:

E-MAIL
POŠLETE MI JE
Souhlas se zpracováním os. údajů