HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Tatínek postavil dcerám stolní fotbálek. Ukázal nám postup a fotodokumentaci

František není jediný, kdo v domácnosti se třemi ženami holduje fotbalu. Svým holkám (a zcela jistě i sobě) chtěl dopřát zábavu, za kterou dříve jezdili na veřejná místa. Postupem výroby stolního fotbálku se nijak zvlášť netajil, a co víc, poskytl nám i kompletní fotodokumentaci, podle které si může i kutil laik takovou hračku postavit. Zároveň jsme vám jako bonus připravili cenové porovnání potřebných materiálů a zjistili, kde je v Česku seženete nejlevněji, aniž byste museli startovat auto. Pojďme na to.


Stolní fotbálek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Instruktables CC0

Pro své dcerky přece cokoliv

František si se svými dvěma dcerami na dovolené vždy rád zahraje stolní fotbálek, a tak ho na té poslední napadl skvělý nápad. Jelikož je zapálený pro kutilství, rozhodl se holkám dopřát „dovolenkového luxusu“ i doma. Obyčejný stolní fotbálek z levné dřevotřísky odmítl koupit. Když už, tak už! Vytvořil si projekt, koupil potřebné materiály a pustil se do práce. Každý krok si pečlivě dokumentoval a tady najdete výsledek v 16 krocích.

Než se do toho pustíme, porovnejte si aktuální ceny stolních fotbálků z dřevotřísky zde. Naopak pokud toužíte po stolním fotbálku z masivu, pro který se rozhodl i František, jeho aktuální cenu si zjistěte tady.

Krok 1: Základní nařezání materiálu

Nejprve si František nařezal 18mm lepené dřevěné panely na míru. Jednu část s okružní pilou a zbytek se stolní pilou.

  • 2x boční strana: 1 400 mm x 330 mm
  • 2x čelní strana: 710 mm x 330 mm
  • 2x krátká strana krytu: 746 mm x 115 mm
  • 2x dlouhá strana krytu: 1 170 mm x 36 mm
  • 2x vnitřní dlouhý rám: 1 220 mm x 120 mm
  • 2x vnitřní krátký rám: 700 mm x 120 mm

Aktuální ceny dřevěných prken na českém trhu si můžete porovnat zde.

Krok 2: Výřez brány ve stolním fotbálku

Po označení výřezu si František provrtal horní rohy Forstnerovým vrtákem (porovnání kvalitních produktů naleznete zde) a poté klasickou pilou. Díky tomu by vám měly vzniknout úhledné křivky v rozích. Rozměry výřezu jsou 215 mm x 80 mm.

Krok 3: Tvorba rámu (ohraničení) hřiště

Rám hracího pole je přesně zarovnán s hracím polem. To znamená, že rohy hracího pole jsou zvednuté, aby tam nezůstával fotbalový míček. Proto jsou také zkráceny každý na 4 mm. Vše je sešroubováno vruty do dřevotřísky (4,5 x 50 mm). Nemějte obavy o estetickou stránku projektu. Tyto vruty později neuvidíte. Podívejte se, jak šikovně to udělal Franta, v galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

18letý Erik postavil jako maturitní projekt dům

Krok 4: Sešroubování vnějších rámů dohromady

Vnější rám je v jedné rovině s vnitřním horním rámem (viz první fotka z průběhu výroby). Aby byly rohy stabilní, přilepil do nich František vždy dva hranolky o šířce 30 mm a vyvrtal pět 4,5mm otvorů ve vzdálenosti 70 mm od sebe. Lišty jsou v rozích nalepeny a následně přišroubovány v pravém úhlu (zajištění stability).

Krok 5: Zakrytí boční strany stolního fotbálku

Kryt brány je rovněž vyroben z 18mm lepeného dřevěného panelu. Ty slepil František dohromady lepidlem na dřevo (aktuální cena zde).

  • Rozměry panelu: 1 170 mm x 36 mm
  • Délka každé lišty: 100 mm

Krok 6: Zaměření velikosti hracího pole (fotbalového hřiště)

Velikost (rozměry) hracího pole musí být přesně přizpůsobeny vnitřnímu rámu. Okružní pilou si ho tedy František upravil na rozměry 705 mm x 1 210 mm.

Porovnejte si aktuální ceny okružních pil od předních českých výrobců zde.

Krok 7: Navrtání kluzných ložisek

Otvory mají vnější průměr 26 mm, který František opět navrtal Forstnerovým vrtákem (26 mm). Nemáte-li doma vrtací přípravek zajišťující vrtání v úhlu 90° jako nadšený tatínek, nevadí to – jde to i bez ní. Otvory jsou od sebe vzdálené 147 mm a každý je vyvrtán 47 mm odshora.

Krok 8: Navrtání místa, kudy pouštíte míček do hry

Kuličkové vložení vyvrtal náš kutil děrovkou (54 mm). Otvor je přesně uprostřed ve vzdálenosti 60 mm od horní hrany. Krycí díl se posléze zašroubuje do otvoru ve spodní části. Podívejte se, jak šikovně to udělal Franta, v galerii.

Krok 9: Tvorba prostupu pro fotbalový míček

Velikost prostupu je 130 mm x 65 mm. Nejdříve si František označil otvor a následně vyvrtal rohy 20mm Forstnerovým vrtákem. Poté vyřízl obdélníkový otvor a usadil do něj plastový rámeček.

Krok 10: Seříznutí noh na požadovanou velikost

Na tvorbu noh stolního fotbálku použil kutil František čtyři laminované dřevěné panely 800 x 400 mm. Levá a pravá strana je seříznuta pod úhlem 15°. Podívejte se, jak šikovně to udělal Franta, v galerii.

Krok 11: Frézování hran stolního fotbálku

Při hraní fotbálku se přece nechcete tlouct o ostré hrany. Pojďme všechny viditelné hrany zaoblit frézkou na hrany a zaoblovací frézou. Po zakulacení si všechno nejprve obruste zrnitostí 120 a poté zrnitostí 340.

Aktuální ceny frézky na českém trhu si můžete srovnat např. zde.

Krok 12: Instalace noh stolního fotbálku

Nohy jsou přišroubovány vždy čtyřmi šrouby M8 x 45 mm. František si je nejprve připevnil dvěma šroubovými svorkami přesazenými 150 mm dovnitř a následně vyvrtal čtyři otvory (těmi to poté sešrouboval). Všechny tyto otvory jsou vzdálené 30 mm od okraje.

Krok 13: Vytvoření „ortézy“ pro nohy

Vzpěry o délce 704 mm jsou přišroubovány mezi patkami ve spodní části (200 mm od podlahy a 45 mm od okraje). K tomu jsou do vzpěr (uprostřed a 15 mm od okraje) vyvrtány dva otvory o průměru 12 mm. Do nich jsou našroubovány matice M8. Na závěr 13. kroku František také vyvrtal dva otvory do patek 10mm vrtákem.

Krok 14: Ošetření dřeva tvrdým voskovým olejem

Nejprve je potřeba veškeré dřevo otřít, aby bylo zbaveno prachu. Tvrdý voskový olej se pak nanáší štětcem, načež se nechá na celé dřevěné konstrukci působit cca 30 minut. Poté se přetře bavlněným hadříkem. Jakmile stolní fotbálek setřete, všechna lesklá místa by měla zmizet. Celý proces se dvakrát opakuje. Podívejte se, jak šikovně to udělal Franta, v galerii.

Porovnejte si zde nejlevnější nabídky od českých výrobců nabízejících tvrdé voskové oleje na dřevo.

Krok 15: Tvorba ballboxu a instalace herních figurek

Nejprve se zvenčí vloží kluzná ložiska (černé kryty) a zevnitř se přišroubují k druhé polovině.

Ballbox (sběrnu míčků) František pečlivě uzavřel z vnitřní strany stolního fotbálku dvěma lepenými dřevěnými panely o rozměrech 93 x 243 mm a 243 x 165 mm, a to na podélný rám (vpravo i vlevo).

Krok 16: Instalace hracího pole

Konečně můžete spojit obě části dohromady. K tomu si František předvrtal 4mm otvor 100 mm a 10 mm od okraje masivní dřevěné konstrukce. Nakonec vše sešrouboval třemi 40mm vruty do dřevotřísky.

Na kompletní fotodokumentaci postupu stavby stolního fotbálku se můžete podívat ve fotogalerii. Zapálenému kutilovi velmi děkujeme za sdílení svého projektu s našimi čtenáři.

Vydáno dne:
22.04.2024

Photocredit: Instruktables CC0

0

Dětský nábytek: Jak ho vybrat a na co si dát pozor?

Vybíráte dětský nábytek? V tomto článku se dozvíte jak dětský nábytek vybrat, čím se při nákupu řídit a navíc se budete moci inspirovat ve fotogalerii... Číst více →



Video: Luxusní dům postavený z ocelových námořních kontejnerů

Hledáte alternativní způsob bydlení? Zkuste třeba námořní kontejnery!.. Číst více →



Zahradní domek pro děti – koupit, nebo postavit svépomocí?

Zahradní domek ocení každé dítě. Je to jenom jeho prostor, do kterého si může pozvat kamarády a spolu se pořádně vyřádit. V dnešním článku se podíváme blíže na to, jak ho pořídit a vyrobit... Číst více →



Řešíte malý dětský pokoj? Víme, jak vyzrát na nedostatek místa

Zařizujete pokoj pro své dítě či teenagera? V tom případě se vám budou hodit rady, jak zařídit i malý pokoj tak, aby byl hezký a praktický... Číst více →



Velký dřevěný dům, který ukrývá skutečné poklady

Nádherný dřevěný dům ve stylu klasické stodoly ukrývá uprostřed australské přírody impozantní sbírku předmětů z minulého století... Číst více →



Luxusní dům s panoramatickým výhledem ukryli do kopce

Mladí manželé si postavili ideální moderní dům. Parádní výhledy, dostatek světla i prostoru, soulad s okolím a naprosté soukromí... Číst více →



Dětský pokoj pro kluka i pro holčičku – inspirace, nápady a více jak 40 tipů

Nezáleží na tom, jestli máte velké či malé místnosti pro tvorbu dětského pokoje. Krásné pokojíčky mohou vzniknout za všech podmínek. Načerpejte inspiraci a pusťte se do zařizování... Číst více →



Tito rodiče přivedli své děti k prosperitě. Dali nám 12 tipů na vhodný návrh pokoje

Dochází vám nápady na dětský pokoj? Přinášíme vám inspiraci v podobě bohaté fotogalerie. Vaše dítě bude svůj nový pokoj přímo milovat... Číst více →



Itálii má na zahradě každý den. Nadšenec si postavil vlastní pec na pizzu a zveřejnil fotopostup stavby

Kutil nám popsal postup výroby pece na pizzu velice laicky – tak, aby si ji podle něj mohli postavit i kutilové začátečníci. Projekt si zvládnul navrhnout sám a jediné, co koupil jako polotovar, byla samotná pec. Tu si však šikovným nápadem vylepšil... Číst více →