HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Grilování na balkonech mnohé přivádí k šílenství. Jak se proti tomu lze bránit?

Možná jste to zažili také. Soused pod vámi si na balkóně rozbalil gril a k bujarému veselí, které slibovalo bezesnou noc se přidal ještě kouř ze zapáleného grilu. Jedná se o situaci, kterou musíme strpět tak jak je a jednoduše doufat, že se nebude často opakovat? Nebo se můžeme nějakým způsobem bránit? Tento problém řeší lidé stále častěji, zjistili jsme proto, kdo je v právu a jak se situací naložit.


Může mě soused udat za grilování na balkoně?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kateřina S.

Kdo je v právu při grilování na balkoně?

Problematika grilování na balkoně se opírá o 3 základní body. Legislativu, domovní řád a v neposlední řádě o sousedské vztahy. První 2 body jsou jasně a zřetelně uchopitelné a mají svá přesná stanoviska, která si níže rozebereme. Třetí bod, který je postaven čistě na rovině mezilidských vztahů, může být malinko komplikovanější.

Z hlediska požární ochrany budovy není grilování na balkoně v rozporu s požárními předpisy, pokud jsou dodržovány základní bezpečnostní pravidla. Pro grilování lze používat jak elektrické, tak plynové grily. Grily na tuhá paliva a jednorázové grily se pro grilování nedoporučují, přesto se vysloveně nezakazují. Hasičských záchranný sbor však uvádí, že v případě požáru způsobeného vinou žhavého oharku z grilu na tuhá paliva, spadá veškerá odpovědnost na jeho uživatele. Lze tedy říci, že grilování na balkoně je při zvýšené pozornosti možné jakýmkoli typem grilu z pohledu bezpečnosti, avšak z pohledu domovního řádu to může být už jiná.

Grilování na balkoně z pohledu domovního řádu

V otázce grilování na balkoně je domovní řád na prvním místě. Každý bytový dům má vlastní pravidla, která jsou stanovena a podepsána jeho vlastníky. Ty se následně vztahují i na příslušné nájemce, kteří v bytech bydlí. Pokud ve znění domovního řádu je jakákoliv zmínka o zákazu grilování na balkonech, je situace jasná. Tento zákaz může být i blíže specifikován na určité typy grilu, jako např. na tuhá paliva. Nicméně je třeba podotknout, že většina domovních řádů se o grilování na balkoně nezmiňuje. Což však nepředchází stížnostem sousedů. Doporučuje se proto používat typy grilů, které vyloženě nekouří jako jsou grily elektrické nebo moderní bezkouřové grily na uhlí. Přehled současných modelů elektrických grilů naleznete zde.

Fotogalerie:

i Foto: Kateřina S., PXhere, สุพจน์, vidaXL AT

Zákon o zákazu grilování na balkoně. Máme se obávat?

Nelze zcela říci, že by v české legislativě existoval zákon nebo nějaká zmínka, která by grilování na balkoně zakazovala. Nicméně s rostoucím trendem a počtem hlášených stížností se zvyšuje i tlak na jistou formu legislativní úpravy. V rámci občasného zákoníku lze vyklad grilování na balkoně vztáhnout do pasáže ohledně omezení vlastnického práva.

„Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.“

Citace: Občanský zákoník § 1013 odst. 1

 

Laicky řečeno, není možné dělat cokoli, co by nepřiměřeně mohlo mít negativní dopad na ostatní obyvatele. Slovo nepřiměřeně je v tomto případě více než diskutabilní, protože hranice přiměřenosti a snesitelnosti jsou pro každého z nás jiné.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Jaké jsou v takové situaci tedy možnosti? 

Možností v tomto případě není mnoho. Zcela určitě existuje varianta prosadit v domovním řádu zákaz užívání grilu na uhlí nebo zakázat grilování na balkoně vůbec. Na to je samozřejmě potřeba souhlasu dalších vlastníků bytů a prosadit svůj názor nemusí být snadné. Jako další řešení se nabízí sousedská domluva s problémovým sousedem, která nemusí nutně znamenat konec jeho grilování. Dnešní trh nabízí široký výběr bezkouřových grilů na uhlí, které jsou adekvátní alternativou grilů na tuhá paliva. Ty by mohly být v této situaci přijatelnou alternativou. Podívejte se na cenové srovnání bezkouřových grilů zde.

30+ nápadů, jak si zařídit malý balkon – inspirace pro radost a chvíle relaxace

Máte i vy zkušenost se situací, kdy byste potřebovali poradit nebo chtěli čtenářům ukázat své originální řešení? Napište nám na redakce@drevostavitel.cz. Rádi váš příběh vyslechneme. 

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Photocredit: Kateřina S.

7